Pàgines

divendres, 14 de juny del 2024

Matinal de Medi Ambient

 
 
Fa tot just dos mesos, parlàvem en aquesta mateixa pàgina, de la importància de tenir una mirada compartida sobre com ens hem de relacionar amb el medi ambient des d’una perspectiva local i us fèiem saber que a Balsareny hi ha un grup de treball en aquest àmbit que ha elaborat un document per ajudar a compartir una mirada al nostre entorn per estimar-lo, gaudir-ne i gestionar-lo.
 
En aquesta línia, el dissabte 1 de juny, al Sindicat, hi va haver una matinal de treball oberta a tothom, per tal d’encaminar idees, projectes i activitats. Les regidories d’Ensenyament i Medi Ambient, juntament amb l’alcaldessa i persones interessades en el tema, vam mantenir una sessió en la qual es va parlar des de quatre perspectives en forma de ponències.
 
Jaume Rabeya va ser qui va intervenir primer, com a antic alcalde i també com a agricultor, ara ja retirat. Ens va fer un retrat amarg del món de la pagesia, que passa per uns moments molt difícils. Va dir que cada dia es posa més en evidència que, si no es capgiren les maneres d’enfocar-ho, deixa de ser rendible viure de la terra, del bosc o de la ramaderia. Per altra banda, ens va parlar també d’una de les contribucions a la transició energètica que es van fer durant el seu mandat a Balsareny: el projecte de consum de biomassa com a combustible per a serveis públics del poble, des de la perspectiva de proximitat, gestió del bosc i emissions, de la creació de Boscat i les vicissituds viscudes durant aquells processos.
 
Oriol Serra, en qualitat de regidor de Medi Ambient, va apostar pel comerç local, per l’acompanyament en el procés d’adquisició de nous hàbits per part de la població en allò que l’Ajuntament pugui influir, donat que no pot regular gran cosa, a través de propostes constructives per a la proximitat en el comerç, models alternatius d’energia i afavorir iniciatives que vagin en aquest sentit. Va ser molt interessant la proposta d’activitat d’una jornada a la tardor, o fins i tot una setmana de participació ciutadana farcida d’activitats que propiciïn un clima favorable per encarrilar propostes i dur a terme activitats concretes.
 
Vanessa Martínez, regidora d’Educació, va explicar els projectes que des de l’Institut Escola s’estan duent a terme en aquest camp: caixes-niu, estudi del comerç, economia circular, reciclatge... i sobretot va mostrar la predisposició absoluta a donar suport i ajudar a crear una consciència mediambiental a través de les iniciatives que tant des de l’escola com des de l’associacionisme es puguin fer per avançar en una educació responsable.
 
Finalment, Sergi Fontseca, com a integrant del grup de treball i especialista en gestió forestal i medi ambient, va explicar la triple funció dels boscos: productiva, social/humanística i ambiental, tot confluint en la diagnosi d’en Jaume Rabeya, amb qui va coincidir en molts punts. 

 
El debat que es va generar tot seguit va servir per expressar idees, neguits, visions i propostes d’una gran riquesa i d’una franca confluència dins de la diversitat d’opinions.
 
La dinàmica de parlar, contraposar, escoltar, discutir i acordar va portar-nos a veure que hi ha una gran preocupació per aquest tema, molt a fer i ganes de treballar-hi. Des del Centre Excursionista, per posar un exemple, es va proposar la neteja de la balcera del Repeu i la predisposició a coordinar la part més tècnica d’escalada que caldria desplegar-hi; també la determinació d’entrar una petició a l’Ajuntament per tal que es posi fil a l’agulla al mapa de camins i senders del nostre municipi, la seva titularitat i el seu sentit històric i pràctic. Altres aportacions expressaven la preocupació per l’equilibri entre el dret a viure la natura i la necessitat d’evitar la massificació, així com molts altres temes que parlen de la nostra relació amb l’entorn natural.
 
Cap a migdia vam concloure entorn de dues grans idees: per un costat, ampliar el grup de treball de Medi Ambient que va quedar amplificat amb tres participants més; i per l’altre, emplaçar-nos a la tardor per organitzar i dur a terme un seguit d’activitats al màxim de participades i de tanta projecció social com sigui possible, amb sessions de treball, xerrades, actes o accions.
 
Tenim un grup de persones que creix, disposades a encarrilar idees per un diàleg equilibrat entre nosaltres i el nostre medi natural, una administració local que comparteix mirada i objectius programàtics, ara articulada a l’equip, que vol actuar de facilitadora, i un horitzó dibuixat per tal que aquesta propera tardor bastim un marc per a treballar-hi. Som-hi, doncs!
 
Balsareny Educa



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.