Pàgines

divendres, 31 de març del 2023

Un mèrit per a memoritzar: llegir en veu alta

CINC MINUTS
 
 
Són les sis del matí, encara fosqueja i tothom dorm. L’aire es respira net amb olor de la matinada d’un nou dia. Soc encara en un dels moments en què el mig son desperta la inquietud de reflexionar de nou amb tots vosaltres. El moment és propi per a no despertar els de casa i físicament no teclejo la màquina d’escriure, però sí que mentalment començo a fer moure el ball de tecles i des de la lletra A fins a l’última lletra de l’abecedari faig entrar el text.
 
Els voldria demanar un favor. Tot el que llegeixin avui, inclòs aquest article, ho poden fer en veu alta? Gràcies. Espero que si ho fan en un bar o en un cafè, no se’ls mirin de reüll, pensant: “Què els agafa, a aquests?!” Sempre els poden dir que ho fan perquè resulta que avui se celebra arreu, i des del 2010, el Dia Mundial de la Lectura en Veu Alta.” (Martí Gironell, diari El Punt Avui)
 
Segueix Gironell: “Ja sé que sovint diem que l’hàbit de la lectura es fa en silenci, en la intimitat i el recolliment. Però això no treu que hi hagi certs textos –no necessàriament poemes; voldria creure que en certa manera tots– que convingui ser llegits en veu alta perquè quan els sentim, milloren. En tots els sentits. Aquelles paraules escrites, quan són dites, pronunciades, sembla que cobrin vida”.
 
Avui que he llegit Martí Gironell en veu alta, em sembla recordar que durant el temps que vaig anar a l’escola, els diferents mestres, a l’hora de la lectura, ens feien llegir en veu alta, ja que llegir així t’ajuda a memoritzar tot allò que llegeixes. Per exemple, si has de memoritzar el guió de qualsevol representació teatral o també a l’hora de fer oralment un examen, et pot ajudar.
 
Afegeixo dues ratlles finals de Gironell: “Un servidor ho fa sovint, de llegir, i –sempre que puc i si les condicions ho permeten– ho faig en veu alta”.
 
Sense cap tipus de pedanteria, i per acabar, jo puc dir també que durant més de quaranta anys tinc en el meu haver moltes hores de lectura en veu alta.
 
Josep Gudayol i Puig

Imatge (Wikimedia Commons): Albert J. Moore, Study for ‘Reading Aloud’ (esbós per a ‘Llegint en veu alta’, c. 1880). Hunterian Museum & Art Gallery, Londres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.