Pàgines

dilluns, 17 de febrer del 2020

Dansaires Traginers


El dissabte 15 de febrer, a la una del migdia, en el marc de la Festa dels Traginers, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny van oferir, com ja és costum, una ballada a la plaça de la Mel. Aquest any els acompanyava l'Esbart Dansaire Santvicentí, que va presentar les danses següents:

Ball de Cascavells. Una dansa molt estesa a Catalunya que es ballava amb diferents melodies i coreografies, emprades amb unes aplicacions diferents: per iniciar la Festa Major, com a cercavila, per anar a fer esquellots a un vidu casat de nou, com a acomiadament d'un foraster o com a part de les Caramelles. Antigament era ballada per homes sols amb uns camals plens de cascavells, que feien repicar ben fort per espantar els mals esperits. Més tard s'hi afegiren les dones, que en molts casos es penjaven els cascavells de les faldilles.

La cançó Bombolles. Un poema de Joana Raspall que va escriure l'any 1998. El músic Toni Xuclà i la cantant Sara Terraza en van fer una melodia dolça i bonica. La cançó sembla suggerir que no hem de col·leccionar coses boniques, que són com bombolles: si les agafes es fonen. S'han de deixar lliures i que volin!

Els Nans Vells de la Patum de Berga. La introducció dels Nans Vells i Nous a la Patum és força moderna. Són quatre figures masculines, amb barret de tres pics i llargues perruques, que ballen. Els Nans Nous foren estrenats el 1890 per tal que substituïssin els Nans Vells, que es trobaven en molt mal estat. Els Nans Nous són dues parelles, jove l’una i vella l’altra, que ballen als acords d’una melodia airosa i juganera composta a finals del segle XIX per Joaquim Serra i Farriols.

A continuació, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny , dirigits per Alba Fontanet, van ballar aquestes danses:

El Ball de la civada. Una dansa molt estesa per tot Catalunya. Antigament la ballaven homes sols. La cançó que l'acompanya presenta petites variacions segons el lloc on era cantada.

Ball de Cintes. La característica principal dels diferents balls de cintes és que l'eix del ball és un comparsa anomenat "Estaquirot". El ball de Cintes de les Preses ens ofereix una curiosa variant: la d’ésser el propi braç del ballador central l'eix al voltant del qual es van trenant les cintes que duen els dansaires. Aquesta dansa fou recollida per l'eminent historiador i coreògraf Joan Amades i musicada pel mestre Lluís Moreno i Pallí.

La Tirotitaina. La ballaven els pastors del Pallars; té una certa retirada amb la “Bourrée” de l'Alvèrnia. És una dansa senzilla de caire graciós i divertit. Els balladors formaven parella tot agafant-se mans dretes amb mans dretes, i esquerres amb esquerres; això feia que ballessin amb els braços entrecreuats. Al Pallars ja fa anys que s’ha perdut; la que es presenta és un treball coreogràfic adaptat a l’edat dels dansaires.

Ball de Pedretes. Deu el nom a les fustes que els balladors porten a les mans a tall de pedres, i que colpegen rítmicament a manera d'un instrument de percussió; volen significar que l'alegria del cant i el ball primitiu s’esdevenia amb els elements més simples i pròxims a la persona.

Ball de Rentadores. Era costum que les rentadores es dediquessin a jugar i a ballar mentre que rentaven vora el riu. Joan Amades, en el Costumari Català, descriu el ball de rentadores com a recollit a Bagà. També n'esmenta de coneguts a tota la ribera del Llobregat, del Ter i del Freser, alguns dels quals es dansaven fins no fa molt temps a pobles dels voltants de Girona.

Agraïm a l'Esbart Dansaire Santvicentí que ens hagi acompanyat en aquesta Festa tan nostra, i a tot el públic que ens ha vingut a veure. Igual que els Traginers, les danses tradicionals són una riquesa cultural que cal preservar i posar en valor. Moltes gràcies per ajudar-nos-hi.

Dansaires dels Pastorets de Balsareny
Fotos: M.Lupión








Extret del blog dels Pastorets de Balsareny, on podreu trobar més fotografies: 
http://pastoretsbalsareny.blogspot.com/2020/02/dansaires-traginers.html 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.