Pàgines

dimarts, 13 de juny del 2023

Jornada del Projecte Orenetes

 
 
El dissabte dia 3 de juny, durant tot el matí, va tenir lloc la segona jornada de treball sobre el recompte de nius del Projecte Orenetes de l’ICO (Institut Català d’Ornitologia), organitzada per la Comissió Ambiental de Balsareny Educa.
 
La trobada va començar a les 9, al pati del Centre Instructiu i Recreatiu. Hi varen participar unes 15 persones, que es van distribuir en dos grups. Entre elles hi havia joves de primària de l’Institut Escola Guillem, cosa molt interessant perquè és una activitat de cultura ambiental i és important que els joves vagin assumint reptes per millorar el nostre planeta. Les orenetes formen part de les nostres vides: per exemple, es mengen bona part dels mosquits que, ara a l’estiu, es podrien convertir en una autèntica plaga i ser molt nocius per a nosaltres.

 
Abans de les 10, els participants vam sortir al carrer, amb el full de control i uns prismàtics, per començar la feina. Durant més de dues hores cada grup va recórrer els seus sectors, anotant el nombre de nius i les seves peculiaritats al full. Afortunadament, no feia la calor de l’any passat i, per tant, el recorregut pel poble no es va fer gens pesat. Per comprovar si al niu hi havia activitat o no, cosa que calia anotar, entre tots els membres del grup havíem d’observar si, durant un temps prudencial de 5 minuts, o més si calia, les orenetes entraven i sortien del niu, cosa que en aquesta època és molt freqüent, ja que normalment volten tot el dia per portar aliment als seus pollets.
 
Al voltant de les 12.30 del migdia els participants ens vam tornar a trobar al pati del Casino per posar la feina feta en comú, veure com havia anat a cada grup, com podem continuar participant en el projecte, etc. 
 
Dels quadrants, o sectors, en què està dividit el poble, durant aquell matí se’n van poder seguir quatre, dos cada grup. Eren dels carrers més cèntrics del poble. L’any passat ja s’havien fet, i alguns quadrants més, perquè hi va haver una mica més de gent. Ara podem comparar les dades actuals amb les de l’any passat, per veure si s’han enderrocat alguns nius, si alguns s’han espatllat, si n’hi ha de nous... Enguany fins i tot es va trobar un niu que estava molt foradat i les mateixes orenetes l’han reparat, amb sorra i filets d’herbes (es notava la part vella i la part nova, no tan seca). De vegades també es dona el cas de descobrir que hi ha algun niu abandonat per les orenetes, però que l’ha ocupat alguna altra espècie d’au, fenomen que en ecologia s’anomena “inquilinisme”.
 
La distribució dels nius és molt irregular: en moltes cases no n’hi ha cap, mentre que en algunes n’hi ha quatre, cinc o més en una sola façana. Més aviat ens va semblar que anys enrere hi havia més nius. Com a anècdota direm que hi ha una façana d’un bloc de pisos que s’emporta el rècord, i que ja recordàvem de l’any passat. És la que es pot veure a la foto adjunta, amb 46 nius.
 
Com vam dir el mes passat, aquest any la prioritat era consolidar els sectors ja comptabilitzats l’any passat, actualitzant-los. Com que tampoc érem prou gent per poder-los acabar tots, queda pendent la idea que es puguin acabar durant el termini marcat per l’ICO, que és fins al 31 de juliol; de manera que si algú vol, individualment o en grup, pot contribuir-hi encara.
 
A més d’aquests sectors que repetim per actualitzar-los, encara queden alguns sectors per explorar per primera vegada, la majoria cap als afores del poble: en zones com la Coromina, la Costa del Castell i altres.
 
Deixem pendent, de moment, la publicació del nombre total de nius censats aquesta temporada a Balsareny, per si algú continua la recerca abans no acabi el termini. Per tant, la feina no s’ha acabat; esperem que el projecte tingui continuïtat. I recordeu: “Niu censat, niu protegit”.
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors
Comissió Ambiental de Balsareny Educa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.