Pàgines

divendres, 17 de març del 2023

El Turó del Castell de Balsareny (I)

RACONS DEL BAGES
 
El Castell, mig tapat pels pins que van creixent 
 
El turó del Castell de Balsareny és un paratge ben bonic, ple de camins, corriols i escales, per on podem passejar; i és també un bon mirador del paisatge que ens envolta.
 
Els grans monuments
 
Al turó hi ha unes construccions destacables i ben conegudes; sobretot, evidentment, el Castell, fortificació del segle X, d’estil gòtic civil català; però també, a sota del mateix, per la cara sud-oest, hi ha el fortí de la Torreta, del segle XIX (de la primera guerra carlina), que es conserva força bé. Actualment està mig amagat entre els arbres que han anat creixent al seu davant; per això, de lluny, gairebé no es veu. Tots dos monuments estan declarats Béns Culturals d’Interès Nacional.
 
L’Església romànica per la part del darrere i el mur que l’envolta 


Al costat del Castell hi tenim l’església romànica del segle XII, antigament dedicada a Sant Iscle i Santa Victòria, i després fins avui a la Mare de Déu del Castell, que celebra la seva festa el 8 de setembre, dia de les marededéus trobades.

Els contraforts que aguanten el mur i el mirador del voltant de l’església
 
El Castell està envoltat d’una muralla i un fossat, menys per la cara sud. A més, a la cara nord, hi ha un contramur, més baixet, que presideix l’esplanada que tots coneixem. També una altra muralla envolta l’església per un costat, on hi ha un mirador; tot reforçat amb tres potents contraforts de 6 a 7 metres d’alçada.
 
Les capelletes
 
Per altra banda, tenim la capella o oratori de Sant Antoni (que conté una rajola amb la imatge del Sant), a la cruïlla entre la carretera de la Rabeia i el camí principal del Castell, molt coneguda pels caminants que pugen al Castell o bé fan altres rutes al seu entorn. Aquesta capella és relativament nova, de fa algunes dècades, i es va aixecar en record de les capelletes de viacrucis que hi havia hagut.
 
Efectivament, el que potser molta gent no sap és que abans hi havia catorze capelletes molt semblants, construïdes l’any 1905, entre l’antiga palanca (ara, un pont) del carrer de la Costa del Castell i l’església romànica. Això ens fa pensar que, en aquell temps, per Setmana Santa, se celebrava el Via Crucis (una processó) des del poble fins al Castell, fent parada a les diferents fites o “estacions”, marcades per les capelletes, on es resava.
 
Segons sembla, per la guerra civil, es van enderrocar la majoria de capelletes, però encara en queden les restes de dues: una de sencera però sense res a dintre, que es troba a uns 150 metres al nord de la rotonda del final del carrer de la Costa del Castell, al costat del camí (en podeu veure una foto en aquest mateix Sarment en l’article sobre el Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny);  i l’altra està situada a sota mateix de l’església romànica, al costat dels contraforts, però només se’n conserva el peu de pedra.
 
Totes tenien un peu d’un metre fet amb pedra, al damunt la capella pròpiament dita, feta amb maó, i la teuladeta, a dues aigües ben pronunciades, amb rajola, com es veu a la foto del patrimoni. Les capelletes també es deien “els pedrons del camí vell del Castell”. Podria ser que el recorregut que feia el Via Crucis també estigués marcat amb xiprers allargats i estrets, donat que, encara avui, passant pel dret (fent dreceres) des de l’esmentada rotonda fins al cim, en trobem un de tant en tant i, al capdamunt, n’hi ha un bon reng que marca el camí cap a l’església. És una interpretació que fem ara.
 
Altres construccions
 
Per altra banda, a sota mateix del Castell, al costat de l’església, hi trobem una construcció rectangular, sense sostre, envoltada de vegetació, que popularment se’n deia “les cavallerisses”, potser perquè s’hi guardaven cavalls; no ho sabem. S’hi baixa per unes escales de pedra força ben conservades. Fixeu-vos-hi! 

Restes de la sínia de cal Matamala, al peu del turó del Castell 
 
Entre altres masies i coberts de l’entorn, volem destacar, pel costat oest, molt a prop de la riera del Mujal, les ruïnes d’una antiga casa de pagès, cal Matamala, que pertany al domini de la baronia del Castell. Al seu costat, es manté un cobert, mig enderrocat, dins del qual hi ha una sínia, que antigament es feia servir per treure aigua de la riera, força ben conservada.
 
Els murs i barraques de pedra seca
 
Són també interessants els murs i barraques de pedra seca, per cert, inclosos al Geoparc de la Catalunya Central. Són molt nombrosos en tot el turó: formen feixes per encabir-hi camps o vegetació, o bé delimiten alguns camins. Per cert, un espectacular mur de pedra seca rodeja, formant un angle, la plaça principal del davant del Castell, sobre l’església. 

Mur de pedra seca al turó del Castell, fet sobre una llosa de pedra sorrenca natural, amb argiles vermelloses a sota 

També hi ha una desena de barraques de pedra seca, repartides per tot el voltant de la muntanya, de les 174 que hi ha inventariades a Balsareny. La majoria són barraques de vinya, però cal destacar la dels peons ferroviaris: és a sota del Castell, en un revolt de l’antiga via del carrilet (prop de l’antic baixador de la Rabeia) i feia servei als treballadors que construïen la via, a finals del segle XIX. Murs i barraques són fetes de pedra sorrenca (arenisca, en castellà). 

Barraca de vinya, de pedra seca, amb una finestra i tot, al peu del turó del Castell
 
Finalment, no ens oblidem que, al peu del Castell, sota d’aquesta antiga via, hi ha la Resclosa dels Manresans i l’inici de la síquia, la gran obra d’enginyeria del segle XIV, restaurada fa tot just dos anys. Allà mateix, al km zero de la síquia, hi trobem la caseta que regula l’entrada d’aigua al canal, que en aquest primer tram és subterrani.
 
Deixem per al mes vinent una segona part, en què parlarem de la vegetació del turó del Castell.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Isidre Prat / Xavi Novell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.