dijous, 9 de gener del 2025

Obituari. Segon semestre de 2024



Data

Nom

Edat

17-08-24

PERE PLA PARÉS

72

01-09-24

REMEI ARMENGOL FEIXAS

91

13-09-24

JAUME TORNER SALLÉS (a Valldoreix)

103

18-09-24

JOSEP SENSADA MASANÉS

84

03-10-24

GENÍS SANSA TORRENTÓ (a Barcelona)

84

12-10-24

MARIA RITTER OBRADORS (a Navarcles)

83

20-10-24

RUBÉN PARRA MARTÍNEZ

47

23-10-24

JOAN BASSANY COMAS

78

24-10-24

JOAN PUIG PUIG

96

01-11-24

FLORA AMO LÓPEZ

85

10-11-24

TERESA SANTIAGO SEGUÍ

81

10-11-24

MARI JOSE CAPEL GONZÁLEZ

47

06-12-24

JOAN NOGUERA ROMANOS

71

11-12-24

MARIA SAMPEDRO BORRERO MORA

86

16-12-24

ANDREU CRUZ DÍAZ

80

19-12-24

JOSEP SOLER PUIG

95

 
Expressem el nostre condol a les famílies de totes les persones nascudes o residents a Balsareny, o que van tenir relació amb el nostre poble, i que ens han deixat durant els darrers mesos. Guardem-ne un bon record dintre nostre.


dimarts, 7 de gener del 2025

Nadal a Balsareny

 
Balsareny ha viscut, un any més, les festes nadalenques. Continuant amb la gran activitat que darrerament hi ha al poble, pel que fa a actes culturals i esportius, ens congratulem que, també per les festes, hi hagi hagut activitats per triar i remenar, per a tots els públics i totes les edats. Resumim en aquest editorial tots els actes que hem viscut al poble i opinem en algun d’ells, com ara veureu.
 
Audicions de l’EMMB i festa de l’Institut Escola
 
Com és costum, la setmana anterior a Nadal, concretament els dies 18 i 19 de desembre, al Sindicat, van tenir lloc les audicions de Nadal, coincidents amb el final del primer trimestre, dels alumnes de l’Escola Municipal de Música Mn. Joan Bajona


L’endemà divendres, dia 20 al matí, els alumnes de diferents nivells de l’Institut Escola Guillem de Balsareny celebraven el Nadal amb les seves cantades de nadales per les diferents places del poble, on els van rebre i escoltar els seus familiars i acompanyants. La matinal va acabar a la plaça de la Mel, amb l’actuació de tots els cursos de noies i nois, i l’acompanyament instrumental dels professors de música de l’Institut Escola i de l’Escola Municipal de Música.
 
Dia dels Gegants
 
El cap de setmana previ al Nadal va estar be ple d’actes al carrer. El dissabte 21, per un costat, els Geganters i Grallers de Balsareny celebraven el Dia dels Gegants de Balsareny Marc i Maria, amb una lluïda cercavila pel poble i alhora una gimcana pels carrers, passant pels comerços col·laboradors, amb un final a la plaça de Ricard Vinyes, on es van lliurar els premis i s’hi va instal·lar un petit mercat de Nadal, amb la venda, entre altres coses, de records de la colla. La celebració es va acabar a la mateixa plaça amb un vermut per a tothom i un concert a l’aire lliure amenitzat pel popular “Tinajas”.

Festa dels Capons
 
El mateix dissabte cap al migdia tenia lloc al Castell de Balsareny la tradicional Festa dels Capons, de la qual parlem en un article a part en aquest Sarment.
 
Arribada del Príncep Assuan

 
El mateix dia, cap a les 6 de la tarda, feia arribada a Balsareny el Príncep Assuan, que, acompanyat pel seu seguici, va fer un recorregut pel poble des del Casal Verge de Montserrat fins al Sindicat, alhora que va repartir les bústies reials als comerços del poble. Després, es va instal·lar, junt amb els seus patges, a la sala gran del Sindicat, per rebre les cartes als Reis de les nenes i nens de Balsareny.

Cursa del Gall dindi


El diumenge 22 de desembre, el Club Ciclista Alt Llobregat – Pla i Baixada va organitzar la 34a edició de les tradicionals curses nadalenques conegudes amb el nom “del gall dindi”. Hi va haver una participació de 36 ciclistes en diferents categories. 


Aquests són els guanyadors de cada una: Fins a 5 anys, Marcel Guirado; de 6 a 10 anys, Àlex Rodríguez; d’11 a 15 anys, Jordi Costa; de 16 a 39 anys, Carles Piera; i de 40 a 59 anys, Raül Abadia. En la categoria de 60 anys en amunt no hi va haver cap participant. La junta va agrair la col·laboració de l’Ajuntament. [Informació: Jesús Acevedo. Fotos: Alba Novell]  
 
Cagada del tió
 

Un dels costums més arrelats a casa nostra és fer cagar el tió. A Balsareny també es va fer, de forma col·lectiva, a la plaça de la Mel. Va ser el dia 24 al migdia, amb els nens i nenes organitzats per edats. L’activitat va estar animada, en la part musical, per Jaume Barri, i va comptar amb força participació dels més menuts, acompanyats pels seus familiars.
 
