A dos quarts de vuit del vespre repicaven les campanes de l'ermita, donant pas a la celebració eucarística, de la mà del claretià Joan Soler, que conduiria la cerimònia. Al seu costat, el rector de la Parròquia de Balsareny, Mn. Antoni Bonet; i altres sacerdots, com Mn. Antoni Guixé, Mn. Jordi Orobitg, Mn. Oswald Sibomana i l'arxipreste Mn. Antoni Quesada. També hi van col·laborar membres de la Parròquia de Balsareny i de l’associació Araguaia. La cerimònia es va poder seguir per megafonia des del voltant de l'ermita, ja que l'aforament interior era ple. La violoncel·lista Martina Ruiz va obrir la cerimònia amb la interpretació d’El cant dels ocells, i va acompanyar l'Eucaristia amb altres temes musicals, com el Virolai, la Suite número 1 de Bach, Moon River o Breakfast at Tiffany’s. En Jordi Sarri, sempre predisposat a col·laborar, va enregistrar fragments de la celebració, que ell mateix es va encarregar de fer arribar a São Félix do Araguaia la mateixa nit; així Balsareny va poder ser present en l'homenatge que es feia també al Mato Grosso.
Un cop acabada la missa, a la placeta de dalt de l'ermita, al costat del castell, els organitzadors posaven a disposició dels assistents, per poder fer un mos, un servei de restauració en què va participar una Food Truck, “La Belle Verte”, i un estand gestionat per l'establiment local “Les Carmanyoles”; amb això, els presents van poder gaudir d'un bon sopar a la fresca.
A un quart de deu del vespre, mentre els assistents sopaven, membres de la Comissió Pere Casaldàliga, juntament amb els amics de “Llum i llibertat” que es van oferir a participar en l’homenatge, il·luminaven els merlets amb uns farells lluminosos, una part dels quals van fer-ho en el seu dia a Montserrat i al Pedraforca, per la llibertat, feien parada aquest dia a Balsareny per les causes d’en Casaldàliga i la seva llum d'esperança.
En Rubèn Picanyol, amic i responsable d'Amanita Sound, que va participar intensament de l'esdeveniment, es va encarregar d'il·luminar el castell des de sota amb el color de l'esperança, oferint així, uns i altres, una imatge preciosa del nostre castell, ben visible aquella nit des de la distància. Imatge que l’amic i col·laborador, Txus Garcia, es va encarregar d'immortalitzar amb les seves fotografies.
Al saló del Tinell hi lluïa una gran fotografia d'en Pere Casaldàliga, junt a un seguit de símbols que el representen, i la seva enyorada ginesta. Al patí d'armes, una gran pancarta amb els colors de la bandera wiphala, amb un retrat de Pere Casaldàliga donant la mà a Marquinhos Xucurú, de l'ètnia Xucurú de Pernambuco, de la qual el seu pare era el cacic fins que va ser assassinat pel latifundi. Fou llavors, que la comunitat va escollir en Marquinhos com a nou cacic, i sempre ha mantingut una estreta relació amb Pere Casaldàliga, a qui tractava de Padrinho. A la pancarta es podia llegir: “9 d'agost, dia internacional dels pobles originaris”, i també la frase: “El teu poble, el nostre poble; les teves causes, les nostres causes”.
Tant al Tinell com al pati d'armes, amb un ple absolut, vam poder escoltar Glòria Casaldàliga, presidenta de la Fundació Pere Casaldàliga, i Ignacio de Alòs, en representació del Castell de Balsareny, amb unes paraules de reconeixement i d'agraïment per a en Pere i per a tots els que havien participat en l’homenatge.
Els Rapsodes dels Pastorets de Balsareny, representats per: Anna Obradors, Montse Sabala, Núria Gómez, Josep Sensada, Josep M. Soler i Ramon Carreté, van recitar els poemes: Retorn pairal, Castell de Balsareny, La garsa blanca, Canción de la hoz y el haz, Santa Maria da Madrugada, Encara avui respiro en català, Soneto libre de la Patria Grande, Mare i Som i serem. Tot seguit, es va projectar l'homenatge que la mateixa Fundació havia fet al bisbe Pere a la plaça del Rei de Barcelona el passat 28 de juny, el qual, a la mateixa hora, es podia seguir pel Canal 33 de Televisió de Catalunya.
Per finalitzar la jornada, a la fresca del magnífic escenari del pati d’armes del castell, dos músics, el balsarenyenc Xavier Calvet i en Vidal Soler, ens oferiren un excel·lent concert, en el qual, tot gaudint de la seva qualitat musical, vam poder escoltar, entre altres, cançons del seu darrer gran treball: “Crosswinds”.
En aquest homenatge cal destacar molt especialment la col·laboració entusiasta de la família D'Alòs, propietària del castell, que va cedir gentilment els espais a utilitzar i va estar representada en tots els actes programats. Ens van felicitar pel treball que la Comissió Pere Casaldàliga duu a terme al municipi, fent costat a causes tan nobles. Recordem que entre les activitats de la Comissió hi destaca la proposta d’itinerari cultural “Les Petjades d'en Pere Casaldàliga”, que creiem que situaria Balsareny de forma destacada en el marc de la difusió a nivell mundial de les causes del bisbe Pere; proposta que fou presentada oficialment a l’Ajuntament el passat mes de gener.
L'organització està immensament agraïda a totes les persones que van participar de l'homenatge donant-hi valor i sentit: la presència de les 140 persones que van omplir ràpidament les inscripcions per poder assistir-hi, i la comprensió de totes les que no hi van poder accedir a causa de les limitacions d’aforament, a les quals demanem disculpes. Cal agrair especialment la col·laboració, cedint material per a la logística dels actes, dels Ajuntaments de Balsareny i de Sallent, així com d’entitats locals i altres amics, entre els quals el Casino, K2, Escola Guillem, Els Ametllers, Impremta Orriols, Transports Arnau Costa... I segur que ens descuidem. Moltes gràcies a tothom!
També expressem gratitud a totes aquelles persones que, de forma voluntària, ens van ajudar en les despeses de l’acte, que, tot i ser mínimes, hi eren. Una part es va poder sufragar amb la taquilla inversa, i l'altra la van assumir particularment membres de la Comissió. D’aquesta forma, Balsareny, des del seu monument més emblemàtic, ha tornat a tenir presència activa en una commemoració a l’entorn del seu Fill Predilecte i, sobretot, al servei de la promoció del seu llegat: les causes a favor de la justícia i la igualtat, la llibertat i la pau, a les quals va dedicar la vida, i la seva lluita en favor dels col·lectius més exclosos.
Comissió Pere Casaldàliga
Fotos: Jordi Vilanova / Txus Garcia / Emili Camprubí / Ramon Carreté / Alfred Selgas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.