dimarts, 20 de maig del 2014

Balsareny Avui

La Cagada de la mula

Balsareny va celebrar la Festa Major de 2014 un any més amb la visita dels diferents agents atmosfèrics de sol, pluja i vent. Enguany, això sí, tots els actes al carrer van poder tenir la seva lluentor.

D’entre els actes de la Festa es va dur a terme per segon any consecutiu la Cagada de la mula, una juguesca amb un premi per a l’apostador que tingui la butlleta d’una peça de tauler coincident amb la posició de la defecació de l’animal. Aquesta activitat es va dur a terme a la parcel·la de sota el carrer del Trull, terreny el qual va ser durant uns anys propietat de l’Associació Centre Instructiu i Recreatiu i família Sabala; actualment és propietat de l’Ajuntament i utilitzat com a aparcament de cotxes.

El premi del joc és de 1.000 euros i aquest any va recaure en la senyora Maria Dolores Acevedo. Finalment, i com a anècdota, és d’interès comentar que el protagonista del passeig no va ser precisament cap mula, sinó que va ser un ruc.

Francesc Maya, Jordi Santasusana i Martí Ribalta. Foto: J. Rodergas
  
Martí Ribalta, nou Traginer d’Honor

La Comissió de la Festa dels Traginers va crear per a la festa la figura del Traginer d’Honor. Cada dos anys es designa una persona que pren el compromís de representar la popular figura que presideix la Cavalcada dels Traginers que cada any omple els carrers de Balsareny.

En els actes de la Festa Major es va dur a terme el nomenament del Traginer d’Honor pel proper període de 2015 i 2016, a l’estrada instal·lada al Repeu, davant de l’edifici Casa Martí, molt a prop de la plaça que duu el mateix nom. L’acte va ser conduit per Jordi Santasusana, qui, amb Francesc Maya Comas, Traginer d’Honor sortint, va fer pública la designació com a proper Traginer d’Honor de Martí Ribalta Òrrit.


Mn. Xavier Castelló i Martí Ribalta. Foto B.A.

La pagesia balsarenyenca es reafirma un any més amb el tradicional panellet

Balsareny Avui no sap exactament els anys que fa que s’acompleix el repartiment del Panellet de Sant Marc, però sí que recorda haver-ne estat receptor entre els anys 1946 i 1948. Des d’aquells anys el repartiment del Panellet, però, es feia en una mena de circuit tancat en l’avui conegut com a carrer del Trull.

En aquest acte religiós, també s’acostuma per part dels Bastoners de Balsareny fer-hi uns balls i oferir-hi l’ensenya del ball, un parell de bastons. L’acte, molt participat, acostuma a aplegar fidels a Sant Marc, patró de Balsareny, arribats des de diferents punt i cases pairals del municipi.

«Demà és Sant Marc! Aniràs a buscar el Panellet?» és una pregunta que es feia molt sovint d’entre el veïnat. «Per Sant Marc, al matí, missa i Panellet has de tenir».

A la fotografia es pot veure el moment en què el rector de Balsareny, mossèn Xavier Castelló, acompanyat del membre del comissionat de la pagesia balsarenyenca, Martí Ribalta, procedeix a la benedicció del tradicional Panellet de Sant Marc, i a tots els receptors fidels assistents a la plaça de l’Església o de Roc Garcia.

Caramelles 2004. Foto: Coral Sant Esteve

Caramelles fidels als temps

Amb un granet de nostàlgia —molts de ben segur que recordaran els dos o tres grups de cantaires—, hem deixat enrere una altra Pasqua i amb ella una altra cantada caramellaire. Les corals Sant Esteve i Ametllers ompliren amb el seu desig primaveral la plaça de l’Església, la plaça de la Mel i altres indrets de Balsareny.

Com cada any, a la fotografia del recordatori que desitja bona Pasqua en nom de les Corals, s’hi pot veure una imatge per a la història: en aquest cas, la cantada plena d’il·lusió intergeneracional de fa deu anys de la Coral Romaní. Un crit a la vida! Una crit a la tradició! Un crit a l’amor per a la música, el cant i a tot un seguit de valors que omplen l’ésser humà.

     «Déu vos guard, gent de la casa:
     la colla ja som aquí
     per cantar les Caramelles,
     si no hi teniu res a dir.
     El qui porta la bandera
     és un gran jove
     i un gran hereu:
     s’estima més la minyona
     que no pas els bons ous que li dareu.»

Balsareny Avui recorda amb enyorament aquesta estrofa d’unes antigues caramelles, en altres temps, quan l’escoltava de ben petit a la falda de la mare, Emília Puig i Perramon, mentre que el pare, Josep Gudayol i Gonfaus, duia als llavis un somriure primaveral.

Nova audició de l’Escola de Música

Arribats a un nou període de vacances escolars, l’Escola Municipal de Música va voler valorar el treball fet en l’àmbit musical del segon trimestre.

A la sala petita del Sindicat, la tarda del dijous 10 d’abril, alumnat i professors de corda, vent, teclat i bateria, van dur a terme el concert per a una audiència plena d’amics, pares, avis i tiets.

Resumint el concert, entre d’altres, ens van delectar l’orella: El paracaigudes (violí amb Mònica Viu, Íria Cabra, Jenay Hernández...), Lightly (piano amb Jana de Miguel, Clara Llimargas...), Preludi Carcassi (guitarra amb Mar Sangüesa, Xavi Vall...), River flow in you (piano amb Judit Capdevila, Sara Estruch...), Allegreto (piano amb Laia Rodríguez, Martí Llimargas...), Ritme i breaks (bateria amb Adrià Martínez, Àngel Ribalta...), Yankes Doodie (saxo amb Aritz Lorente...) i veus amb Laura Baron i Sara Estruch.

Berlinist al SonaB

El diumenge 4 de maig de 2014, a les 7 de la tarda, la sala Sindicat va acollir el darrer concert del cicle SonaB, amb una magnífica actuació del grup italo-català Berlinist. El grup el componen cinc peculiars instruments (veu, violoncel, harmònium, bateria i teclat) que transporten l’espectador a un món màgic de so.

Berlinist és una formació de caire internacional, increïblement prometedora en l’actual escena catalana, que pot tenir certes reminiscències amb bandes com Sigur Ros o Portishead.

El públic assistent va deixar constància en tot moment de la seva satisfacció amb cada una de les interpretacions del grup; els membres del qual, agraïts, van acabar amb la repetició de la darrera peça.

Josep Gudayol i Puig


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.