Pàgines

dilluns, 4 de desembre del 2023

Balsareny commemora els 75 anys dels Drets Humans

 
El nostre poble s’ha adherit a les celebracions que arreu del món commemoren el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamats per l’ONU el desembre de 1948. L’acte va tenir lloc el divendres 1 de desembre al Sindicat. 


De primer a la sala petita, on l’alcaldessa Glòria Casaldàliga va donar la benvinguda als nombrosos assistents i, en especial, al director general d’afers religiosos de la Generalitat, Carles Armengol, i al cap dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya central, Francesc Serra Sellarés.
 
‘La terra i les cendres’, de Francesc Escribano
 

Seguidament, el periodista, professor i productor televisiu Francesc Escribano va presentar el seu nou llibre La terra i les cendres. Escribano, amb un llarg currículum en el món de la comunicació audiovisual, és també autor de Descalç sobre la terra vermella (1999), biografia de Pere Casaldàliga, que ell mateix va convertir en una sèrie televisiva que es va emetre per TV3 el 2014 i que ell mateix va presentar a Balsareny el desembre del 2013; Compte enrere, la història de Salvador Puig Antich (2001) i Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar (2013). 


Ramon Carreté va fer una breu sinopsi del contingut de La terra i les cendres, i tot seguit Escribano en va comentar en profunditat alguns dels molts aspectes que s’hi tracten, per concloure que al Brasil d’avui el llegat de Casaldàliga hi és ben present en col·lectius que mantenen el compromís social i polític, però sota l’amenaça constant de l’auge d’una ultradreta salvatge que empodera el racisme i la misogínia; continua havent-hi desigualtats, injustícies i treball quasi esclau, mentre per altra banda els descendents dels que havien lluitat tant per obtenir o defensar les seves terres ara se les venen o lloguen a les multinacionals perquè després d’una brutal desforestació no els resulten rendibles. L’esperança, tanmateix, continua viva, perquè “persones senzilles en llocs sense importància fent coses petites són les que canvien el món”.
 

‘Pere Casaldàliga i l’Agenda 2030’
 
Al vestíbul del Sindicat hi havia instal·lada una exposició sobre ‘Pere Casaldàliga i l’Agenda 2030’, que posteriorment es traslladaria a l’Institut Escola, on l’alumnat hi treballarà. 

 
‘Pere Llibertat’, de Climent Ribera
 
A continuació, a la sala gran, una vintena d’alumnes d’ESO de l’Institut Escola Guillem de Balsareny van posar en escena l’obra de Climent Ribera, dirigida per ell mateix, Pere Llibertat, sobre textos de Pere Casaldàliga. A partir de tres eixos simbòlics (l’humor, la llibertat i l’esperança) i envoltats de personatges tan diversos com periodistes, poetes, religiosos, terratinents, empresaris, assassins, desvalguts i marginats, un grup d’adolescents emprenen un viatge interior que els portarà a conèixer les causes que motivaren la lluita del bisbe de São Félix do Araguaia, reflexionar-hi i aprofundir-hi. L’obra, amb una coreografia molt dinàmica, efectes de llum i so adients i una interpretació destacable, va merèixer llargs aplaudiments per part del públic que omplia el recinte. 

 
La vetllada, organitzada per l’Ajuntament de Balsareny, la Fundació Pere Casaldàliga, l’Institut Escola i el Cercle Cultural, amb el suport de la Diputació, va acabar amb Escribano signant exemplars del seu llibre. Cal felicitar els organitzadors i tots els col·laboradors que han fet possible aquest acte, i els espectadors que amb la seva presència van contribuir a fer vives les causes del bisbe Pere, encaixades en el marc dels Drets Humans, sempre en perill. 

 
Sarment
Fotos: Jordi Vilanova / Alfred Selgas 






























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.