divendres, 26 de juliol de 2019

Aquella llum nocturna


CINC MINUTS

Ben entrats a un altre mes de juliol, les nits més llargues i relaxades són aprofitades per a refrescar-nos i fer-nos oblidar les hores diürnes de calor xafogosa. Encara que no ho creguem, el malmès medi ambient en què tots participem hi ha de tenir a veure.

L’estiu, estació pròpia per descansar i llegir un llibre o un diari. Permeteu-me explicar-vos la columna del diari ‘Avui’ de Martí Gironell, a la qual jo li poso per títol “Una llum nocturna escapçada”. És aquesta altra llum alternativa i educativa que Gironell va viure amb la companyia del seu fill: “De la llista  d’espècies d’animals amenaçades de perill d’extinció que l’altre dia es feia pública, els haig de confessar que n’hi ha una que em penso que ja fem tard. Les cuques de llum. Ara farà un parell d’anys, una nit d’estiu amb el meu fill de cinc anys, vam tenir la sort de veure’n una de les últimes. D’entre els arbustos del jardí de casa dels avis, em va semblar veure un petit punt incandescent. Com que va ser un tancar i obrir d’ulls, vaig pensar que no ho devia haver vist bé. M’hi vaig acostar i encara no havia fet dues passes que vaig tornar a veure aquell petit punt de llum arran de terra. Vaig cridar el meu fill perquè volia que fos testimoni d’aquell moment. Era conscient que potser trigaria o no podria veure-ho mai més. —Sembla un misto amb potes— va dir el meu fill. M’hi vaig acostar i se’m va escapar el riure i li vaig explicar que era una mena d’escarabat molt difícil de veure, que era diferent perquè podia fer-se ell mateix la llum i que ho feia per buscar parella o per caçar. La capacitat d’atenció d’un vailet de cinc anys ja sabem que és molt limitada i que ràpidament busca nous focus d’atenció.”

Durant les vacances pot ser un bon moment per buscar i explicar als nostres menors la importància del nostre medi, d’explicar-los que junt amb la llum diürna, hi ha llum nocturna, difícil de trobar avui, de les cuques de llum. 

Josep Gudayol i Puig


Cap comentari:

Publica un comentari

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.