Pàgines

dissabte, 8 d’agost del 2020

Pere Casaldàliga viu en les seves causes

EDITORIAL


El Cercle Cultural de Balsareny lamenta haver d’informar que Pere Casaldàliga i Pla, nascut a cal Lleter i fill predilecte de Balsareny, ha mort avui, dia 8 d’agost de 2020, a l’edat de 92 anys.
Avui la tristor ens acompanya per la pèrdua d'una persona tan estimada i admirada, però ens conforta saber que el seu testimoni perviu com un far d'esperança, de pau i d'amor en les seves causes al servei de la humanitat i la justícia. El millor homenatge serà continuar-les defensant amb la mateixa fermesa amb què ell ho va fer tota la vida.
El nostre butlletí ‘Sarment’ sempre s’ha fet ressò de la seva vida i de la seva lluita. Precisament, en l’últim número publicat, el de juliol-agost, hi sortia una entrevista llarga, emotiva i molt interessant, a la seva família. Avui, a aquesta família i a tots els seus amics d’arreu del món, els hem de manifestar el nostre condol; però el seu nom i els seus ideals continuaran apareixent a les nostres pàgines, perquè la Comissió Balsareny amb Pere Casaldàliga, que forma part del CCB, seguirà treballant per dur a terme els seus objectius, i el nostre butlletí en general, i en especial la secció ‘Esgriolem’ hi aportaran el seu suport i en divulgaran les iniciatives. 

CCB

Publiquem tot seguit el comunicat de “Casaldàliga-causes” que informa de la defunció del bisbe: 
Comunicat de Casaldàliga-Causes

«Lamentem profundament haver de informar que Pere Casaldàliga ha mort avui a l'edat de 92 anys.

»Nascut a Balsareny (Catalunya) el 16 de febrer de 1928, Casaldàliga va assumir amb radical coherència i compromís l'Opció pels Pobres i ha estat una de les figures més destacades de la Teologia de l'Alliberament.

»Bisbe de la Prelatura de São Félix do Araguaia des de 1971, Casaldàliga sempre ha treballat a favor de "peons", camperols, sense terra i Pobles Indígenes, oposant-se obertament als terratinents, l'agroindústria i a tots els poders econòmics que neguen els drets dels individus i pobles. La història de la lluita per la terra al Brasil no s'explica sense Casaldàliga.

»Poeta, escriptor i comunicador per vocació, Casaldàliga va ser autor o coautor de més de 100 obres traduïdes a diversos idiomes i a través de les quals va expressar els seus sentiments i passions més íntims; seva posició teològica basada en l'alliberament i l'esperança; seva visió d'un món que necessàriament ha de triar la justícia i la pau; i el seu compromís amb una Humanitat més "humana". Sempre disposat i disponible per a tots, Casaldàliga va concedir centenars d'entrevistes i va escriure nombrosos articles, circulars i cartes.

»Vitalment compromès amb els que més pateixen, Casaldàliga ha portat una vida marcada per la coherència : Dom Pedro —o simplement Pedro, com li agradava ser anomenat— va viure durant més de 50 anys en una casa humil de fang, amb les portes sempre obertes, en el petit poble de São Félix do Araguaia, proper als seus amics i amigues i enmig de la seva comunitat. Va realitzar centenars de viatges en autobús pel Brasil i va visitar amb freqüència les comunitats de la seva Prelatura —de la mida de tota Grècia— a cavall. Casaldàliga sempre ha estat un "poble entre el poble".

»Amb un agut sentit de l'humor, alegre, decidit, incansable i bon "conversador", Casaldàliga se sabia de memòria el nom de totes les persones de la seva comunitat i els visitava sovint a casa seva per molt remotes que aquestes estiguessin.

»Fundador de pastorals i organitzacions socials dedicades a la lluita per la terra, a la defensa dels Pobles Indígenes i contra el capitalisme neoliberal i les desigualtats socials, Pedro sempre ha defensat la necessitat de tenir un compromís personal i comunitari amb els més pobres. Fruit d'aquesta visió, tenacitat i llum profètica, Casaldàliga va inspirar moviments socials que avui enriqueixen el teixit social d'Amèrica Llatina i lluiten per un món millor.

»Sovint censurat, silenciat, perseguit pels poderosos i havent patit diversos intents d'assassinat, Casaldàliga sempre s'ha mantingut fidel a la Utopia : sempre esforçant-se per construir el Regne de Déu a la terra. Sempre amb indestructible esperança.

»Pressionat i qüestionat pel Vaticà, va mantenir sempre una posició ferma a favor de la transformació radical de l'Església i la seva estructura clerical, defensant una Església pobra, corresponsable i participativa.

»Avui, les associacions Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, de Catalunya, i Associació ANSA, de São Félix do Araguaia, lamentem profundament la mort de Pere Casaldàliga, a qui devem la nostra fundació i cada un d'aquests 40 anys d'existència.

»Estimat Pere: Des del més profund del nostre ésser agraïm la teva vida "donada"; l'esperança "esperançada" que ens ha fet i ens fa caminar; i tota la llum que ens has donat al llarg de tota la teva vida. Plens d'enyorança i de dolor, et diem que els teus lluites són les nostres; que el teu cor batega en cada un i cadascuna de nosaltres i que continuarem intentant viure cada dia guiats per les teves Causes. 
SEMPRE, AMB ESPERANÇA!» 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.