dissabte, 20 de juliol del 2019

Activitats de la Biblioteca





Biblioteca i Campus Esportiu de Balsareny
Aquest estiu s’ha intensificat la col·laboració Biblioteca – Campus i hem programat una sèrie d’activitats conjuntes. Us les expliquem:
Col·laboració amb AMPANS: un estiu més hem comptat amb els tallers que ens imparteixen joves voluntaris de la Fundació AMPANS adreçats als noies i les noies del Campus d’Estiu de Balsareny, amb el suport dels monitors del Campus i de la Biblioteca Pere Casaldàliga. 


Aquest any les activitats triades els han fet posar-se en la pell de persones amb algun tipus de discapacitat. S’han organitzat 4 estacions i cada estació era una prova relacionada amb la discapacitat:


Prova n.1. circuit amb cadira de rodes per la planta baixa de la biblioteca. 
Prova n.2: pujar fins el pis de dalt amb els ulls tapats i localitzar una sèrie d’objectes.
Prova n. 3. Llenguatge de signes. Introducció de diferents paraules amb llenguatge de signes.
Prova n. 4.: Llenguatge Braille. Aproximació a la lectura i escriptura en aquest llenguatge per a persones cegues.

Tallers de contes i manualitats amb els petits del Campus (de 3 a 6 anys)


Els dijous del mes de juliol ens han visitat els més petits del Campus. Hem fet tallers, han mirat contes i hem dedicat dos dies al personatge del llop. Ens hem assabentat que el llop havia tornat i ens hem posat a treballar per tal de conèixer les seves intencions: CONTES, DISFRESSES, MANUALITATS… per adonar-nos de les bondats d’aquest personatge tan incomprès.

Activitat ‘Creació d’històries amb lego’
El dijous 5 de setembre oferirem el taller ‘Creació d’històries amb lego’ adreçat a infants de 6 a 9 anys apuntats al Campus. Els nens/es podran deixar volar la imaginació i crearan històries, tan a nivell individual com treball en equip, amb peces de lego. Aquesta activitat està subvencionada per la Diputació de Barcelona.

NOVES PROPOSTES
BiblioLab: Iniciació a la programació amb Scrach
Volem començar el curs amb una nova edició del taller de Scrach. L’any passat ja vam fer una primera edició i aquest proper setembre el tornem a oferir. L’Scrach és un programari per iniciar-se en  la programació d'ordinadors i que permet treballar la creativitat, la planificació i el pensament crític a través de la programació de jocs. 

El taller tindrà una durada de 3 dies i serà:  dilluns 2, dimarts 3  i dimecres 4 de setembre de 2019 de 17 a 18 h. a la Biblioteca. Està adreçat a nens/es a partir de 8 anys i hi haurà un màxim de 12 participants. La professora serà la Marta Bruch. Cal apuntar-se a la Biblioteca.

Nou Club de lectura infantil

Amb l’ànim de promoure el gust de la lectura entre els infants, aquest curs 2019-2020 la Biblioteca vol engegar un nou club de lectura adreçat, en aquesta ocasió, al públic infantil. L’iniciarem amb un grup de nens i  nenes de 9 i 10 anys i, si hi ha interès, més endavant farem un altre destinat a la franja d’edat d’11 a 12 anys. 
Es farà una trobada al mes (el dia s’haurà d’acabar de lligar amb els interessats/des) i cada sessió tindrà una durada de 60 minuts.
Tenim com objectius facilitar l’entrada al món literari als participants, ajudar a perdre la por als llibres i al fet de llegir, presentar bones obres i autors referents, crear l’hàbit de visitar la biblioteca i la rutina de llegir a casa.
Per a més informació, adreceu-vos a la Biblioteca.


Presentació del llibre ‘Sal roja: el Llop de Cardona’
El passat 18 de juliol va tenir lloc a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny, la presentació del llibre ‘Sal roja: el Llop de Cardona’ escrit per Ramon Gasch i Teresa Sagrera. Va tenir molt bona acollida per part del públic i vam ser unes 35 persones que vam compartir una vetllada al voltant de la literatura i també de la història de la sal i la potassa al Bages i de la Guerra de Successió a Catalunya, especialment dels fets de Cardona el 1711.

