Pàgines

dilluns, 21 de novembre del 2022

‘El Cafè de la Marina’: gran èxit de la Coral Sant Esteve



El dissabte 19 i el diumenge 20 de novembre, la Coral Sant Esteve va estrenar el seu ambiciós projecte, preparat acuradament durant tres anys —amb el parèntesi de la pandèmia—: El cafè de la marina. El musical. La sala Sindicat, plena a vessar els dos dies, va ovacionar llargament l’esforç del grup, reeixit en un espectacle de gran qualitat artística i esplendor visual, combinat amb l’excel·lència de la música i les veus, una interpretació escènica molt treballada, i una escenografia, maquillatge, vestuari i perruqueria perfectament ambientats a l’època en què transcorre l’acció, als anys 1930 en un poble humil de la Costa Brava, on la gent ha de conviure amb problemes com la maledicència, l’avortament, les diferències socials o la submissió de les dones a llurs pares o marits.
 
El conjunt complementa, diríem que per primera vegada a la història, amb música i cançons la famosa obra teatral en vers de Josep M. de Sagarra. La maqueta, elaborada per Marc Comabella i Josep Creus, respectivament director i president de la Coral Sant Esteve, incorpora al text cançons de mar i taverna (obres d’Ortega Monasterio, Francesc Vila, Càstor Pérez, Albert Guinovart i Josep Creus), amb arranjaments de Ramon Estrada i Josep Creus i orquestració de Guillem Vilà.
 
Sota la direcció musical i artística de Marc Comabella i Judith Santos, l’elenc teatral el componen: Joan Torner (Libori), Laia Carulla (Caterina), Aina Rodríguez (Rosa), Montserrat Sabala (Salvadora), Eva Pagerols (Rufina), Josep M. Soler (Rufí), Joan Domènech (Luard), Roc Carulla (Baldiri), Laia Rodríguez (Gracieta), Laia Morral (Maria), Andreu Torres (Rafael) David Trias (Claudi), Gemma Canals (Artista), Ferran Morral (Valent), Josep Creus (mussiú Bernat), Jordi Salud (Tià), Jaume Caellas (Moreno) i Joan Prat (Gallaret).
 
La Coral Sant Esteve la integren: Anna Barriga, Laia Carulla, Meritxell Fenoy, Concepció Griera, Laia Morral, Clara Pujol, M. del Mar Pulido, M. Àngels Rodoreda, Aina Rodríguez, Laia Rodríguez i Dolors Serra (sopranos); Montse Corominas, Laura Magem, M. Rosa Obradors, Rosa Pujals, Montserrat Sabala, Trini Sala, Carme Soler i Àngels Terradellas (contralts); Jaume Caellas, Jaume Calvet, Roc Carulla, Ferran Morral i Jordi Ruiz (tenors); i Jaume Brustenga, Josep Creus, Joan Domènech, Joan Torner, David Trias i Andreu Torres (baixos).
 
L’orquestra la formen Rosa Rodríguez (tenora), Sergi Renom (violí), Guillem Masdemon (viola), Cèlia Roca (violoncel), Núria Carreres i Anna Caballero (contrabaix), Oriol Panadès (percussions) i Marc Comabella (piano).
 
L’escenografia, espectacular, detallista i molt ben feta, és obra d’Esteve Pujals. Ramon Magem hi ha aportat elements com el llum del far llunyà i els estels del fons. El mobiliari i el vestuari s’ajusten molt bé a l’època. Pujals i Magem, juntament amb Albert Comabella, Toni Ovalle i Alfred Selgas, estan a càrrec de la tramoia. A l’equip tècnic hi ha també Isabel Soler (traspunt); Clara Anglada (disseny gràfic i imatge); Imma Navarro i Txell Soler (vestuari); Anna Catllà, Rosa Casanova, Mercè Farràs i Meritxell Mas (maquillatge i perruqueria); Tito Akile i Francesc Boltor (llum i so). A destacar la dicció del vers —un repte difícil, tractant-se de Sagarra— i el moviment escènic, dos aspectes molt ben treballats, i la qualitat dels actors i actrius, dels músics i de les veus, solistes i coral.
 
Completava el programa una llarga llista d’agraïments a col·laboradors, entre els quals destaquen l’Ajuntament de Balsareny, els Traginers, Els K+Sonen, el grup La Il·lusió, la Parròquia, els Pastorets, Impremta Orriols, Dolç Capritxet, Anna Vall, Ramon Calveras, Ramon Carreté, Josep Sensada, família Canal i Susana López. En conjunt, vora un centenar de persones —de Balsareny i altres punts de la Catalunya central— que han contribuït a fer possible aquest èxit. Un èxit que es representarà també a Berga i altres poblacions, i que continua la trajectòria històrica de la Coral amb obres com ara Balsareny més de mil anys (1990, 1993, 2013), El retaule del flautista (1997), Ai mossèn (2005) o Residència Sant Esteve (2010).
 
Felicitem la Coral Sant Esteve, direcció, músics i artistes i a tots els col·laboradors per haver ideat, planificat, treballat intensament i finalment posat en escena una obra tan ambiciosa com reeixida, que ha entusiasmat el públic i  romandrà en el record de tothom qui l’haurà vista. Han estat, realment, dues funcions memorables. Molt bona feina, gràcies!
 
Sarment 
Fotos: Alfred Selgas  
 






































1 comentari:

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.