Pàgines

dimarts, 15 de setembre del 2020

Les ‘dames coiffées’ de Balsareny: una de les icones del Geoparc de la Catalunya central

RACONS DEL BAGES



Com bona part de la població sap, al terme de Balsareny hi tenim una formació geològica destacada, que són les anomenades dames coiffées, que vol dir “senyores amb barret”, per la forma que tenen; també es diuen “pilars coronats” en català. Es troben a sota del turó del castell, per la part nord-est, a una alçada entre el camí de l’antiga via del tren i, per sota, el punt de la Resclosa dels Manresans.


Com es formen?

Els pilars coronats es formen per l’erosió diferencial dels agents externs, sobretot l’aigua de la pluja, que van arrossegant els materials més tous, com argiles, però deixa al seu lloc els materials més forts, en aquest cas gresos, que són els que constitueixen els “barrets” (color més fosc); òbviament les argiles que hi havia sota els barrets han quedat resguardades de l’erosió i donen cos a l’estructura de la “senyora amb barret”. 

Amb el pas del temps es van malmetent: la prova és que, l’hivern de 2019, una petita part va caure cap baix; a la llarga, desapareixeran de forma natural; però els fenòmens geològics, sovint molt lents, faran que potser d’aquí tres-cents anys n’hi hagi uns altres, de pilars coronats.

Només n'hi ha a Balsareny?

D’aquestes formacions, n’hi ha d’altres a Catalunya i a la resta del món, però les de Balsareny són les úniques del Geoparc de la Catalunya Central. Però també hi ha pilars coronats a prop, com és a la Vall de Merola, i a la zona de Sant Miquel de Gonteres, urbanització entre Terrassa i Viladecavalls.

Què és el Geoparc?

És una zona extensa amb interès sobretot geològic; en aquest cas és el Geoparc de la Catalunya Central, declarat així per la UNESCO el 2012, el qual té com a objectiu conservar i divulgar el nostre patrimoni geològic i miner, així com fer-ne recerca. A Catalunya ja n'hi tenim dos, ja que, a part d'aquest, també tenim el Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec.  

Per què ara són notícia els pilars coronats?

Les dames coiffées són notícia perquè ara les podem veure fotografiades en un plafó permanent que el Geoparc ha instal·lat al nucli urbà, concretament a la carretera de Moià, al costat de la rotonda que connecta amb el carrer Carrilet (en sentit Avinyó, queda a l'esquerra).  S'han triat com a fenomen geològic destacat de Balsareny; ho podeu veure a la foto adjunta. També tenim altres estructures importants, com l'Anticlinal de Balsareny.

Quins municipis formen part del Geoparc i quins altres atractius té?

En realitat, darrerament els responsables del Geoparc han instal·lat 36 plafons del mateix estil, per tal de divulgar altres formacions geològiques importants, una per a cadascun dels 36 municipis que integren el Geoparc: els 30 de la comarca del Bages, 5 municipis del Moianès (Moià, Calders, Monistrol de Calders, l’Estany i Santa Maria d’Oló) i un municipi del Baix Llobregat, que és Collbató. En el futur es pot ampliar, però no es permet fer-ho gaire més. Segons la direcció del Geoparc, seria interessant afegir-hi algun municipi per donar continuïtat a algun relleu important: per exemple, podria ser el Bruc, ja que així hi participarien tots els municipis que ocupa la serra de Montserrat (els altres 3 ja hi són: Monistrol, Marganell i Collbató).

Molts dels reportatges que penjo en el bloc  ‘La Natura’ i publico al Sarment estan dedicats a punts destacats del Geoparc, per tal que la gent els conegui i en el futur els visiti, si no ho ha fet ja. Per exemple, les mateixes coves del Toll de Moià, la falla del Guix de Sallent i molts altres.

Formen part del Geoparc: la conca minera del Bages, el Museu de geologia de Manresa, el parc natural de Montserrat, el de Sant Llorenç del Munt i un mínim de 46 punts d’interès geològic i miner. 

Cal destacar que un dels objectius també és promocionar el geoturisme, per la qual cosa hi ha connexió amb més de 400 empreses de tota la zona relacionades amb aquesta activitat.

Text i foto: Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.