Pàgines

dimarts, 4 de maig del 2021

‘El misterio del mago’, d’Oliver Crook: un crim enrevessat per als amants de la novel·la policíaca

CERCLE LITERARI
 

Parlem de la primera novel·la del balsarenyenc Juan Rivas, que fa servir el pseudònim d’Oliver Crook, en homenatge a Agatha Christie pel títol anglès de Crooked House, una de les seves millors novel·les —i potser pel nom d’Ariadne Oliver, un dels seus personatges més entranyables. El Juan va néixer a Balsareny el 1996. És enginyer de Telecomunicacions 
i ara cursarà un màster en Educació per a professor de Secundària, ja que vol orientar-se cap a l’ensenyament i alhora compaginar aquesta activitat amb l’escriptura. 

Aquesta és, certament, la seva primera novel·la, apareguda el desembre de 2020, però no serà l’única, ja que s’anuncia com a primera de la sèrie dels “casos de Leopoldo Fénix”. I en efecte, l’autor ens confirma que la segona ja està en fase de revisió i espera que surti publicada a l’estiu. Ell mateix és també el responsable del disseny i el dibuix de la coberta, així com de la maquetació del llibre. I he de dir, ja d’entrada, que la maquetació del text és excel·lent en tots els detalls, cosa poc habitual en moltes autoedicions. 

Es tracta d’una novel·la de misteri, en la línia de l’anomenat whodunit, és a dir, la intriga de descobrir qui és el culpable d’un crim entre un grup tancat de sospitosos, tots els quals tindrien motiu i oportunitat per cometre el crim, i que en els interrogatoris menteixen i es contradiuen per raons diverses. I al llarg del text, l’autor va deixant pistes, falses o no, perquè el lector pugui treure les seves conclusions, sovint desencaminades. Agatha Christie en estat pur! 

En aquest cas, els candidats a assassí són els membres d’un circ, una colla de personatges força estranys, d’aspecte i comportaments gairebé surrealistes, que diríem sorgits d’una pel·lícula de Tim Burton; i els investigadors són el detectiu “Poldo” (Leopoldo Fénix) i el seu jove amic i contrapunt, l’adolescent Nathan (l’equivalent de Watson o Hastings) que escriu en primera persona les aventures del seu amic. Aquest, amb el seu enginy i dots d’observació i deducció (com les de Sherlock Holmes o Poirot), descobreix la veritat abans que l’inspector de policia taujà, Paladio Valencia (epígon dels Lestrade o Japp de torn).

El llibre, que es pot comprar per Amazon — i aviat a la llibreria Els Colors, es llegeix de pressa perquè és dinàmic i l’acció va prenent girs insospitats fins al final, que no cal dir que és sorprenent, i on tots els embolics finalment s’aclareixen. I en acabar-lo, queden ganes de llegir-ne més. L’enhorabona al Juan Rivas, i a esperar la següent aventura, que sens dubte també ens embolicarà la troca en un altre misteri aparentment inextricable.
 
R. C.

Imatges: Arxiu Oliver Crook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.