divendres, 20 de setembre del 2024

Club de Lectura a la Biblioteca: ‘París érem nosaltres’

 
El dijous dia 19 de setembre, a la Biblioteca Pere Casaldàliga, va tenir lloc una tertúlia literària al voltant del llibre París érem nosaltres, amb la presència del seu autor, Andreu Claret Serra. La xerrada era la primera de la temporada que feia el Club de Lectura, oberta també a tothom.
 
Durant prop d’una hora i mitja, una vintena de participants (la majoria havia llegit el llibre prèviament), van compartir amb Andreu Claret l’extraordinària vida del seu pare, Andreu Claret Casadessús, narrada en forma de novel·la. El pare de l’autor va néixer a Súria el 1908 i era fill de rabassaires; compromès amb la República, se sobreposa a l’ambient tòxic de l’exili, causat per la guerra civil, i combat les adversitats. La seva vida transcorre entre diferents llocs de Catalunya, Andorra i França i combina les feines amb les lluites polítiques, portades al límit: des dels seus inicis, jugant al billar (una forma de sociabilitzar-se en aquella època) i treballant de fuster;  després com a comissari durant la guerra civil, fins que, més endavant, explota boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana; organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals, de qui era un gran amic; col·labora amb els maquis de la Cerdanya; escapa de les urpes de la Gestapo i dirigeix a l’exili El Poble Català; empresari a Andorra, on obre el Port d’Envalira, el 1962 torna a Barcelona, sense papers i malgrat una ordre de recerca i captura, amb màquines llevaneus, a petició de l’alcalde Porcioles arran de la gran nevada d’aquell any. Entremig, el llibre mostra el perfil humà d’un personatge complex, les seves no sempre fàcils relacions familiars, i finalment la seva unió amb una catalana més jove que ell i també refugiada a França, de la qual naixeran l’Andreu, autor de la novel·la, i els seus germans, els músics Lluís i Gerard Claret. 

 
El nom de París, que surt en el títol del llibre, fa referència a la il·lusió de l’Andreu, que era de poble, de poder-hi anar alguna vegada, cosa que podrà complir amb la seva dona. En aquella època, París era un referent mundial i poder-hi anar era com un somni. Tal com destaca la contraportada del llibre, “enfrontant-se a penúries, persecucions i a la moral establerta, junts descobriran l’amor, la llibertat i París”.


El diàleg amb l’autor de la novel·la reflecteix la intensa recerca que ha fet durant anys per conèixer a fons la vida del seu pare, viatjant als llocs on va viure, parlant amb la gent i la família, etc., fins al punt d’afirmar que coneix millor el seu pare ara que no pas abans que morís. Andreu Claret Serra va agrair l’interès despertat a Balsareny per la seva novel·la, que ja ha presentat també a molts altres pobles de la vall del Llobregat. És autor d’altres llibres que la bibliotecària, Ana Pérez, va exposar durant la xerrada que va dirigir: El cònsol de Barcelona; 1939, la caiguda de Barcelona; Venjança i El secret del Brigadista, que podeu trobar a la nostra Biblioteca.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Ana Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.