diumenge, 5 de febrer del 2023

Presentació de la Festa dels Traginers 2023

 

El dissabte 28 de gener de 2023, a cal Merenci, la Comissió de la Festa dels Traginers va fer la presentació de la Festa d’aquest any, que tindrà lloc del dia 9 al dia 13 de febrer. A l’acte hi van intervenir el regidor Jordi Santasusana, el president de la Comissió, Èric Sànchez, i en Jacint Orriols, així com el banderer d’enguany, Ramon Soler Altarriba, i el de l’any que ve, Jordi Morros Sabata.  

 
Van subratllar que la Festa torna a la normalitat i que s’hi espera una participació massiva. Es mantindran, això sí, les mesures de seguretat establertes en anys anteriors. Així, la Cavalcada dels Traginers de diumenge farà dues voltes per la carretera de Moià, carretera de Manresa, carretera de Berga i carrer Travessera, evitant els carrers més estrets del nucli urbà per evitar aglomeracions; i també la Cavalcada Jove del dissabte farà el mateix recorregut, amb una única volta.

 
El programa de la festa, que es va repartir per les cases del poble, presenta quatre dies plens d’activitats, que començaran amb els Traginers a l’Escola,  el dijous dia 9 a les 3 de la tarda, amb una demostració de ferrar cavalls a cura de Xesco Franquesa i Adrià Velasco. Els infants també seran protagonistes en els jocs gegants de divendres al mati i en el Correfoc infantil de divendres a la tarda, a càrrec de la colla Peta-Fluix, amb el Mussol Oriol, Batucada Shangó i Els Reis del So. Dissabte hi haurà la Cavalcada dels Traginers Joves. A la tarda i al vespre del dissabte, ja per al públic més gran, hi haurà el Joc de les Anelles, el Correfoc adult i la Ruta del Traginer, amb els tabalers de Xàldiga fent un recorregut amb entrepans i rom cremat per diversos bars de la població. 

 
Diumenge dia 12 al migdia hi haurà la Cavalcada dels Traginers, que, com cada any, inclourà la simulació d’un casament d’època amb els nuvis i tota la comitiva de convidats desfilant sobre els animals. La parella casadora la formaran Laura Garcia i Toni Sànchez, tot i que el seu casament de debò no serà aquest dia —com sí que havia passat alguns anys—, sinó més endavant dintre aquest any. La Comissió, de cara a properes ocasions, espera que tornin a haver-hi nuvis que s’animin a casar-se el mateix dia. Les cavalcades de dissabte i diumenge comptaran també amb la benedicció, a càrrec de Mn. Antoni Bonet, i seran comentades a la plaça Onze de Setembre.

 

Diumenge a la tarda hi haurà un altre dels moments destacats de la Festa: les curses d’ases, ponis, mules i cavalls al circuit del Castell, amb inscripcions prèvies online, o presencials el mateix dia. Tant dissabte com diumenge, els actes començaran amb una repicada de campanes a càrrec dels Campaners de Balsareny. Tot això, a més dels àmbits tradicionals: la Taverna del Traginer, les Rodes del Traginer, la Botiga de Ceràmica i l’Exposició antològica de fotografies; i el diumenge al matí, la Torrada del Traginer, el Mercat, la demostració de ferrada d’un animal i el guarniment dels animals previ a la cavalcada.

 
Aquest any hi haurà alguns canvis en els espectacles i concerts paral·lels a la Festa, que agafen embranzida. D’una banda, el concert de l’Escola Municipal de Música Mossèn Joan Bajona, que es feia dissabte, enguany es trasllada al dijous a les 5 de la tarda al Sindicat. L’endemà, a les 9 del vespre a la Taverna, hi haurà el sopar Matalarasca amb concert amb Pelat i Pelut, seguit d’un Concert Jove amb Sixtus i Arradio Rosita a la sala Sindicat. Dissabte, a les 12 del migdia tindrà lloc un vermut amb imitacions d’Eugenio a la Taverna, previ a un espectacle dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny i l’Esbart Dansa Jove de Navàs a la plaça de la Mel; i a partir de les 7, hi haurà diverses propostes musicals amb concert d’Atomic Leopards, Batucada Shango i Els Reis del So; fins al gran concert amb Strombers, Vizuri i DJ, a la una de la nit al Sindicat. Finalment, diumenge a mitja tarda hi haurà el concert de cloenda a la Taverna, amb Sergi Estella. 

 
L’acte de presentació es va completar amb un homenatge a la família Verdaguer Puigneró, en la persona de Carme Puigneró, vídua de Joan Verdaguer, que ha fet donació als Traginers d’uns carros nous per a la Cavalcada. Enguany s’estrenaran també dues selles de bonic, les dels dos cordonistes, elaborades manualment i renovades, aprofitant part del pressupost de la Festa que no es va gastar per les restriccions a causa de la pandèmia. L’any que ve es preveu de renovar també la sella del banderer; i també s’estrenarà un nou carro d’enterramorts. 

 
Felicitem la Comissió per l’esforç ingent d’organitzar un actes tan intensos i variats,  i agraïm la col·laboració de tothom qui hi participarà per fer-ne una diada ben lluïda. Esperem que faci bon temps i que la Festa es pugui celebrar en tota la seva esplendor perquè la gent del poble i tots els visitants se’n quedin un record agradable i ganes de tornar-hi.
 
Sarment
Fotos: Alfred Selgas








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.