Pàgines

dimecres, 10 de gener del 2024

El Roc de la Mel de Casserres

RACONS DE LA CATALUNYA CENTRAL
 
El Roc de la Mel, acompanyat d’unes alzines
 
On es troba?
 
Des de Balsareny, cal anar fins a Casserres. Actualment el camí més ràpid és anar fins a Gironella i desviar-se de la C-16, a la sortida 88, per agafar la carretera BV-4132; al cap d’uns 3,5 quilòmetres, s’arriba a Casserres. També s’hi pot anar des de Puig-reig (per la BV-4131). De la carretera que travessa el poble (la BV-4131z), en surt cap a l’oest el carrer Camí de Cardona, que es perllonga, ja als afores, per una carretera asfaltada, força estreta, que va cap a Viver i a Montmajor. Al cap d’uns 2,3 quilòmetres, just després del trencall de Cal Pasqual, a la dreta de la carretera, trobarem el Roc de la Mel, amb un indicador al davant mateix. Es pot aparcar el cotxe molt a prop. Ubicació: 41.99773; 1.82145. Altitud: 588.6 metres. 

Una de les altres quatre roques que es troben a l’entorn del Roc de la Mel
 
De què es tracta?
 
És un conjunt de cinc grans roques arrodonides, de gres o pedra sorrenca (“arenisca”, en castellà), disposades gairebé en un cercle, de les quals la més grossa i destacable s’anomena Roc de la Mel, que es troba a tocar de la carretera. Formen part d’un paisatge anomenat ruïniforme, amb roques escampades sobre un terreny pla, les quals haurien caigut per l’erosió provocada pels fenòmens atmosfèrics des de parts més altes (com el Prepirineu proper); o probablement tinguin l’origen en fenòmens tectònics, com podrien ser els moviments que hi va haver durant la formació dels Pirineus. 

Una de les altres roques té una important escletxa o diàclasi
 
La roca principal, pròpiament el Roc de la Mel, té un diàmetre d’entre 10 i 12 metres. Per la cara nord presenta 13 petits forats d’origen humà, semblants a petits esglaons. A la part superior de la cara sud hi ha un gravat molt erosionat, difícil d’identificar. 

Una altra de les roques que acompanyen el Roc de la Mel. Al fons, les costes de Capolat 

Sembla que és una pedra termenera, o sigui, que servia per marcar un terme o una fita; però, de fet, el límit del terme de Casserres no passa pas per aquest punt. També es diu que el nom li ve de la gran quantitat d’arnes d’abelles que hi havia al voltant. Però hi ha una llegenda que explica que al dessota del roc hi havia amagada una gran olla plena de mel.
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.