Pàgines

dijous, 1 de novembre del 2018

Biblioteca Pere Casaldàliga



Aquest mes, des de la Biblioteca us volem destacar tres accions relacionades amb la Biblioteca: l’assistència al Club del Llibre amb l’Antoni Bassas, la celebració del Dia Mundial de Salut Mental que ja hem dut a terme, i l’inici del programa LECXIT, lectura per a l’èxit educatiu aquest curs 2018-2019.

Club del Llibre, amb Antoni Bassas


El dia 1 d'octubre, dilluns, vam assistir a la Trobada de Clubs de Lectura del Bages-Berguedà-Moianès, que es va dur a terme a Sallent amb la presència del periodista i escriptor Antoni Bassas. Es va realitzar a l'espai cultural Fàbrica Vella, i va ser l'acte de cloenda del centenari de la Biblioteca Sant Antoni M. Claret de Sallent, que fou la primera de la província de Barcelona de la Xarxa de Biblioteques Populars.

Hi vam assistir els membres del Club de Lectura de Novel·la de Balsareny, així com altres lectors que ens hi van voler acompanyar.

Dia Mundial de la Salut Mental

El 10 d’octubre és el dia Mundial de la Salut Mental i diferents entitats duen a terme activitats per tal de trencar els tabús que malauradament van inherents a les malalties mentals. En aquesta línia, la Biblioteca de Balsareny juntament amb l’Ajuntament, enguany ha dut a terme una sèrie d’activitats que, a continuació, us detallem:

Exposició ‘Un món imaginari’. Dibuixos de Noelia Bernal (AMPANS).

Es tracta d’un conjunt de 12 dibuixos fets amb diferents tècniques i que representen moments del món interior de l’artista.


Taller ‘Art i Salut Mental’: a partir d’aquesta exposició, usuaris d’AMPANS i usuaris de la Biblioteca ens vam trobar el matí de l’11 d’octubre per parlar d’art i  salut mental mentre els participants anaven pintant dibuixos de la mateixa Noelia Bernal. Durant aquest temps, i de forma molt relaxada, la Noelia ens donava detalls del seu procés de creació, dels pintors que més segueix, de com li sorgeix la inspiració...


Xerrada: ‘Tenim cura de la nostra salut mental? Organitzada per l’Àrea d’Acció Social i Promoció de la Salut,  va anar a càrrec de la psicòloga Gemma Robert, especialitzada en educació emocional. Va tenir lloc el dimecres 10 d’octubre amb una assistència d’unes 25 persones. La regidora d’Acció Social i Promoció de la Salut, Neus Orriols, va obrir l’acte explicant que es  commemora aquest dia amb l’objectiu de defensar els drets de les persones i famílies amb problemes de salut mental, impulsar iniciatives que millorin l’atenció i combatre l’estigma que, encara avui, envolta aquestes malalties.


La conferència de Gemma Robert va versar sobre què hem de fer per millorar el nostre benestar emocional i com és de necessari trencar els tabús que encara hi ha al voltant de les malalties mentals.


La ponent també es va centrar en el lema d’enguany que reivindica la necessitat de parlar de salut mental amb els joves i les conseqüències sobre aquesta de les noves tecnologies. I és que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la meitat de les malalties mentals comencen abans dels 14 anys, però la majoria d'aquestes no són detectades a temps i, per tant, tampoc tractades. Actualment, ens trobem que la depressió és la tercera malaltia que més pateixen els adolescents i que el suïcidi és la segona causa de mort entre els 15 i 29 anys. 

Projecte per l’èxit educatiu LECXIT

Aquest curs 2018-2019, volem portar a terme el programa Lecxit, lectura per a l’èxit educatiu. Aquest programa, ideat i promocionat per la Fundació Jaume Bofill, té com a objectiu incrementar l’èxit educatiu a través del treball per la millora de la comprensió lectora. Sabem que la mancança en comprensió lectora té efectes en el conjunt dels aprenentatges escolars. Si un infant no entén bé el que llegeix, possiblement tindrà dificultats en totes les matèries, i això pot ser un predictor de l’abandonament escolar prematur. I els estudis també ens han mostrat que en la competència lectora tota la comunitat educativa hi té un paper. L’objectiu últim del programa és, per tant, ambiciós i necessari: reduir el fracàs escolar tot implicant l’escola, les famílies, els infants i la ciutadania en general.

En el cas de Balsareny, els agents implicats per dur a terme aquest projecte són: la Biblioteca, l’educadora social de l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Escola Guillem de Balsareny i la implicació de les famílies. A Lecxit hi participaran nens i nenes de 4t i/o 5è de l’escola de primària i la Biblioteca Pere Casaldàliga en serà el punt de trobada.


A través d’aquest escrit, volem animar a fer-se voluntàries aquelles persones amb ganes de fer-se coresponsables de l’educació d’un infant i de crear amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l’educació dels infants. La tasca principal del voluntari és acompanyar la lectura d’un infant, contribuir a ajudar-lo a gaudir de la lectura i d’alguna manera esdevenir un referent lector.

Si esteu interessats a fer l’acompanyament lector, poseu-vos en contacte amb la Biblioteca de Balsareny: b.balsareny@diba.cat – tel. 93 839 62 61


Ana Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.