Pàgines

dimecres, 30 d’abril del 2025

Festa Major. 3- Actes diversos

 
 
A més de les activitats de què parlem en altres apartats d’aquest Sarment, la Festa Major d’enguany ha estat farcida de molts més actes, com és la celebració de la ja tradicional Cagada de la Mula, que va tenir lloc el dissabte al migdia, malgrat que al matí havia plogut i a migdia encara queien gotes. Tot i així, hi va haver força gent a la barana del Trull, que fa de mirador per veure les dues mules que protagonitzaven la cagada. 


La primera defecació va caure en una parcel·la no venuda; per tant, es va haver d’esperar que en fessin una segona, i aquesta sí que va tenir guanyador. Això va fer que l’activitat durés al voltant d’una hora. El premi va ser de 1.000 euros com cada any i, a més, el guanyador es va endur el pernil que havia quedat desert en el sorteig de la Festa dels Traginers. El lliurament del premi el va fer l’actual Traginera d’Honor, Mercè Farràs


 
Les parcel·les del voltant de la guanyadora es van emportar un altre pernil cadascuna i es van sortejar tres pernils més, perquè la casella que va guanyar era de la columna 60, la darrera, i per això només tenia cinc caselles confrontants en lloc de vuit.
 
El vespre del dissabte també es va fer l’anunciat Cercatapes, però, a causa de la pluja, es va traslladar al pati cobert de l’Institut Escola. Malgrat que això el va fer una mica menys lluït, hi van participar unes vuitanta persones.

 
Cal destacar també els concerts d’aquell cap de setmana: per una banda, l’Orquestra Selvatana va oferir un esplèndid concert al Sindicat, amb una bona entrada de públic, el dissabte 26 a la tarda, amb una variat repertori d’estils musicals, amb peces cantades, pràcticament totes en versió catalana, i d’altres d’instrumentals. Al vespre, la mateixa orquestra va amenitzar un bon Ball de Festa Major al mateix lloc. A la nit, el jovent i públic en general va poder gaudir d’una segona Nit de Concerts, amb DJ Destor, La Tribut FM i el popular grup Strombers. L’espectacle va tenir lloc al pavelló municipal i va comptar amb un públic nombrós, per bé que no es va omplir tant com el de divendres. 

 
El diumenge de Festa Major, dia 27 d’abril, durant tot el matí, es va celebrar el Dia internacional del gos de rescat al Centre d’Ensinistrament Caní Els Tres Pins

Teresa Bessa, Bartolomé González, Eduard Mata

També, com és tradicional, a la sala petita del Sindicat es van lliurar els premis del Concurs Nacional de Fotografia de la Festa dels Traginers, que ja ha arribat a l’edició número cinquanta-quatre. Hi va assistir el conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Eduard Mata Riu

Els premiats del concurs amb les autoritats
 
No volem passar per alt que aquell diumenge era la festa de la Mare de Déu de Montserrat i, per aquest motiu, a part de la celebració al Casal Verge de Montserrat, a la Missa de les dotze hi va participar una quinzena de membres de la comunitat de Sant Egidi de Manresa, dedicada als pobres. A més a més, a l’hora de les ofrenes, un grup de gent vinculada als cursos de sardanes que ofereix el Centre Cívic i Comunitari van pujar a l’altar per ballar la sardana És la Moreneta, dedicada a la Verge de Montserrat. 

 
El mateix diumenge, al migdia, al pavelló municipal, hi tenia lloc un Concert Infantil amb el grup Ambauka. Malgrat que el matí fou assolellat, a la tarda va canviar el temps, i la pluja va tornar a fer acte de presència. Malgrat això, a les sis de la tarda es va poder celebrar, com l’any passat, el Llançament d’ou des del Campanar, activitat organitzada pel Consell de Joventut.
 
I com és costum, no podia faltar a la Festa Major un espectacle teatral. Enguany va ser el monòleg de Carles Sans —un dels membres del grup El Tricicle—, titulat “Per fi sol”. Va ser el diumenge a les set de la tarda al Sindicat, que es va omplir de gom a gom. Durant gairebé una hora i mitja, Carles Sans va explicar, amb clau d’humor, historietes, anècdotes i secrets de la seva carrera professional, vinculada a El Tricicle. L’èxit de l’espectacle radica no només en allò que diu, sinó també en com ho diu, a través dels gestos i la paraula.
 
Sarment
Fotos: Isidre Prat





dimarts, 29 d’abril del 2025

Festa Major. 2- La Diada de Sant Marc

 

El dia de Sant Marc va ser, com sempre, el dia central de la Festa Major de Balsareny, enguany en divendres, un matí assolellat i fins i tot calorós. 

 
Ben d’hora, al matí, els Bastoners de Balsareny donaven el Bon Jorn passant a ballar pels carrers del poble. A les 10, a la plaça de l’Ajuntament, mossèn Antoni Bonet i Trilla beneïa el Panellet de Sant Marc i, després de fer una pregària amb el públic assistent, la pagesia local s’encarregava de repartir-lo a tothom.
 
