Pàgines

dilluns, 12 de febrer del 2024

‘Les males pràctiques en política, nou llibre de Joan Bonals

 CERCLE LITERARI
 
 
Joan Bonals Picas (Balsareny, 1954) ha publicat Les males pràctiques en política (Publicalis, Bresca Editorial, 2023). Un llibre molt interessant, en què fa una reflexió sobre com es podria aconseguir que la política fos més honesta i sobre com podem els votants detectar i rebatre les males pràctiques amb què tan sovint els polítics pretenen aconseguir el nostre vot mitjançant la seducció o l’engany, en comptes d’intentar convèncer-nos amb arguments sòlids i demostrables. Bonals en fa un estudi sistemàtic i rigorós, profund i entenedor, amb un estil planer, ordenat i molt didàctic, sobre la forma com els partits se’ns presenten i com descriuen els partits contraris. Parla de la importància de saber escoltar, de la cortesia i del respecte mutu, que tant es troba a faltar en els debats; de les estratègies de seducció mitjançant la propaganda, tan sovint intoxicadora, farcida de retòriques perverses i de promeses que saben que no es compliran i d’intents de manipulació de l’electorat amb fal·làcies i apel·lant demagògicament a instints bàsics, com pot ser la por. Ens parla també de les tàctiques de desacreditar els rivals demonitzant-los amb insults, ironies, mentides i mitges veritats interessades. Per contrarestar això, l’educació i el pensament crític hi juguen un paper bàsic, a fi que els ciutadans siguin més sensibles a l’honradesa de les propostes polítiques, sense fer cas d’estratègies tendencioses. Per això dedica un capítol a l’ètica i la política i un altre a l’educació política, tant per als polítics com per als ciutadans, per assolir una més gran maduresa reflexiva i analítica; tot plegat, explicat amb nombrosos exemples trets de debats polítics reals. 

 
Joan Bonals és psicòleg i doctor en Filosofia, amb una tesi sobreLa qüestió de l'alteritat. De la cura d'un mateix a l'entesa amb l'altre” (Universitat de Barcelona, 2003). Treballa en l’educació per al desenvolupament humà i en la millora de les competències socials i cíviques. Ha impartit formació en diversos països d’Europa, Àfrica i Amèrica Llatina i és membre de Balsareny Educa. A més de nombrosos articles sobre psicopedagogia, és autor o coautor de setze llibres, entre els quals destaquen: Assessorar l'aprenentatge de l'escriptura, (1991, premi Maixerí 1996); El trabajo en equipo del profesorado, (2000, amb set edicions); El trabajo en pequeños grupos en el aula, (2000, set edicions, traduït al portuguès); Manual de asesoramiento psicopedagógico, (2007, com a coordinador; també traduït al portuguès); o L'escola compromesa amb el món (2019, amb Benjamí Moliné i Llorenç Planes, també membres de Balsareny Educa), tots els quals els podeu trobar a la Biblioteca Pere Casaldàliga. Gràcies, Joan, per aquest llibre tan savi, raonat i raonable, que haurien de llegir i posar en pràctica tants polítics d’aquí i d’arreu, a tots nivells, des dels regidors d’ajuntaments de pobles petits, passant pels parlamentaris i governants de tot el món fins als més alts dirigents de les Nacions Unides. I també nosaltres, els electors, perquè ens dona eines per establir criteris objectius que ens orientin a l’hora d’exercir el vot. Al capdavall, en democràcia el poder ciutadà, dotat de capacitat crítica i força de voluntat, és potencialment prou gran com per promoure canvis i millores en la vida de les comunitats, i aquestes pàgines ens volen ajudar a desenvolupar aquesta potencialitat.  
 
Ramon Carreté

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.