Pàgines

dimarts, 6 de desembre del 2022

La Formació Artés

RACONS DE LA CATALUNYA CENTRAL
 
Els colors típics dels arbres a la tardor destaquen per entre les capes molt vermelles de la Formació Artés. És el turó de l’església vella

Què és una formació geològica?
 
És un conjunt de roques i minerals, de gran extensió, que s’han format o dipositat en una zona determinada durant el mateix període geològic. Al nostre entorn hi ha la Formació Artés, la Formació Solsona, la Formació Igualada, etc.
 
Qué és la Formació Artés?
 
A finals de l’Eocè, fa entre 35 i 30 milions d’anys, es van formar els terrenys que ocupen bona part del Bages, de característics colors vermells o grisos, i que l’any 1971 es van anomenar Formació Artés, perquè és el lloc central i on sobresurten més, però, de fet, la seva extensió arriba a molts llocs del Bages, com Balsareny, Sallent, Avinyó, Santpedor, Callús, etc.
 
Les capes vermelloses de la Formació Artés arran de l’Eix Transversal, sota la serra del Montcogul

Com són els materials que la formen?
 
En aquella època, aquesta zona del centre de Catalunya estava ocupada per llacs (sense sortida al mar perquè la falca que venia de l’Atlàntic, no del Mediterrani, ja s’havia tancat). Aquests llacs després es van anar assecant. Els materials que van quedar sepultats per l’aigua, i que, per tant, no es van oxidar, són de colors grisos; però els més característics de la Formació Artés són els que es van quedar fora de l’aigua, que, en oxidar-se amb l’aire, van donar un color vermell molt fort (aquest color, el dóna el ferro oxidat). Els marges vermellosos que podem veure pel terme de Balsareny (segur que n’heu vist) són també de la Formació Artés. 

Petita balma que fan els materials de la Formació Artés a l’entrada del poble, venint de Cabrianes
 
Quins tipus de roques són?
 
Tant les vermelles com les grises són capes de gresos alternats amb capes d’argiles. De tant en tant, entremig, hi ha dipòsits de guixos. Tant és així que, en una zona al nord-est d’Artés, aquests dipòsits són considerables i formen unes “guixeres” (a la zona coneguda com a Serra de les Guixeres; vegeu-ho a Google Maps).
 
Penseu que, per entendre millor el que és una formació, a sota de la Formació Artés, hi ha la Formació Cardona, perquè es va dipositar abans. Aquesta està formada pels minerals de sal, potasses i guixos. 

Bandes grises de materials de la Formació Artés. Les línies més blanques es corresponen amb els guixos intercalats 
 
On podem veure la Formació Artés?
 
Tot i que s’estén per bona part del Bages, destaquem alguns indrets del poble que dona nom a la formació: Artés. Podeu veure’n quatre fotos, en què s’aprecien bé els dos colors, vermell i gris. En tres d’elles, veiem els colors vermells: l’una és el turó excavat per la riera de Malrubí, on s’aixeca l’església vella d’Artés; l’altra és tot un conjunt de talls, de forma més o menys triangular, excavats per la Gavarresa al vessant est del Montcogul, de Sallent, i que segur que heu vist passant per l’Eix Transversal; i l’altra es correspon amb unes grans roques, que formen una petita balma, a l’entrada d’Artés per la carretera de Cabrianes. En canvi, en la quarta, hi veiem les capes grises que hi ha en bona part del camí que, sortint d’Artés, va cap a la casa de colònies de la Ruka (terme d’Avinyó).
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.