Pàgines

divendres, 24 de novembre del 2017

Llibertat i democràcia (2)


Continuem amb la petita crònica de l’actualitat política catalana, i en especial a Balsareny.

El 27 d’octubre, mentre a Barcelona el Parlament anunciava la República Catalana, a Madrid el Senat va acordar que s’apliqués l’article 155 a Catalunya, i el govern espanyol va ordenar el cessament del govern legítim de la Generalitat, inclòs el president, i la dissolució del Parlament de Catalunya —accions que, llegint l’esmentat article, sembla dubtós que s’hi contemplin—. També va convocar eleccions autonòmiques per al dia 21 de desembre, un dijous, un dia feiner, per tant; tot i que l’Estatut autonòmic preveu que l’única persona autoritzada per convocar eleccions anticipades és el president.

El dijous 2 de novembre, l’Audiència Nacional ordenava presó incondicional sense fiança per a vuit consellers de la Generalitat: el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers i conselleres Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Carles Mundó, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, que s’afegien als líders de l’ANC i d’Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, empresonats des de feia més de quinze dies. L’exconseller Santi Vila quedava en llibertat sota fiança de 50.000 euros. El president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, exiliats a Bèlgica, eren objecte d’una ordre de detenció internacional; però els tribunals belgues, de moment, els van deixar en llibertat, perquè van considerar que la presó preventiva els podia causar “danys irreparables”.

Les cassolades de protesta es van reprendre a Balsareny el mateix dia 2 i hi va haver una concentració multitudinària a Manresa i altres capitals catalanes. El dia 3 va haver-hi talls de carretera i marxes lentes a diferents indrets del país; també hi va haver una concentració a la plaça de l’Ajuntament de Balsareny, on es va llegir un manifest per l’alliberament dels presos polítics; els concentrats es van manifestar fins a la sala Sindicat, on hi havia anunciada una conferència-col·loqui a càrrec del periodista Vicent Partal, director de Vilaweb. La sala gran del Sindicat era plena a vessar; la xerrada va ser molt interessant i el col·loqui va ser participat i didàctic.


Una setmana després, el 7 de novembre, el Tribunal Suprem jutjava part de la Mesa del Suprem (la presidenta, Carme Forcadell, i els diputats i diputades Ramona Barrufet, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Josep Maria Nuet i Anna Simó) i acordava per a Forcadell presó provisional eludible sota fiança de 150.000 euros. Com que la sentència es va dictar al vespre, la presidenta del Parlament va haver de passar la nit entre reixes, i l’endemà, satisfeta la fiança, va poder sortir. La resta de membres de la Mesa, excepte Nuet, quedaven en llibertat sota fiança de 25.000 euros. Nuet va sortir en llibertat sense fiança.
  
El dia 8 de novembre hi va haver una nova vaga general i talls de carreteres; a Balsareny es van fer diverses pancartes per la llibertat dels presos, així com llaços grocs i gàbies que ho simbolitzaven. I el dissabte 11 de novembre, nombrosos balsarenyencs van participar a la multitudinària manifestació pacífica a Barcelona, al carrer Marina i adjacents, contra l’article 155 i demanant la llibertat dels presos polítics.


Mentrestant, els partits sobiranistes decidien presentar-se a les eleccions del 21-D en llistes separades però amb estratègies compartides; i preveien incloure a les llistes polítics empresonats i exiliats. Els sobiranistes de Balsareny, membres i simpatitzants del PDeCAT, ERC, CUP, ANC, Òmnium i CDR, no cal dir-ho, es preparen per a uns comicis que consideren il·legítims, però en els quals volen participar activament.

Continuem expressant el rebuig a l’aplicació de l’article 155 i el reconeixement al govern legítim; i demanant la llibertat per als presos polítics.

Sarment
Fotos: facebook




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.