Pàgines

divendres, 27 de juliol del 2018

Queralt Puig, regidora de Joventut

ENTREVISTA


Queralt Puig, regidora de joventut, personal i règim intern, participació i transparència a l’Ajuntament de Balsareny

Queralt Puig i Castañé va néixer a la Rabeia (Balsareny) el 25 d’abril de 1992. És graduada en dret per Universitat Autònoma de Barcelona; posteriorment va cursar un postgrau en gestió i administració local a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i darrerament també ha cursat una especialització en contractació pública per la Universitat Oberta de Catalunya.

Actualment no estudia. Tot i així, quan disposi de més temps lliure, no descarta cursar el postgrau de dret urbanístic de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Pel que fa al lleure i oci, ens comenta que ara va més al teatre que no pas al cine; “ni recordo l’última pel·lícula que vaig anar a veure”. Referent a la lectura ens comenta que “al llarg de la meva jornada laboral acostumo a llegir força; informes, normativa, sentències, articles doctrinals..., així que quan arribo a casa prefereixo distreure’m amb altres coses! Espero aprofitar les vacances per relaxar-me i llegir un bon llibre”. I sobre fer esport ens diu que “no en practico cap en concret; sortim a caminar i fer alguna ruta, a vegades faig pilates, nedo o, a l’hivern, practico l’esquí i les raquetes de neu.”

A la Queralt li agrada molt viatjar i darrerament ho ha fet força. “Viatjar et permet conèixer cultures i costums diferents, però també t’omple d’experiències i de bons moments. Aquest any passat he estat a Atenes, Santorini, els Dolomites i Viena. I aquest febrer he estat a Nova York. El proper? Sí, ja l’estic buscant”.

— En primer lloc, com va anar tot això de formar part de la política municipal?

La veritat és que visc la política municipal i el món local de molt a prop (treballo en un Ajuntament) així que la idea de viure-la des de l’altre costat, com a regidora, em va semblar interessant. L’administració local, els ajuntaments i els consells comarcals, tenen el primer contacte amb la ciutadania, i coneixen la realitat i les problemàtiques del seu territori. Em disgusta que massa sovint haguem de lamentar que ens falten eines i recursos per arribar a tot allò que el poble necessita realment.

— Has tingut algun antecedent familiar en el  camp polític?

Ens consta que un besavi per part de mare va estar a l’Ajuntament de les Llosses, però no et sabria dir més.  

— El teu grup polític és Esquerra Republicana de Catalunya. Per què Esquerra?

- Sí, tot i que no en sóc militant. Esquerra és un partit amb 86 anys d’història i amb un objectiu que ha estat sempre molt clar (i així ho diu en els seus estatuts): “propugna la unitat territorial i la independència de la nació catalana, mitjançant la construcció d’un estat propi en el marc europeu i l’assoliment d’una societat més justa i solidària”. A més, és un partit humil i que actua responsablement, malgrat que potser a vegades no sap comunicar o transmetre prou bé les seves decisions, i a nivell municipal encara té molt per aportar al poble.

— Formes part d’un cartipàs municipal: des de la teva àrea què creus que pots fer pel teu poble? Quina és aquesta àrea?

Com ja sabeu, tot just fa 8 mesos que tinc les regidories de joventut, personal i règim intern, participació i transparència. Totes aquestes àrees no tenen un referent o una persona de l’Ajuntament que hi dediqui la jornada. Així que es podria dir que moltes tasques recauen directament en el regidor/a que hi hagi en el seu moment. Tot i així, he pogut fer un gran avenç en participació: tenim un web per poder votar i ja hem fet realitat els primers pressupostos participatius del nostre poble! A nivell de règim intern puc dir que adquirirem un gestor d’expedients per implementar l’administració electrònica. Per altra banda, i no menys important, hi ha la transparència. És difícil arribar a complir amb tot el que la llei de transparència i altra normativa ens obliga a fer públic, però espero, de mica en mica, anar-ho corregint.

— Dins de la feina dels ajuntaments, cada quan es reuneix el Ple?

Els Plens es celebren cada dos mesos, l’últim dijous de mes. Una setmana abans, també es celebren les comissions informatives, on ens reunim tots els regidors i es presenten aquells temes que es portaran al debat del Ple. A nivell d’Esquerra Balsareny (Secció Local i simpatitzants) no hem deixat d’informar-los mensualment de totes les tasques que fem o sorgeixen a l’Ajuntament. Això ens ajuda molt en l’anàlisi i en la presa de decisions.

—A l’Ajuntament conviviu amb persones que tenen diferents maneres de pensar: quina sociabilitat s’hi respira?

El resultat de les eleccions municipals de 2015 va deixar un escenari fragmentat, on eren necessaris els acords entre els grups polítics. En la nostra tasca a l’oposició sempre hem intentat, segons la informació o coneixement que teníem en cada moment, ser crítics però constructius. Després de la dimissió sobtada de l’Albert Neiro, érem conscients que per governar responsablement calia un pacte de govern. Aquest acord de govern ens permet treballar pel poble de forma conjunta, amb respecte i amb consens.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.