![]() |
Graduació d'alumnes de 4t d'ESO, 2025 |
El director, Joan Sorroche, va valorar positivament que l’Institut Escola hagi evitat desplaçaments fora del poble, afavorit l’autonomia dels joves, la regulació dels horaris alimentaris i la conciliació familiar. La jornada partida en un Institut Escola ajuda a mantenir la coherència amb l’etapa de Primària i facilita l’organització interna del centre.
També ha permès incorporar la presència dels joves a les activitats culturals del poble. Tot i els reptes de gestionar un centre amb més alumnat, professorat i espais, el creixement ha estat natural i progressiu. L’etapa de Secundària ha passat de tres a onze docents. El claustre i la formació interna es realitzen conjuntament amb tots els professionals, i es mantenen activitats compartides amb Primària, com les festes i el projecte de Padrins Lectors. Ara esperen l’autorització per construir un taller de tecnologia.
L’Aleix Garcia Casals, professor i futur cap d’estudis, destaca que l’alumnat reflecteix la societat actual: immediatesa i exigència, però també esforç i ganes d’aprendre. Un centre petit facilita un seguiment proper i la gestió conjunta de les emocions i dels conflictes, que no sempre són fàcils de resoldre. Tot i això, els mestres creuen que l’única manera de trobar solucions és a través del diàleg i la transparència. Per això han elaborat una intervenció pautada amb objectius per actuar cada vegada millor. Cada tutor orienta cinc o sis alumnes.
El representant dels mestres apunta que, en aquesta etapa, s’hi treballa bé. Es fa classe a cada aula i s’hi poden assolir els aprenentatges corresponents a cada curs. Haver crescut junts des del Parvulari ha creat vincles forts, però també alguns tancaments i tensions. Tot i això, creuen que arriben preparats per a la nova etapa.
Els delegats, Iu Morral i Albert Sangüesa, expliquen que el pas de Primària a Secundària no va ser traumàtic, però que sí que es van haver de posar les piles. Estaven acostumats que tot se’ls donés més fet. Tot i això, han gaudit especialment de les optatives, les excursions i els projectes: el crèdit de síntesi a la Cerdanya, l’obra de teatre Una llum per l’esperança, el treball de robòtica i el taller amb impressores 3D, que va començar com una activitat extraescolar i ara ja forma part del currículum de tecnologia en horari lectiu.
![]() |
Pere Llibertat, una llum per l'esperança |
Sobre haver fet tota la trajectòria al mateix centre, expliquen que, cap al final, van necessitar nous estímuls. Els conflictes que han aparegut en aquesta etapa, creuen que es van dimensionar més del que esperaven, però n’han après i mantenen una bona relació amb els professors. Són conscients del seu bon rendiment acadèmic i se senten preparats per continuar. També valoren molt haver crescut i participat activament en la vida del poble com a primera promoció de l’ESO.
![]() |
Projecte Planetes, 4t d'ESO |
Quan els preguntem què dirien als nous alumnes, responen sense dubtar: «Que es quedin, que hi estaran a gust. Que s’esforcin, que és més difícil que a Primària i que s’ha d’estudiar.»
D’altra banda, comenten que sempre els han dit que eren un curs amb un rendiment acadèmic alt, i això els satisfà. Ara tenen 16 anys i es veuen preparats per continuar. Fer l’ESO al poble els ha implicat més en el municipi. Hi fan més activitats i, alguns, ja comencem a participar en accions com la setmana de la Joventut i, a poc a poc, amb els Traginers. També els agrada haver estat la 1a Promoció de l’ESO.
![]() |
Cantada de Nadales |
Ferran Gállego, president de l’AFA, explica que el fet que els seus fills i filles puguin cursar l'ESO al poble suposa una millora molt significativa en múltiples sentits. El pas de Primària a l'Institut ja és, per si sol, un gran canvi; haver d'estudiar en un altre municipi, amb tot el que això comporta, era una dificultat afegida que ara ha desaparegut. Mantenir els estudiants a Balsareny quatre anys més és motiu de tranquil·litat per a les famílies, facilita l'adaptació a la nova etapa i, no menys important, afavoreix l'arrelament del jovent al poble.
Vanesa Martínez, regidora de l’Ajuntament, valora molt positivament el fet que els joves puguin completar tota l’etapa obligatòria d’ensenyament al mateix municipi. Això representa un gran benefici per a les famílies, tant en l'àmbit econòmic com organitzatiu, ja que evita desplaçaments diaris i afavoreix la conciliació familiar. A més, contribueix a mantenir la cohesió social i el sentiment de pertinença, pel fet que els adolescents poden continuar vinculats a la seva comunitat durant uns anys especialment importants per al seu desenvolupament personal i social.
Comenta que el paper de la Regidoria d’Ensenyament consisteix fonamentalment a treballar en xarxa amb la Direcció del centre i des del Consell Escolar per tal de proporcionar recursos materials: participar en la comissió de la festa del 50è aniversari, col·laborar amb la festa de graduació de l’alumnat de 4t d’ESO, entre altres. Pel que fa al manteniment, explica que s’han fet petites millores al pati, als lavabos d’Infantil i altres tasques de manteniment. També s’ha dotat novament el centre d’una persona que fa la funció de bidell.
També ens fa saber que s’ha encetat una negociació amb el Departament per tal que es puguin dur a terme millores a l’edifici que, per qüestions legals, no pot assumir l’Ajuntament. En definitiva, intenten col·laborar en totes les tasques que se’ls requereix, dins les limitacions legals o burocràtiques existents.
La legislatura continua, i des del Consistori es comprometen a seguir treballant per consolidar recursos i fer de l’Institut Escola un espai de qualitat, inclusió i oportunitats compartides.
![]() |
Cantada de Nadales |
* * *
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.