Pàgines

dilluns, 18 de març del 2013

Editorial - Setmana Santa

El nostre col·laborador Jordi Planes ens recorda aquest mes, en una de les seves sempre interessants evocacions del Balsareny d’abans, com era la Setmana Santa dels nostres avis, i que els que ja tenen una edat recorden perfectament. Després, la societat es va laïcitzar, la Setmana Santa va esdevenir un temps de vacances i esplai, i les processons, en tant que rituals d’expressió pública de la religió, van deixar de tenir presència als carrers —llevat dels llocs on aquests actes tenien, a més, una connotació d’espectacle que va evolucionar cap a l’interès turístic. Però tot és relatiu,el món gira i hi ha coses que acaben tornant. Per una banda, la crisi econòmica i l’atur limiten les possibilitats de fer gaires festes, i d’altra banda, a nivell d’estat estem experimentant una involució política cada cop més descarada i evident. Sembla que el món giri al revés i que tornem a actituds i manifestacions predemocràtiques. Qui sap, doncs, si algun dia tornarem a veure pels nostres carrers armats i papus...

Mentrestant, les entitats locals fan camí. La Coral Sant Esteve, dintre els actes del seu cinquantenari, ha presentat aquest mes l’espectacle Les cançons de Catalunya, que es clou amb la repesca de les primeres peces que van interpretar fa cinquanta anys. I a fi de mes, diverses corals de la comarca s’ajuntaran per cantar el Glòria de Vivaldi. D’altra banda, l’agrupació coral, conjuntament amb els Pastorets de Balsareny, continua a bon ritme els assaigs de la representació de l’obra Balsareny, més de mil anys, prevista per al 28 d’abril. 


La Biblioteca Pere Casaldàliga continua oferint L’hora del conte i el taller de manualitats «Sóc un bon lector»; a més, participa en les emissions de Ràdio Balsareny; a més, ofereix una interessant exposició sobre «Escriure en temps difícils», sobre l’obra d’autors catalans exiliats, com Avel·lí Artís-Gener ‘Tísner’, Joan Sales, Pere Calders i Joan Ferrater Mora. També es manté la qualitat de la programació teatral de Tempo (amb Marcel Gros) i musical de SonaB (amb Edu Manazas & Whiskey Tren). El Club de la gent Gran organitza conferències i activitats diverses, entre les quals el seu tradicional concurs escolar sobre temes d’interès local: aquest any centrat en la figura de Pere Casaldàliga. Mentrestant, el Consell Municipal de Cultura, reduït des de fa temps a una vida gairebé vegetativa, es reviscola una mica com cada any amb el Premi Literari Sant Marc.



A primers de mes es va celebrar un any més una concorreguda Transsèquia; l’assemblea local de l’ANC, Balsareny per la Independència, hi va ser present demanant signatures per a l’estelada gegant de Collbaix, mentre que en penjava una de pròpia al Balç de Roqueta, amb una gran visibilitat des de l’eix del Llobregat. El Centre Excursionista Balsareny ha celebrat amb èxit la 27a Caminada Popular, culminada amb la projecció d’un audiovisual. També el Club d’Escacs, el Club d’Handbol, el Cuines Styl de bàsquet i el Gamcor de futbol sala, així com el futbol base aleví i benjamí, van jugant els seus partits de competició, i el Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada ha organitzat el seu 8è Trofeu Joaquim Jubert. Sort en tenim, de tanta gent que fa activitats per no rovellar-se. Són els que ens mantenen viva l’esperança.

CCB
Foto ANC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.