Pàgines

dimarts, 3 de maig del 2022

Sant Jordi: Llibres, poetes, escola

1/ Institut Escola Guillem de Balsareny

El dia 22 d'abril, a l'Institut Escola Guillem de Balsareny es va celebrar Sant Jordi. Cada curs va elaborar una manualitat diferent, perquè els alumnes de 6è les poguessin vendre a les parades que es van col·locar a la plaça de la Mel. Tots els diners recaptats van ser donats a Càritas Balsareny. A més, els alumnes de 1r d'ESO van preparar per a tots els cursos de l'Institut Escola, des d'Educació Infantil fins a 5è de Primària, un seguit d'activitats. Al final, es va fer un acte en què els nens i nenes de 3r i 4t van llegir els poemes que havien creat durant el trimestre.

La gimcana literària preparada pels alumnes d'ESO es va separar en diferents estacions, i en cada estació es va preparar una activitat diferent. Totes les activitats tenien a veure amb la llegenda de Sant Jordi o, en algun sentit, amb els llibres i la literatura.

La primera estació va ser a l'Era del Mas Martí, on es va fer una activitat que tractava de representar la llegenda de Sant Jordi.

La segona estació era al pàrquing de sorra del carrer del Trull. Allà van preparar unes activitats que tractaven de resoldre una sopa de lletres i uns mots encreuats relacionats amb la diada.

La tercera estació va ser a la plaça de l'Ajuntament, i els alumnes van preparar una activitat en què els nens i nenes havien d'ajuntar frases fetes i després trobar-hi el sentit literal i el figurat.

La quarta estació va ser a la plaça Onze de Setembre, també anomenada plaça del Triangle. Allà es van preparar diferents tallers, amb diversos nivells de dificultat, per adaptar-se al grup que anés a fer el taller. Els nens i nenes de 1r van fer un memory relacionat amb Sant Jordi. Els de 2n van fer el mateix, però fent a més una història amb els personatges que hi apareixien. Els de 3r ho van fer amb més dificultat, ja que havien de fer frases fetes i dir-ne el significat. Els de 4t s’havien d’inventar les frases fetes; finalment, els de 5è havien d'anar escollint rimes per crear els seus propis poemes.

La cinquena estació es va preparar al parc infantil del carrer Travessera. En aquell taller, els alumnes de 1r ESO que ho havien preparat van llegir uns contes i poemes i els nens i nenes havien de dibuixar com creien que eren els personatges, el paisatge, etc.

Finalment, les dues últimes estacions eren a la plaça de la Mel, on es feien les activitats per als nens i nenes d'Educació Infantil. El primer taller tractava de trobar els personatges que surten a la llegenda de Sant Jordi amb ajuda d'endevinalles i, al final, havien de triar un dels personatges i fer-lo com ells preferien. El segon taller consistia en interpretar la llegenda de Sant Jordi amb titelles i després se'ls van donar els titelles perquè ells i elles poguessin pintar els seus propis titelles.

Per altra banda, les manualitats que els alumnes de 6è van vendre a la plaça de la Mel eren: dracs de Sant Jordi, roses de paper, clauers de roses i punts de llibres.

També es va fer un intercanvi de llibres, però només es podien agafar si els darrers dies, a l'Institut Escola, havies portat un llibre. Si portaves un llibre, et donaven un tiquet i aquest servia per intercanviar-lo per un altre llibre.

Finalment, tots els alumnes, menys els d'Infantil, havien pintar un plat amb els seus somnis per fer un planeta millor. Aquesta manualitat es va dur a terme en un taller sobre la fam i l'alimentació saludable fet per Càritas a l'escola els dies previs a Sant Jordi. Tots aquests plats van ser exposats al Sindicat i les donacions que es van fer per entrar a veure l'exposició es van destinar també a Càritas Balsareny.

Text: Alumnes de 1r d’ESO 


2/ Parada benèfica de llibres
 
L'endemà, dia 23 d'abril, el poble despertava amb un matí plujós, però gràcies a alguna treva en forma de clarianes es van poder celebrar diferents actes que entitats i Ajuntament havien organitzat, entre els quals diversos tallers i parades a la plaça de la Mel.
 
La plaça Ricard Viñas, i en concret cal Merenci, tornava a ser l'escenari d'una gran parada de llibres, organitzada pel Cercle Cultural de Balsareny a benefici de projectes solidaris de la Fundació Pere Casaldàliga.
 
En aquesta hi podíem trobar llibres d'actualitat, tant d'adults com d'infants, i una bona quantitat de llibres de segona mà; que gràcies al nombrós grup de voluntaris que ens van fer costat, vam poder oferir.
 
Tampoc no hi van faltar les tradicionals roses, que gràcies a la confiança i l'apropament del nostre preuat comerç local, feien lluir, juntament amb els llibres, la diada de Sant Jordi de cal Merenci.
 
L'encant d'aquesta casa emblemàtica va animar als organitzadors a ampliar-ne la decoració, creant un espai idoni per a recordar l'obra literària, la figura, i les causes del nostre Traginer de l'esperança: Pere Casaldàliga.
 
La cirereta del pastís la vam tenir quan els Rapsodes dels Pastorets de Balsareny van oferir, just davant, i també dins, de Cal Merenci, un magnífic recital de poemes; posant en valor la creativitat i sensibilitat poètica de la gent de Balsareny, retrobant i recordant l’obra de 32 autors. Una iniciativa de gran valor, que volem agrair, felicitar i abraçar.
 
Moltes gràcies a totes les persones que ens han ajudat a gaudir i a fer possible aquesta diada de Sant Jordi; fent cultura, amor i solidaritat.

Text: Comissió Casaldàliga

 
3/ Els Rapsodes homenatgen els ‘Poetes de Balsareny’
 
El dia de Sant Jordi, els Rapsodes dels Pastorets de Balsareny i el Cercle Cultural de Balsareny, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Balsareny, van oferir un recital de poemes escrits per autors locals, actuals o passats, per tal de posar en valor la sensibilitat poètica de la nostra gent. Entre rapsodes, autors i familiars d’autors, es van recitar versos de 32 poetes diferents —només 8 dels quals eren dones, cosa que ens fa pensar que hi ha d’haver més poetesses que no sabem. Cal aclarir que no hi foren pas representats tots els poetes balsarenyencs coneguts, que d’altra banda procurem anar esmentant cada mes a les pàgines del Sarment en reconeixement de la feina que fan. L’acte va tenir lloc a la plaça de les Monges (Ricard Viñas), al costat de la parada de llibres benèfica que la Fundació Casaldàliga hi va muntar. Cap a les acaballes del recital, la pluja va obligar rapsodes i espectadors a aixoplugar-se durant uns minuts a cal Merenci, a qui agraïm l’hospitalitat. Agraïm als recitadors la seva feina i al públic assistent l’escalf que van donar a aquest acte.
 
Text: Rapsodes dels Pastorets de Balsareny
Fotos: Alfred Selgas




























































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.