Pàgines

divendres, 31 de març del 2023

Estudi d’audiència del ‘Sarment’




L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), a la qual pertany el Sarment, periòdicament fa un estudi sobre l’audiència de les seves publicacions. Darrerament aquesta entitat ens ha fet arribar els resultats de la seva última enquesta pel que fa al Sarment. El treball es va realitzar entre la població de Balsareny més gran de 15 anys, extrapolada de la població general, que és de 3.249 habitants (dada de l’1 de gener de 2022). Va tenir lloc des de l’octubre al desembre de 2022, període en què es varen fer 158 entrevistes telefòniques. L’empresa encarregada de fer l’estudi va ser Infortécnica (www.infortecnica.com).
 
La síntesi dels resultats obtinguts és que el Sarment obté una quota de lectors diaris de 49. El 85,2 % de la població ha llegit algun cop la publicació impresa. Per altra banda, cada mes el segueixen una mitjana de 1.462 persones (un 45% de la població), que li dediquen un temps mitjà d’audiència de 34,7 minuts durant el conjunt del mes, cosa que equival al 5,3 % de share de premsa en papers. En termes estadístics, tenint en compte la població de Balsareny i la quantitat de persones entrevistades, es considera que l’error màxim sobre el total de la mostra és de només el 7,96%. Desgranem ara cadascuna de les preguntes:


1.- Ha llegit algun cop la publicació?  El 82,5 % diu que sí, cosa que equival a 2.768 persones. Per sexes, ens llegeixen una mica més els homes que les dones: un 89,1% d’homes i un 81,3 % de dones.
 
Per franges d’edats: els menors de 35 anys ens llegeixen menys, un 80,6 % de la població total d’aquesta franja; les persones de 35 a 55 anys són les que més ens llegeixen algun cop, amb un 86,8 %; mentre que, entre els més grans de 55 anys, és un 84,7 %.

 
2.- Seguidors de la publicació: el 45% de la població total ens segueix cada mes, que equival a 1.462 persones. D’aquí també es dedueix que cada dia el llegeixen, poc o molt, una mitjana de 49 persones.
 
 
3.- Quants minuts hi dedica mensualment cada persona que segueix el Sarment? Una mitjana de 34,7 minuts/mes. Si això ho passem al total de la població, és com si cada balsarenyenc el llegís 15,6 minuts/mes: per sexes, cada home 16,7 minuts/mes, en tant que cada dona hi dedica menys, un 14,3 %; per edats: els menors de 35 anys hi dediquen 11,5 minuts/mes; els de la franja de 35 a 55, uns 17,8 minuts/mes; i els més grans de 55 anys, uns 17 minuts per mes. Aquestes dades segueixen el mateix ordre que la gràfica 2, sobre la gent que només ha llegit algun cop la publicació.
 
En el cas de la nostra publicació, hem de suposar que aquests percentatges d’audiència serien encara una mica més alts, perquè hi ha gent no empadronada a Balsareny que llegeix el Sarment, com per exemple les famílies de les més de 60 persones a qui mensualment s’envia als seus llocs de residència; o aquelles persones de fora que el llegeixen quan venen a veure els seus parents a Balsareny. Tots aquests no estan inclosos en la mostra, és a dir, no els van trucar.
 
                                           * * *
 
A nivell de tot Catalunya, la premsa comarcal i local actualment assoleix més de 830.000 lectors, amb un creixement del 3,3%, mantenint el format paper com a lectura principal, alhora que augmentant de forma significativa l’audiència en forma digital. Els lectors que poden combinar la doble versió, en paper i digital, només són 112.000, entre els quals hi ha els del Sarment.
 
Històricament, Catalunya ha tingut una gran tradició per aquest tipus de premsa. L’ACPC agrupa 158 publicacions: 98 en format paper (que inclou les que també en tenen de digital) i 60 en format només digital. Totes són escrites en català i amb difusió de pagament. El valor que aporta la premsa comarcal i local són els continguts de qualitat i proximitat, alhora que manté l’audiència sempre activa fomentant la seva participació; i més avui en dia amb la web i les xarxes socials. La premsa local i comarcal ofereix allò que no aporta cap altre mitjà: arriba on els altres no arriben, amb més de 110.000 pàgines de continguts de proximitat.
 
Per altra banda, és una premsa dinamitzadora de la vida local i comarcal, amb seccions de política i actualitat local o comarcal, entorn natural, esports, cultura i tradicions, festes populars, gastronomia, premis d’abast local, tecnologies, història local, comerç i empreses, publicitat comarcal i local, articles d’opinió, etc. És també una premsa que contribueix en gran mesura a la normalització del català, tan amenaçat darrerament. Sarment ha estat sempre un gran promotor del català des del seu naixement, tot just acabat el franquisme.
 
A més, la majoria de publicacions amplien la seva connexió amb els lectors i mantenen l’audiència sempre activa, fomentant la seva participació en activitats o esdeveniments: el 72 % de les publicacions han participat, patrocinat, organitzat o  col·laborat, en aquest període, en 219 activitats o esdeveniments (fòrums, esdeveniments culturals, esportius, seminaris o altres). Aquest és el cas del Cercle Cultural de Balsareny, entitat editora de Sarment, que participa activament en diverses activitats, com ara les de la Comissió Pere Casaldàliga, Balsareny Educa o La Garsa, i publica i difon les que organitzen altres entitats locals. Darrerament, per exemple, s’ha col·laborat amb la Festa de l’Arbre del Casino i en l’elaboració del Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny, de la Diputació de Barcelona.
 
Per acabar, direm que els lectors premien la premsa comarcal i local, donat que, a la pregunta: a través de quins mitjans s’informa del que succeeix al seu municipi o comarca?, la resposta majoritària és per la premsa en paper, en un 28,8 %, seguida de la premsa digital, amb un 19,5 % (la resta: la televisió, les xarxes, la ràdio, el boca a boca i algun altre).
 
La Junta del CCB i la redacció de Sarment estem satisfets per aquestes dades, que suposen un reconeixement a la feina que portem fent des de tants anys, i esperem que es puguin mantenir en el futur. Gràcies als nostres socis i lectors!
 
Text i gràfiques: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.