Pàgines

diumenge, 23 de febrer del 2014

Uns Traginers molt lluïts



Després d’un divendres amb el correfoc infantil i el concert jove, i d’un dissabte amb el popular joc de les anelles, les passejades amb ruquets i amb carro i la cavalcada dels Traginers Petits, així com la inauguració de la taverna, el rebost, la botiga de ceràmica i l’exposició de fotografies, el concert Traginers Música Exprés de l’escola de música municipal i, a la nit, l’animació del Correfoc dels Traginers, la Ruta del Traginer i el ball de nit, el diumenge 22 de febrer es va despertar assolellat i primaveral: el temps va acompanyar la diada per fer-la més lluïda.

Els Trabucaires i morterets de Rajadell van despertar el veïnat i, a l’àmbit de la Torrada, balsarenyencs i visitants van poder esmorzar pa torrat i embotits i veure com es ferrava i esquilava un matxo. La banda de l’escola municipal de música de Puig-reig animava els carrers del poble mentre una gentada anava a mirar com es guarnien animals i carruatges a l’era del Mas Martí. Els cordonistes, Joan i Pepito Vilà Vilamosa, anaven a buscar el banderer, Joan Vilà i Marsinyach i tots plegats, amb el nuvi, Lluís López Sabala, anaven a buscar la núvia, Gemma Ribalta López, i la mare de la núvia, Maria López Caballero. Així començava la gran Cavalcada dels Traginers, un any més esplèndida i molt participada.













 



Trabucaires i morterets de Rajadell; banderer, cordonistes, núvia, mare i nuvi amb les mules del dot a les caixes de núvia; hereus i pubilles de la Catalunya central, amb els de Balsareny al davant; els gegants i gegantons de Balsareny (Marc i Maria, mossèn Joan i Mariona la filadora); geganters i grallers de Balsareny; geganters i grallers Els K+Sonen de Balsareny; bastoners de Balsareny; banda de l’escola de música de Puig-reig; cobla Rosaleda; el Traginer d’Honor, Francesc Maya Comas, i un grup de mossos d’esquadra d’època donaven pas a la magnífica desfilada de traginers amb matxos i mules, albardes, sàrries, bastos, àrguens i arguenells, transportant de tot:oli, aviram, fems, garbes, sorra, llenya, gerres d’aigua, mel, farina, pedres, arnes d’abelles, portadores de raïm, bots de vi, sarrions de carbó... Seguien encara una gran nombre de carreters portant quitxalla, verdures i aviram; un carro de cerveses i un de llet; una nombrosa colla d’espontanis, i una llarguíssima corrua de genets amb els cavalls que a la tarda correrien a la cursa del serrat del Maurici.




















La cavalcada va passar per la plaça de l’església, on el bestiar va ser beneït per mossèn Xavier Castelló i Baille, i va ser comentada amb tot luxe de detalls per Jacint Orriols i Alsina. En acabar, es va lliurar la bandera del gremi al banderer de l’any que ve, Alfred Selgas i Santamaria.

Durant tot el dia, el rebost, la taverna, la botiga de ceràmica i l’exposició de fotografies, així com el mercat de productes naturals i de la terra, acollien el públic que, un any més, ha vingut a Balsareny a gaudir d’aquesta festa tan entranyable i que mobilitza tantes persones.

A la tarda, que continuava fent molt bo, van tenir lloc les tradicionals curses d’ases, ponis, mules i cavalls al nou circuit del serrat del Maurici; Xavier Vall va guanyar la cursa de cavalls.

Cal felicitar els organitzadors de la festa i tota la gent que hi ha col·laborat: el seu esforç ha valgut la pena. I agrair als milers de forasters que ens hi ha volgut acompanyar, amb el desig que els hagi agradat i que hi tornin un altre any.










































Xavi Vall, primer premi a les curses de cavalls

Adrià Orriols, tercer premi a les curses de cavalls
Sarment
Fotos: Sarment / A. Selgas

2 comentaris:

  1. M’emociona veure les fotos, em porten emocions i records inoblidables. Quanta gent! Es un orgull per Balsareny tenir i organitzar una festa tan bonica. Felicitats.
    Saluts.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Alfons. Recordo que tu hi vas col·laborar de valent, especialment al Rebost, els anys que vas estar a Balsareny.

      En efecte, és una festa molt bonica, perquè vetlla per conservar les tradicions i perquè hi implica la gent més jove. El dijous, els Traginers van a l’escola; el divendres, correfoc infantil; el dissabte, joc d’anelles, passeigs en burret i en carro i la desfilada dels Traginers Petits. I a la cavalcada del diumenge hi participen moltíssims nens i nenes. La presència dels menuts fa que s’hi impliquin pares i avis, i així es va creant un clima de continuïtat molt esperançador.

      La comissió té molta cura a mantenir elements de la vida rural i popular: torrar el pa, ferrar i esquilar animals, l’artesania i l’alimentació natural, els geganters, bastoners, grallers i tambors, trabucaires, pubilles i hereus... I sobretot, el nucli central de la desfilada: els Traginers, amb una bona col·lecció de guarniments, bastos, sàrries i àrguens autèntics, que fan molt goig de veure.

      Records!
      R. Carreté

      Elimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.