Pàgines

diumenge, 25 d’octubre del 2020

Presentació del conte dels nostres gegants


Un escenari guarnit amb bales de palla, antigues gerres de confitura plenes de flors, una antiga caixa de núvia, quadres significatius dels gegants de Balsareny; Un d'ells mostrant la imatge del constructor Manel Casserras i Boix esculpint en Marc i Maria durant la seva construcció; i d'altres representatius amb dibuixos dels nostres gegants i tradicions; uns globus amb el número 35 al costat d'un pastís,... tot plegat donava la benvinguda a les persones que el passat diumenge dia 20 de setembre van acudir a la plaça de l'església per presenciar la presentació del "Bonic conte d'en Marc i la Maria". Un conte que la colla de grallers i geganters de Balsareny hem fet possible, fruït de la il·lusió de moltes persones, que han volgut homenatjar els 35 anys de la colla gegantera, al poble de Balsareny i a les seves festes majors, i del que ens sentim molt satisfets dels resultats i de la rebuda del poble.

Minuts abans de les 11 del matí, hora en que començaria l'acte, els assistents aprofitaven per apropar-se a l'il·lustrador del conte, Joan Turu, que conversava amb els presents mentre els signava els contes que molts van tenir oportunitat d'adquirir setmanes abans, gràcies al seu mecenatge en el projecte. 

Seguidament Dafne Molina donava la benvinguda als assistents, que respectant les recomanacions ocupaven l'aforament d'espai limitat i degudament senyalitzat complint amb els protocols de prevenció de la covid-19.

Ho feia també en nom del cap de colla, Xavi Closa, que per motius personals va haver de lamentar no poder assistir a l'acte, tot i la gran feina que va dur al costat la colla per poder-lo realitzar. 

Es va explicar que per al passat mes d'abril teníem previst fer una diada de St. Marc molt especial, coincidint amb el 35é aniversari de la colla gegantera, amb una gran trobada de gegants i donant a conèixer el conte, però que el confinament i les restriccions ho van impedir.

No volíem deixar en Marc i la Maria sense "bufar" les espelmes del seu aniversari i per això vam fer-los ballar, abans de començar els parlaments, l'aniversari feliç entre els aplaudiments i les mostres d'estima del públic. 

En acabat el ball, va ser el torn d'en Jordi Vilanova, autor del text i a qui es va fer confiança per tirar endavant el projecte. Va pujar a l'escenari al costat d'en Joan Turu, qui ha donat color al conte, "aquest gran il·lustrador, però encara més gran persona", va afirmar en Jordi amb grans i merescuts agraïments per la seva col·laboració en el projecte i en la societat en general, treballant per fer d'aquest món, un món millor per a tothom.

També va agrair a la colla de geganters la oportunitat i la confiança que li havia donat en poder participar activament del projecte i també de l'entitat, "ja que són les entitats les que donen identitat als pobles, i participar-ne, a part d'un plaer, és un privilegi", va dir.

Alhora es va donar les gràcies i un reconeixement  a totes les persones que al llarg de 35 anys havien donat vida als nostres gegants, "ells son també responsables que avui siguem aquí", va afirmar. 

Va explicar que va sorgir la idea de fer un conte feia poc més de dos anys, amb l'objectiu d'arribar amb ell a totes les cases i a tots els infants de Balsareny, com a mostra d'apropament i d'estima mutu. De fet totes les imatges del escenari feien al·lusió als infants: el cartell de la trobada del 2018, on els infants de la colla envoltaven els gegants; el del any següent, on els gegants eren dibuixats per la guanyadora del concurs que és va fer a l'escola, Queralt Artigas Cruz. També una altra imatge dels gegants dibuixats per Maria Vilanova, i una més extreta del conte, feta per en Joan Turu.

