Pàgines

dissabte, 8 de juny del 2019

Balsareny, mirades d’un poble



El dia 2 de juny es va presentar en una sala Sindicat ben plena l’audiovisual “Balsareny. Mirades d’un poble”, que l’Ajuntament de Balsareny havia encarregat a l’empresa Sabem.com, especialitzada en documentals i projectes de memòria històrica.

Durant 47 minuts, l’audiovisual reprodueix imatges antigues de Balsareny, junt amb filmacions fetes ad-hoc, que una veu en off va descrivint. Però l’encert més destacat és que el documental posa cara i dona veu a setze persones del poble que es van alternant tot explicant els seus records i les seves vivències personals. Entre tots, es dibuixa una panoràmica força completa de com era la vida del poble: els carrers, els ambients, els oficis, l’escola; de com es vivia la vida de pagès; i entorn del món de les fàbriques i colònies tèxtils i els inicis de l’explotació de les mines de potassa.

Les persones que han posat en comú les seves memòries són, per ordre alfabètic: Jordi Badia Pons, Teresa Bessa Casabella, Joan Bonet Pujol, Guadalupe Buitrago Muñoz, Pilar Bulnes Santos, Armand Casòliva Lladó, Aniceto Galera Astasio, Joan Llorens Tó, Josefina Mas Corominas, Salut Obradors capdevila, Jacint Orriols Alsina, Antonio Pérez garcia, Àngel Redon Villagrasa, Martí Ribalta Òrrit, Maria Teresa Sallés Careta i Llorenç Torrabadella Reig. Pel que fa als realitzadors, el locutor és Lluís Grau Orts; la música és de Joan Carles Garcia Estepa; i l’edició i direcció és d’Esteve Teixidó Sans i Joan Teixidó. Entre tots han elaborat un reportatge que serà, sens dubte, molt útil i didàctic perquè les generacions que pugen puguin conèixer més bé d’on venim i com havien viscut els seus avantpassats.

L’alcalde, Isidre Viu, en presentar l’acte, va explicar que els enregistraments a les 16 persones entrevistades tenen una durada molt superior a la dels fragments que es recullen en el muntatge; i que, un cop editades, totes les gravacions –amb les intervencions senceres de cadascú– quedaran en poder de l’Ajuntament i constituiran un fons de memòria històrica per a possibles investigadors que s’hi puguin interessar. El públic va premiar amb un calorós aplaudiment la visualització del documental i les persones que l’han fet possible. Felicitats a tothom qui hi ha intervingut.

R.C.

En aquest enllaç podeu veure el vídeo promocional de l'audiovisual:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.