diumenge, 6 de juny del 2021

En Marc i la Maria, esplendorosos a la vall de la Vansa

 
El passat dia 30 de maig, els Geganters i Grallers de Balsareny, amb els gegants Marc i Maria, van participar de la 21a Festa i Fira de les Trementinaires de la Vall de la Vansa i Tuixent.
 
Dins els actes de l'edició d'enguany, hi havia programada la presentació d’El bonic conte d'en Marc i la Maria. Com sabeu, en el conte hi són presents les herbes remeieres, les flors de la vall de la Vansa i la seva tradició de Trementinaires.
 
El Museu de les Trementinaires, fent-nos confiança, va participar, en el seu dia, en el finançament del conte. I gràcies a aquest gest, existeix avui un apropament entre aquests dos pobles, les seves tradicions, la seva cultura i la seva gent.
 
Al pati de l'escola de Tuixent, després d'una altra presentació que allí es celebrava, la del conte Maria la Trementinaire, els gegants de Balsareny van fer un parell de balls engrescadors, per saludar els presents.
 
Se'ls va explicar com s'havia format aquest vincle entre Tuixent i Balsareny, i es va agrair de manera especial els valors i la confiança que Lina Sevillano, directora del Museu, va tenir amb El bonic conte d'en Marc i la Maria i amb la colla de geganters.
 
Es va fer referència també als altres col·laboradors del conte, entre els quals es van subratllar les grans qualitats personals de l’il·lustrador, Joan Turu.
 
Seguidament, i gairebé per sorpresa, Núria Gómez, assabentada de la presentació del conte a Tuixent, va decidir acompanyar-nos, i explicar el conte, com va fer també en la presentació que es va fer a Balsareny. Això va ser un regal tant per als geganters, que agraeixen la seva participació, com per al públic assistent, que van quedar embadalits escoltant-la.
 
En acabat es va demanar si hi havia la possibilitat de ballar amb els gegants de Tuixent, allí exposats. Aquests gegants són fets pels infants de l'escola i no acostumen a sortir gaire.
 
Entre els assistents va sortir un voluntari, en Xavi, un noi que havia format part de la colla gegantera de Prats de Lluçanès. Així, junt amb la colla de Balsareny, van fer ballar i lluir els gegants de tots dos pobles, entre la mirada alegre i els aplaudiments dels visitants.
 
Des de l'organització van agrair a la Colla de Geganters i Grallers de Balsareny, la seva participació a la 21a Festa i Fira de les Trementinaires, i alhora els van felicitar per l'actuació, que la defineixen entre els actes més lluïts de la Festa; deixant la porta oberta perquè el proper any en Marc i la Maria, i el poble de Balsareny, puguin tornar a ser-hi presents.
 
Una bonica matinal en la qual va ser un privilegi i un plaer participar!
 
Moltes gràcies.
 
Text i fotos: Jordi Vilanova





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.