A les 11, a l’Església Parroquial, es celebrava la missa en honor al patró Sant Marc, que va comptar amb diversos preveres com mossèn Joan Lladó, fill de Balsareny, i mossèn Alfons Busto, que va estar uns anys com a rector del nostre poble i actualment exerceix a Mollerussa.

En sortint de missa, va començar el tradicional festival de folklore a la plaça de l’Església, que va comptar amb la Cobla Rosaleda, amb molta participació de gent. Primer, va actuar un grup dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny, que va interpretar el Ball d’homenatge i, tot seguit, la cobla va interpretar dues sardanes. La primera, com cada any, composta per Josep M. Albertí el 1957, dedicada al nostre poble, titulada Records balsarenyencs; i la segona, recuperada recentment pels amics de la Colònia Soldevila, titulada A l’ombra de Sant Esteve, de Francesc Juanola. Totes dues van comptar amb una gran rotllana de gent a ballar; contràriament a fer les sardanes al final de tot, com era habitual, enguany s’han passat al començament i realment van tenir més acceptació.


Després, la festa va continuar amb els Bastoners dels alumnes de 6è de l’Institut Escola Guillem de Balsareny, dirigits per Xavi Vall, i amb el tradicional Ball de la Faixa de Balsareny, amb dues rotllanes d’alumnes de 5è també de l’Institut Escola, dirigits per Meritxell Mas. Van fer la figuereta  l’Eloi Wade i la Cynthia Castrillo, amb més de cinc minuts fent la vertical. 


Van seguir nous ballets interpretats pels diferents grups dels Dansaires dels Pastorets, dirigits per Alba Fontanet, amb títols com Punteta i Taló, el Ball de Rentadores, l’havanera Brau Pescador i La Muntanyenca; tres de les danses van ser acompanyades per la Cobla Rosaleda, que dirigia Abel Fornell

 
A continuació els Bastoners de Balsareny, conjuntament amb els alumnes de l’Institut Escola, tots plegats una bona colla, van oferir unes peces del seu repertori genuïnament balsarenyenc: la Marxa, el Picaceia, el Picotí i el Rotllet.


Finalment, va venir l’actuació dels dos grups de geganters del nostre poble: Els K més Sonen i els Geganters i Grallers de Balsareny, que ens van oferir els balls típics amb els seus respectius gegants, i van cloure l’acte amb una ballada conjunta.

 
A la tarda, i aprofitant la reobertura, el mateix dia, de la nova direcció del bar del Casino, tenia lloc a l’esmentat bar el tradicional Cafè Concert de Sant Marc. Va ser a les quatre de la tarda amb la Cobla-orquestra Rosaleda, la qual va oferir un extens repertori format per música clàssica, sarsueles, sardanes, música tradicional catalana i, com no pot faltar mai, un vals jota. 


Cal destacar dues sardanes molt populars: És la moreneta –adient amb el dia de la Mare de Déu de Montserrat, el 27 d’abril– i la patriòtica La Santa Espina. Davant els forts aplaudiments de la gent que omplia el local, van afegir-hi una sardana, reclamada pel públic, i que ja va essent un clàssic en aquest concert: Girona m’enamora; i, com a cloenda, van repetir el vals jota. 

 
Després del concert, a la plaça de l’Església, els més menuts i també el públic en general va poder gaudir d’una gran varietat de jocs, molts d’ells jocs d’enginy. També s’hi va instal·lar l’atracció d’un burro català mecànic per pujar-hi els nens i nenes. L’activitat va durar fins a les vuit del vespre. 

 
Així mateix, continuant amb l’atapeït programa d’actes, el grup La Il·lusió de l’associació Els Ametllers ens va oferir el seu espectacle Xou en play-back. Va ser al Sindicat a partir de dos quarts de set: al llarg de més de dues hores, van interpretar el seu extens repertori de peces musicals de diversos estils, amb un magnífic i variat vestuari i una excel·lent coreografia. El grup compta amb prop de vint persones i va fer gaudir de valent el nombrós públic assistent. El grup està preparant un nou espectacle per al mes de juny.


El xou va ser presentat per Francisco Gonzàlez, que amb els seus acudits va afegir un toc més de bon humor a l’espectacle. Al final, tots els membres del grup van interpretar la coneguda peça Coti x coti; i abans de la cloenda es va fer el sorteig d’un pernil i dos dinars al Restaurant Rosamar. 

Al vespre, per acabar els actes de Sant Marc, al Sindicat hi havia un gran ball, gratuït, amenitzat pel conegut Joan Vilandeny. Així mateix, al pavelló municipal, tenia lloc la primera gran Nit de Concerts, amb la participació de DJ Bacardit; 555 Project i el grup Estopaos, que feia un tribut al grup Estopa. Els concerts van comptar amb molta afluència de públic i es van allargar fins ben entrada la matinada.
 
Sarment
Fotos: Isidre Prat / Ramon Carreté / Jordi Sarri / Jordi Vilanova