L’acte es va iniciar amb una xerrada a càrrec de l’historiador surienc Albert Fàbrega, que va tractar sobre l’important paper de la sal al llarg de la història i també dels inicis de la descoberta i explotació de la potassa a nivell mundial i, sobretot, de la conca minera de Cardona, Súria i Sallent-Balsareny. L’Albert és autor del llibre ‘Cum grano salis: la sal i la potassa a Súria 1185-1982’, editat per l’Ajuntament de Súria i Iberpotash l’any 2009 i que, de fet, és el treball més ampli que s'ha publicat fins al moment sobre la història de l'explotació de la sal i de la potassa des de l'edat mitjana fins a finals del segle XX.
L’Albert va destacar les construccions que hi ha a Balsareny relacionades amb l’explotació minera i que esdevenen un patrimoni únic i importantíssim que cal preservar per poder explicar la nostra història recent.
A continuació, Teresa Sagrera, coautora de ‘Sal roja’, ens va situar en la temàtica de la novel·la.  Sal roja, el llop de Cardona’ és una novel·la ubicada en el període de la guerra de Successió i on té molt protagonisme la vila de Cardona. Va tenir un paper rellevant per la seva situació geogràfica: la fortalesa de Cardona era un punt de trobada dels exèrcits exteriors de Barcelona, i era allà on es reunien els comandaments i on es decidien les estratègies a seguir. També perquè Cardona a l'any 1711 hi va haver un setge molt important que va durar uns quaranta dies i va significar el bombardeig de la vila i l'atac a les salines.
Va fer especial atenció als personatges que apareixen a la novel·la, molts dels quals estan documents històricament, i també va destacar el paper cabdal d’algunes dones que, malauradament, han estat oblidades, com són: Elisabet de Brunswick, esposa de l’emperador Carles V, que entre els anys 1711 i 1713 va ocupar el càrrec de lloctinent a Catalunya; Manuela Desvalls, germana del governador de Cardona Manel Desvalls, que va estar vinculada al cos austriacista d’espionatge; i Marianna de Copons, una jove aristòcrata barcelonina que va fer d’espia per als austriacistes. Es feia passar per una joveneta frívola i aprofitava per relacionar-se amb oficials borbònics; per això es coneix Marianna de Copons amb el sobrenom de la “Mata-Hari catalana”.


Per últim, Ramon Gasch va voler destacar l’emoció que ens transmet el protagonista, en Miquel Ferrer, que passa de ser un simple tallador de sal a un sanguinari assassí. A través d’ell, una persona del poble, volen mostrar com afecta una guerra a la gent. Sobretot la gent de baix, que és qui més la pateix i, per tant, qui més perjudicada en surt. En Miquel és una persona familiar, normal, treballadora, casat amb dos fills i a l'espera del tercer. De cop i volta, tot se li ensorra amb l'arribada de l'exèrcit filipista, que massacra sense pietat el poble de Cardona i mata la seva dona i els seus fills. No és cap heroi nacional ni de país, però a partir d'aquest moment es torna una persona sanguinària que fa de la venjança la seva única raó de ser.
Volem agrair al públic la seva assistència i bona companyonia i, especialment, als autors, Ramon Gasch i Teresa Sagrera, per voler compartir desinteressadament la seva obra i coneixements històrics amb nosaltres, així com al Ramon Fàbrega per la seva lliçó magistral sobre la sal, la potassa i les explotacions mineres del nostre entorn.

Horari d’estiu
Us recordem que la Biblioteca estarà tancada de l’1 al 6 d’agost i del 15 al 18 d’agost. A més,  us informem que durant el mes d’agost l’horari d’obertura serà de dilluns a divendres de 15:30 a 19:30 h.
Bon estiu i bones lectures!
Ana Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.