Concert de Sant Esteve 

 
A Balsareny no hi pot faltar, per les festes de Nadal, el tradicional Concert de Sant Esteve, que enguany ha arribat ja a la cinquanta-sisena edició. En parlem en un reportatge específic en aquest mateix Sarment.
 
Bretolada en el pessebre de la Parròquia
 
Aquests dies de Nadal es va poder visitar el bonic pessebre de sota la Rectoria, amb el goig que fa, sobretot al vespre, ja que està ben il·luminat. Cada any, alguns membres del Consell Parroquial s’encarreguen de decorar aquest racó del poble i posar-lo a punt per les festes nadalenques. Malgrat això, enguany hi ha qui ha volgut menysprear aquestes bones intencions i ha provocat que el pessebre complet només es vagi poder veure fins al dia de Nadal, perquè la nit de Nadal a Sant Esteve algun o alguns brètols es van encarregar d’emportar-se unes trenta figuretes que omplien el pessebre i també la teuladeta d’una de les petites construccions, que representava un graner. Però és que encara no n’hi va haver prou que, uns dies més tard, abans d’acabar l’any, continuant amb el vandalisme, hi van tornar i es van emportar ben bé una vintena més de figuretes;  només en van quedar quatre de comptades.
 
Des del Sarment condemnem aquest fet, com també ho va fer de seguida l’Ajuntament, demanant als autors d’aquest gest incívic que retornin les figures, cosa que no s’ha produït fins ara, almenys que en tinguem constància. Un cop més, no podem permetre que actes com aquest interceptin el tarannà del nostre poble i ens facin la guitza d’aquesta manera.
 
Hem parlat amb alguns responsables del pessebre i ens han manifestat el seu disgust. Els sap molt greu que, després de les hores que hi han posat de forma totalment desinteressada, molta gent no l’ha pogut veure complet; vaja, que no ha pogut estar exposat els quinze dies de les festes.
 
Aquest pessebre el va començar fa anys mossèn Joan Bajona. Amb el pas del temps diversos elements s’havien fet malbé; per això els voluntaris hi han fet canvis i afegit elements nous: moltes cases, un pou o el graner, entre altres; també hi han repassat els llums i la part fixa, formada pels caminets, coves i racons fets amb pedra. A més, en principi hi havia la intenció de fer alguna construcció nova per a l’any vinent; però és clar, ara s’ho tornen a plantejar, davant aquesta inseguretat. Sembla que, pel fet d’estar a l’aire lliure, algunes persones no ho puguin respectar.
 
La Parròquia de Balsareny va col·locar un rètols al costat del pessebre sobre aquests fets, que transcrivim tot seguit:  “A la Parròquia ens dol que no s’hagi respectat aquest pessebre, que va començar Mn. Joan, A.C.S., i que, en dues ocasions, hagin desaparegut figures i altres elements”. Malgrat tot, els donem força ànims perquè es continuï fent i renovant aquest pessebre. S’ha d’imposar la bona educació de la majoria.
 
Festa de Cap d’Any
 
A Balsareny també hi va haver celebració del Cap d’Any. Primer, amb un sopar popular al Casal Cívic, organitzat per l’associació Els Ametllers. Després, una revetlla al Sindicat, a partir de la una de la nit, amb un ball amenitzat per l’Orquestra Tropical, que de mica en mica va anar enregistrant una bona afluència de públic, sobretot balsarenyenc. La seva actuació es va allargar fins a les quatre de la matinada, però aleshores la gresca va continuar, sobretot per al jovent, amb el DJ Creus.
 
Activitats infantils
 
Tampoc no van faltar les activitats per als més menuts. Una bona colla van assistir, durant els dies no festius de les seves vacances, al Casal Infantil, durant els matins, amb la seu central a la plaça de la Mel i activitats per tot el poble. També, els mateixos dies, hi va haver un Campus Esportiu, de futbol, a la zona esportiva Els Ametllers, organitzat per la Unió Esportiva Balsareny.

 
A més de la Cagada del Tió, de què ja hem parlat, el dissabte 28 de desembre, dia dels Innocents, a les 6 de la tarda, hi va haver un espectacle infantil al Sindicat, titulat La nena dels pardals, a càrrec del grup Teatre Al Detall. Amb el lema “Saps que tens ales per volar?”, la representació, dirigida per Joan Maria Segura, es basa en un fet històric i compta amb músics en directe. El seu autor és Jordi Palet i Puig i està inspirada en un conte de Sarah Pennypaker, amb il·lustracions de Noemí Villamuza. La música original és de “La Tresca i la Verdesca”. Realment va valer la pena de veure-la!
També hi va haver una sortida amb autobús, organitzada per l’Ajuntament, el dia 30 de desembre, per passar-se una tarda bé al Campi qui Jugui de Manresa.
 
