Pàgines

dimecres, 6 de juliol del 2022

Biblioteca Pere Casaldàliga: Informacions

 
 
Ara que ja som a l’estiu, des de la Biblioteca volem compartir i destacar algunes de les activitats que hem dut a terme durant aquest primer semestre de 2022.
 
Biblioteques Sense Fronteres
 
La Biblioteca Pere Casaldàliga he estat convidada a formar part del programa Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just,  iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya de la qual formen part 30 biblioteques de tot Catalunya.
 
El seu objectiu és apropar al públic de les biblioteques de Catalunya el coneixement i la comprensió davant de les situacions de vulneració de drets humans, i facilitar els recursos per l’acció, contribuint així a la construcció d’una ciutadania global transformadora.
 
En aquest sentit, el fet que la biblioteca disposi del fons especial Pere Casaldàliga ha estat el detonant perquè se’ns hagi proposat formar-ne part. Com bé sabeu, Casaldàliga és reconegut internacionalment per la seva lluita per la causa dels drets de les persones menys afavorides, per la pau i la justícia, i és considerat un dels seguidors més fidels de la Teologia de l’Alliberament.
 
La Biblioteca del poble on va néixer, Balsareny, té l'honor de portar el seu nom des de l'any 1992 i disposa d'un fons especial del Bisbe, amb un total de gairebé 40 documents del seu testimoniatge, la seva prosa i poesia, així com documents sobre diferents aspectes de la seva vida i obra.
 
Formar part del programa ‘Biblioteques sense fronteres’ ens permet oferir activitats, subvencionades per la Generalitat de Catalunya, adreçades a tots els públics i que permeten facilitar eines per conèixer més a fons la temàtica que es treballa. Per exemple, l’edició 2021-2022 està dedicada a la justícia ambiental.
 
Ens activem per la JUSTICIA AMBIENTAL
 
Justament, per celebrar el dia del Medi Ambient vam dur a terme dues activitats del catàleg del programa Biblioteques sense fronteres:
 
Hora del conte: ‘La revolta climàtica dels contes(8 de juny de 2022), espectacle de contes per celebrar 
el Dia Mundial del Medi Ambienton els personatges dels contes van reclamar viure en un planeta més net. Aquesta hora del conte va anar a càrrec de Vivim del Cuentu

 
Taller/exposició 'Saps de què està fet el mòbil' (9 de juny de 2022) amb els alumnes de 1r ESO de l'Institut Escola Guillem de Balsareny.  Aquest taller el va impartir l'Andrea Vides, de l’associació Enginyers Sense Fronteres. Interessant i preocupant l'impacte que té pel medi ambient, especialment per als països del Sud global, degut a l'extracció dels minerals que s'utilitzen per a la construcció d'aparells tecnològics. 

 
I, de cara al mes d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Estalvi Energètic, tenim programat el taller ‘Sóc activitat’, a càrrec de la youtuber Mixa, adreçat als alumnes de l’Institut Escola Guillem de Balsareny. 
  
DEBAT A BAT: activitat adreçada a joves de 12 a 16 anys (1r a 4t d’ESO)
 
Aquest curs 2021-2022 també hem passat a formar part del projecte DEBAT A BAT que  la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona posa a disposició de les biblioteques XBM, amb l’objectiu de facilitar a la implementació d’un format d’activitat en què, a través dels àlbums il·lustrats, art, literatura i filosofia es donen la mà.
 
Com a resultat d’aquest projecte, al llarg d’aquest curs 2021-2022 hem dut a terme dues dinàmiques molt interessants amb els alumnes de 1r de l’ESO de l’Institut-Escola Guillem de Balsareny. 

  •  BAT ‘El que dius i no dius’, que ens ha permet explorar  l’imaginari surrealista i oníric de l’autor i il·lustrador Shaun Tan, mitjançant el qual tracta els temes socials, polítics, històrics i personals. L’àlbum destacat ha estat ‘Emigrantes’.

  • BAT ‘La Lluita’, que ens ha permès donar a conèixer les múltiples possibilitats de “L’enemic”, de Davide Cali i reflexionar sobre els conflictes bèl.lics, la foscor, el pas del temps, el dolor, els bàndols, les trinxeres, la crueltat, conspiracions i estratègies.
LECTURANT: Biblioteca i restaurant
 


Durant els mesos de març i abril de 2022, la Biblioteca Pere Casaldàliga s’ha transformat en un restaurant, LECTURANT, que ha rebut tots els alumnes de l’Institut-Escola Guillem de Balsareny per a degustar un menú on cada plat era un joc relacionat amb les lletres: endevinalles, embarbussaments, sopes de lletres. I com no, els contes també van ser els protagonistes d’aquesta activitat. Una activitat molt divertida que ha sorprès a petits i grans!
 
Exposició VERSTIALITATS, de maig a agost
 
Les Biblioteques del Bages-Berguedà-Moianès, per commemorar els cinquanta anys de la mort de Josep Carner i per celebrar el Dia Mundial de la Poesia, vam preparar l’exposició VERSTIALITATS que ara tenim a la Biblioteca Pere Casaldàliga. 





 
Aquesta mostra de fotografies combina poesies de diversos bestiaris i muntatges fotogràfics elaborats per les biblioteques i basats en les imatges del llibre Retratos animales, de Yago Partal. A partir d’aquesta exposició, hem jugant amb els usuaris a crear els nostres propis retrats.
 
Kit ‘Estiu Lector’

 
El dimecres 15 de juny vam fer una matinal d’animació lectora a l'Escola Guillem de Balsareny per presentar novetats i parlar de lectura amb tots els alumnes. També vam aprofitar per fer lliurament dels kits #estiulector del programa #lecxit de la Fundació Bofill. Un matí molt ben aprofitat!
 
Curiositats
 
Teniu a la Biblioteca Pere Casaldàliga el llibre de receptes que la família #Jubany ha regalat a totes les biblioteques de Catalunya.


El llibre sorgeix del confinament quan Nandu Jubany es va posar als fogons de casa seva per compartir a les xarxes les receptes familiars: macarrons, flam, plàtan al rom, ensaladilla... I ara les trobem en format llibre il·lustrades pel seu fill Eudald. Com bé diu el Nandu, ara ja no teniu excuses per no cuinar! 

 
Text i fotos: Ana Pérez Hidalgo
Biblioteca Pere Casaldàliga, de Balsareny 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.