Pàgines

dilluns, 13 de novembre del 2023

Sortida geològica pel terme de Balsareny

 
El diumenge dia 12 de novembre, al matí, amb un dia ben assolellat, va tenir lloc una sortida geològica pel terme de Balsareny, guiada pel geòleg i professor emèrit de la UPC, Josep Maria Mata Perelló, de Manresa; i per l’historiador Josep Girabal Guitart, d’Artés. Aquesta activitat forma part del cicle de sortides que organitza cada any el Geoparc de la Catalunya Central als diferents municipis que en formen part, com Balsareny mateix.

 
La sortida, semblant a la que s’havia fet el gener de 2019, va transcórrer pel sector de la Via Verda, antic traçat de la via del carrilet, i el camí de la Resclosa dels Manresans. En paraules de  Josep M. Mata, tant l’un com l’altre són patrimoni miner del Geoparc, perquè estan relacionats amb l’aprofitament dels georecursos: l’antiga via és un símbol de l’aprofitament del carbó (lignit) i altres matèries, mitjançant el seu transport des del Berguedà fins a Barcelona; per altra banda, la Resclosa, on neix la Síquia de Manresa, és l’expressió de l’aprofitament de l’aigua, mitjançant aquesta gran obra del segle XIV; també ho és la Resclosa i el canal de la Rabeia, per on entra l’aigua cap a la turbina de la fàbrica, que també es va veure durant la sortida.

 
El recorregut, que va ser d’uns 7,5 quilòmetres, té, en aquest tipus de sortides, un doble interès: caminar i fer esport, però també aprendre a comprendre la naturalesa. L’itinerari va començar al pont de la Via i va transcórrer per la Via Verda fins a Can Cansalada; llavors, girant a la dreta, es va baixar fins a Sant Esteve i, pel corriol vora el riu, fins a la Rabeia. Des d’aquí es va continuar cap a la Resclosa dels Manresans, per després anar seguint el camí de la síquia fins a l’aqüeducte de Santa Maria i acabar la ruta pel Repeu. 

 
Al llarg del recorregut es van fer explicacions, molt participades per la gent, sobre els principals fenòmens geològics i miners que tenim al poble: els materials de gresos i argiles vermellosos de la Formació Artés, que ens envolten el terme (de l’Eocè, fa uns 30 milions d’anys); materials més recents, com les graves dipositades per la riera del Mujal i el Llobregat (durant el Quaternari, des fa uns 2,5 milions d’anys), moltes de les quals s’han anat explotant en diverses graveres; l’anticlinal de Balsareny (anticlinal és el plegament en forma de pont), que es pot apreciar bé gràcies al tall de materials que va ocasionar precisament la construcció de la via del tren; la barraca de pedra seca (feta amb gresos de la zona), al costat del camí de la via, prop de la Rabeia, que pertanyia als peons ferroviaris (treballadors de la via, a finals del segle XIX); les famoses “senyores amb barret” o pilars coronats; i finalment, la Resclosa i els primers metres de la síquia, amb els seus pontarrons i un aqüeducte, amb trams soterrats i trams al descobert.

 
També es van veure i comentar altres fites: en l’àmbit botànic, el gran bosc de ribera del primer tram de la síquia, amb la verneda del Bages i la roureda amb aurons; com també la replantació de verns i alguns altres arbres que es va fer com a conseqüència de les obres de restauració de la Resclosa; en l’àmbit de l’art, l’església romànica restaurada de Sant Esteve; i, en l’àmbit social, les dues colònies, la Rabeia i Soldevila. Pel que fa a la fauna, es van veure algunes aus aquàtiques i un visó americà (per cert, espècie invasora).

La participació en aquesta activitat del Geoparc va ser d’unes 40 persones, de les quals una quarta part era de Balsareny i la resta, del Bages i altres comarques, com el Vallès. Va ser una de les més nombroses d’aquest tipus fetes al Geoparc (van sobrepassar el màxim inicial, ja que les places són limitades). Podem dir que va ser tot un èxit; i és que, com va dir, en Josep M. Mata, Balsareny és Balsareny!
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.