Per últim, el dissabte 4 de gener, al local del davant del Sindicat, hi va tenir lloc un Taller Infantil a càrrec del grup Xalem, amb la participació d’una vintena de nens i nenes, acompanyats dels seus familiars. Allà, els més menuts van fer manualitats, com arbrets de Nadal, amb materials com el paper, plastilina i gomets.
 
Arribada dels Reis d’Orient
 
Les festes nadalenques van acabar, com és costum, amb l’arribada dels Reis d’Orient i tot el seu seguici. En parlem en un altre apartat d’aquest Sarment.
 
Activitats tradicionals: Quinto i Pastorets
 
A Balsareny, el Quinto dels Traginers porta un recorregut que ja ha sobrepassat els 40 anys. Enguany també s’ha tornat a celebrar durant les festes, al Centre Instructiu i Recreatiu, amb molt èxit de públic i, per tant, més beneficis per a la Festa dels Traginers. El primer dia de la temporada, el 15 de desembre, coincidint amb la Marató de TV3, ja fa una bona colla d’anys que els beneficis es destinen a aquesta finalitat: aquest 2004, a les malalties respiratòries.
 
L’altra tradició ben arrelada és la dels Pastorets de Balsareny, que, en aquest cas, ha superat els 75 anys. Recordem que es va celebrar aquesta efemèride l’estiu passat. Els primers Pastorets van ser l’any 1948 a la Colònia Soldevila i, a partir de 2002, es van passar a fer al Sindicat. Enguany ens han ofert quatre representacions: a més del dia de Nadal i del diumenge 29 de desembre, també s’han programat, passades les festes, per als dies 11 i 12 de gener. Han tingut una bona afluència de públic en general, de Balsareny i gent de fora que ens visita. Com en aquests darrers anys, s’ha representat l’obra d’en Folch i Torres, en una versió reduïda i modernitzada, d’unes dues hores de durada sense entreacte, amb la participació, en cada representació, d’un grup diferent dels Dansaires dels Pastorets.
 
Sarment
Fotos: Jordi Sarri, Jordi Vilanova, Alba Novell


Nadales de l'Institut Escola






Príncep Assuan




Cagada del tió




'La nena dels pardals' 






Festa dels Capons al Castell de Balsareny

 
 
Pels volts de Nadal, la tradició i el compromís mana que la ciutat de Manresa, a través dels seus representants polítics, ha de pagar i entregar dotze capons al baró del Castell de Balsareny, en un acte simbòlic que actualment es fa cada dos anys.
 
La història d’aquest acte es remunta al 1584, un any després que una forta riuada destruís la Resclosa dels Manresans; per reconstruir-la, els manresans van tallar arbres, que eren propietat del baró, sense el seu permís, cosa que va acabar amb un plet que va guanyar el baró. Aleshores es va acordar que la ciutat de Manresa pagaria un cens anual de dotze capons a canvi de poder tallar arbres quan fos necessari. Per bé que al segle XIX aquest pacte va ser suprimit arran de l’abolició dels drets senyorials, durant la transició democràtica es va restablir amb caire simbòlic i actualment és un acte d’agermanament entre Manresa i Balsareny que té lloc cada any el dissabte abans de Nadal. 

 
Per això, el dia 21 de desembre cap al migdia va pujar al Castell una comitiva, encapçalada per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; l’alcaldessa i el primer tinent d’alcalde de Balsareny, Glòria Casaldàliga i Isidre Viu; i representants de la Junta de la Séquia i de la Fundació Aigües de Manresa. També en formaven part diversos regidors, tant del consistori manresà com del balsarenyenc; així com l’Hereu de Manresa, Ramiro Payges, i la Pubilla i l’Hereu de Balsareny, Bika Soler i Èric Medina. Igualment, va comptar amb la presència del nou director dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central, Xavier Cano, i el seu antecessor, Francesc Serra.

 
Tots plegats, acompanyats dels Geganters de Manresa i la colla Els K+ Sonen de Balsareny, amb els seus gegants i la música de les gralles, van fer a peu el camí de pujada al Castell, amb un carro de traginers que transportava els dotze capons. Quan van arribar, van trucar a la porta; el baró simbòlicament va demanar “qui hi ha?” i els va obrir. 


Un cop dins, l’alcalde de Manresa va fer entrega dels capons i es va donar pas als Dansaires dels Pastorets, amb el Ball d’Homenatge. 


Seguidament, el grup d’actors que habitualment fa les visites teatralitzades el primer dissabte de cada mes va fer una divertida representació de la història dels capons, obra del mateix grup, amb quatre personatges: la narradora, el baró, un manresà i el lloctinent.

 
Després de la representació es van fer uns petits parlaments, tant per part del baró del Castell com de l’alcalde de Manresa. En acabat, els Dansaires van ballar el Ball de la Faixa. 


Tot seguit es va oferir un esmorzar al Saló del Tinell, finalitzat el qual es va obrir l’acte al públic en general, amb portes obertes, visites al Castell i les actuacions dels Geganters de Manresa, amb el Gegant i la Geganta, i del grup Els K+ Sonen de Balsareny, amb els gegants Bernat i Blanca. Així, un any més, es va complir aquesta bonica tradició.
 
Isidre Prat
Fotos: Jordi Vilanova