Pàgines

dijous, 12 d’octubre del 2023

Blanca Soler parla de salut mental a la Biblioteca

  
El dilluns dia 9 d’octubre, la balsarenyenca Blanca Soler Codina va fer una xerrada a la Biblioteca Pere Casaldàliga entorn del seu llibre Carn nua, sobre el tema de l’anorèxia, amb motiu de celebrar-se, el 10 d’octubre, el Dia Mundial de la Salut Mental. La Blanca ja va presentar el llibre fa dos anys justos (el 16 d’octubre de 2021) al Sindicat; llavors, amb poca gent, a causa encara de la pandèmia, però en un moment també molt escaient, perquè la Marató de TV3 d’aquell any havia de tractar el tema de la salut mental. Ens en fèiem ressò al Sarment núm. 516 (octubre de 2021); i del llibre ja n’havíem fet abans una ressenya al Sarment núm, 511 (abril 2021). La bibliotecària, Ana Pérez Hidalgo, ja va manifestar aleshores la intenció de poder tornar a fer un col·loqui sobre el seu llibre més endavant, a la Biblioteca. I així ha estat, en una data assenyalada com és aquesta.
 
Després d’una breu presentació de l’Ana, en què va remarcar la gran importància de poder parlar de malalties d’aquest tipus, que encara sovint són un tabú a la nostra societat, va intervenir la Blanca per explicar-nos la seva experiència.

 
La Blanca Soler va patir anorèxia durant la seva adolescència, feliçment superada, i actualment fa xerrades a molts llocs, sobretot centres educatius, per donar a conèixer la seva convivència amb la malaltia i per ajudar a prevenir possibles casos entre els nois i noies. Com va expressar ella mateixa, es va inspirar a escriure el llibre, més que per motius econòmics, per donar a conèixer aquesta malaltia i contribuir a trobar solucions i a trencar aquests estereotips de la societat, que sembla que no se’n pugui parlar.
 
Igual que ho fa en el llibre, amb un llenguatge molt planer i entenedor, ajudada d’una presentació digital, va parlar de la seva malaltia des dels seus inicis, als 13 anys, quan feia segon d’ESO, fins als 18, fent segon de batxillerat. Durant tots aquests anys, la Blanca va viure molts alts i baixos, però gràcies al suport de la família, de diferents professionals i a la seva pròpia voluntat, se’n va anar sortint. Després de la seva exposició, va contestar algunes preguntes del públic, sobre aspectes relacionats amb el tema, tals com el paper de l’escola quan hi ha un problema d’aquests amb un alumne i la problemàtica de les xarxes socials.
 
Cal dir que, el mateix dia 9, a les 3 de la tarda, la Blanca ja havia fet la mateixa xerrada, també a la Biblioteca, als alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Escola Guillem, amb molt d’èxit i molt encertada, donat que l’anorèxia afecta molt els adolescents.
 
Actualment la Blanca està acabant la carrera de periodisme, estudis que alterna amb la feina de professora, que ja exerceix i que li agrada molt. També podem dir que és escriptora, perquè, a més d’aquest llibre, l’any passat en va publicar un altre, del qual també vàrem fer una ressenya al Sarment, de caire molt diferent: Paraules de mar, un recull de 21 poemes breus, que tenen relació amb el mar, però que es centren en la denúncia de les injustícies socials i els drames humans que el món actual no sap o no vol parar. En parlàvem al Sarment núm. 526 (setembre de 2022). 

 
La bibliotecària, Ana Pérez, va fer referència també a aquest segon llibre, que tenia a la mà, i va engrescar la Blanca perquè en llegís un dels seus poemes. Ella va triar el que porta per títol: “Mar - Refugiats”, que va ser aplaudit per la trentena de persones assistents a l’acte.
 
Tant el llibre Carn nua com el Paraules de mar es troben a la Biblioteca i també es poden adquirir a les llibreries. Tots dos són editats per Llibres ParCir de Manresa.
 
Text i fotos: Isidre Prat
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.