Es van subratllar un seguit d'agraïments: A en Ricard Ribera per haver-nos donat la idea de parlar de les festes majors en el conte, i l'energia per tirar endavant el projecte; A en Ramón Carreté per la seva valuosa aportació literària a la historia que s'havia proposat; a la Teresa Orriols i els amics de la Impremta, per la seva implicació en el projecte i sempre al costat del poble. 

A Lina Sevillano, responsable del Museu de les Trementinaires de Tuixent, que sense conèixer-nos ni veure el conte acabat, ens va oferir la seva amable col·laboració, finançant una part del projecte i creant alhora un vincle amb Tuixent i els seus gegants, un Traginer i una àvia Trementinaire fets pels infants de l'escola, i a qui volem visitar ben aviat. 

De fet, des del passat agost el museu disposa pels visitants d'exemplars del nostre conte, a mes de dos càntirs representatius de la Festa dels Traginers, per cortesia de la Comissió de la festa dels Traginers.

També a l'empresa Audens Food pel seu finançament, i al Cercle Cultural, "aquesta entitat que Balsareny te el goig de tenir sempre al costat de la cultura, dels projectes de poble; no sols donant identitat a Balsareny, també abraçant a totes les entitats que la donen".

A l'Escola Guillem, per ser la nostra present escola de grans futurs, que saben mantenir vius els valors i la cultura del nostre passat. Fent referència als balls de la faixa i de bastons que els alumnes de 5é i de 6é aprenen, i amb qui tenim l'honor de ballar a plaça per festa major, gràcies al treball de Xavi Vall i Meritxell Mas. 

Com a mostra d'agraïment i reconeixement al gran treball que fa l'escola, i en record de la presentació del "bonic conte d'en Marc i la Maria", Maria Vilanova en nom dels geganters va fer entrega a Elena Cruz, en nom de l'escola, d'un quadre significatiu extret d'una de les il·lustracions del conte, on s'hi veuen representats els balls de la faixa i bastons ballant al costat dels gegants de Balsareny. 

Jordi Vilanova va comentar de la voluntat i il·lusió de poder obsequiar també a l'escola Guillem, a la Llar d'infants Sant Marc, a la Biblioteca Pere Casaldàliga i al Casal Verge de Montserrat dels exemplars de conte necessaris perquè els puguin treballar i fullejar. Però va argumentar que les voluntats, al ser una entitat sense ànim de lucre, són pel moment mancades de suficients recursos per fer-ho amb comoditat. Hi ha compromisos que duem negociant amb el regidor de cultura i l'Ajuntament des de fa més de dos anys, que esperem aviat vegin la llum.

Tenim la certesa però, que aquests equipaments ben aviat podran disposar dels nostres contes, d'una forma o altre.

Joan Turu va tenir també unes paraules d'agraïment envers la seva participació i la de les persones i entitats que donen vida i identitat als pobles. 

I Núria Gómez va llegir el conte amb una absoluta elegància que et feia entrar de ple dins la història. A qui també agraïm haver estat al costat del projecte en tot moment.

En acabat els gegants van poder fer dos o tres balls, abans de fer un respectuós silenci mentre és celebrava la missa a l'església. 

Els assistents vam poder adquirir el conte i en Turu va estar gairebé dues hores signant i conversant amb els presents. Un gest que diu molt de la gran persona que és, i a qui sempre n'estarem agraïts.

Acabada la missa, els geganters de Balsareny van continuar fent allò que tant els agrada: fer sonar gralles i tabals, ballar, i fer poble amb els nostres gegants, patrons de Balsareny, i ara també protagonistes d'un bonic conte.

Tothom qui en vulgui un exemplar el podrà trobar a la llibreria els Colors i a la Tabateca, a qui agraïm la seva col·laboració.

Adquirir-lo a part de fer poble, ens ajudarà a finançar el projecte.

Gràcies, Balsareny, per fer-ho possible!


Geganters i Grallers de Balsareny

Fotos: Alfred Selgas / Jordi Vilanova (els gegants de Tuixent i el conte al Museu de les Trementinaires) 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.