Pàgines

dilluns, 2 de maig del 2022

Dansaires per Sant Marc

DANSAIRES 
 

Els Dansaires dels Pastorets de Balsareny a la Festa Major
 
Diada de Sant Marc. En un migdia de dilluns ben assolellat, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny han tornat a ballar a la plaça en els tradicionals balls de Festa Major, que, igual com l’any passat, han tingut lloc a la plaça de l’Església. Ho han fet juntament amb els Geganters i Grallers de Balsareny i la colla gegantera Els K+ Sonen de Balsareny, així com amb els Bastoners de Balsareny i els grups de Bastoners i del Ball de la Faixa de l’Institut Escola Guillem de Balsareny, i amb la Cobla La Principal de Terrassa.
 
Els nostres Dansaires van obrir l’acte oferint als assistents el Ball d’Homenatge. Inspirats en la tradició basca de ballar un Aurresku a l’inici de qualsevol acte de celebració o de reconeixement, i davant la inexistència a Catalunya de res de semblant, el músic Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra van crear l’any 2009 el “Ball d’Homenatge”, utilitzant la música de la polca del Ball de Gitanes de Sant Celoni i punts de dansa tradicional catalana. Els dos creadors del Ball d’Homenatge demanaven que fos interpretat sempre amb música en viu. Es pot interpretar amb un o més instruments i el poden ballar un o diversos dansaires. 





 
Seguidament van dansar el Ball de la Civada, una dansa molt estesa per tot Catalunya i que antigament ballaven homes sols. La cançó que acompanya aquesta dansa presenta petites variacions segons el lloc on era cantada. 


















 
A continuació, Picar i Dansar, un ball de marcat origen germànic, amb una melodia de caire airós i alegre. Els dansaires hi aprenen a remarcar els accents de la música. Hi pot participar un nombre il·limitat de parelles, que en tot moment dansen cara a cara.



















I van acabar la seva actuació amb La Bolangera, una dansa d’origen probablement francès, ballada per molts esbarts dansaires de diversos indrets dels Països Catalans. El nom prové de la paraula “boulangère” (fornera), que és el nom també d’una dansa en ball rodó que es ballava a França. Va assolir gran difusió pel fet que era emprada com a “cap de ball” per a començar les festes de les places i previ acord amb els músics, podien formar-se parelles a l’atzar que calia mantenir durant tota la festa.



















Vegeu més fotografies dels balls de Sant Marc en aquest enllaç al blog del Sarment; i més fotografies dels Dansaires en aquest enllaç al blog dels Pastorets de Balsareny.
 
Dansaires dels Pastorets de Balsareny
Fotos: M. Lupión, I. Lupión, A. SelgasR. Carreté

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.