Pàgines

dilluns, 19 de juny del 2017

Ana Pérez, atenció i responsabilitat a la Biblioteca Pere Casaldàliga

ENTREVISTA


La secció de l’Entrevista compleix trenta anys, i ho fa entrevistant Ana Pérez Hidalgo, actual responsable de la Biblioteca Pere Casaldàliga. L’Ana és nascuda a Súria el 4 de desembre de 1968 i és llicenciada en Documentació i Informació per la UOC, i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per l’Escola Universitària Jordi  Rubió i Balaguer.

L’Ana Pérez és una gran lectora, i el darrer llibre que ha llegit és “El lector”, de Bernhard Schlking, el llibre que estan llegint aquest mes al club de novel·la de la Biblioteca. També li ha agradat sempre viatjar en les seves etapes de la vida. Quan era jove va visitar Nova York, Washington i Pennsilvània (als EUA), Tailàndia, Londres, Roma i París. Després, amb els nens petits, a càmpings de platja i muntanya i a Eurodisney. I amb els nens més grans ha estat a la Toscana, Sardenya i Menorca. I pel lleure en general sol caminar i nedar assíduament, i li agrada el cinema, el teatre i ballar.

Com i quan vau arribar a Balsareny, com a bibliotecària?

— La gerència de Biblioteques de la Diputació, l’any 2015, va treure a concurs la plaça de director/a de la biblioteca de Balsareny i jo en aquell moment estava treballant a la Biblioteca del Centre Penitenciari Lledoners des de feia més de 7 anys, feina que m’agradava molt, però on estava molt desconnectada de la professió. El 2013 m’havia presentat a la plaça de la Biblioteca de Navarcles i, tot i que em va anar molt bé, no vaig guanyar-la. Aleshores ho vaig tornar a provar i vaig guanyar la plaça de Balsareny, i el 18 de gener de 2016 em vaig incorporar en aquesta plaça.

— Coneixíeu Balsareny?

— Jo sóc nascuda i he viscut sempre a Súria, per tant sí que coneixia Balsareny, tot i que no hi havia vingut gaires vegades, tan sols per la Festa dels Traginers; i també, quan era jove, a un pub que hi havia. Fer la carretera de les Vilaredes i passar-hi pel costat camí de Berga sí que ho havia fet moltes vegades.

— Ens podríeu fer una valoració del nostre poble?

— Doncs és un poble on la gent és molt amable i propera. De seguida m’he fet amb la gent que ve a la Biblioteca i també d’altres que no venen però que ens hem conegut prenent un cafè, comprant o compartint alguna activitat, com la gent de la ràdio i de la residència, entre altres. També veig que, malgrat ser un poble petit, té moltes entitats esportives, culturals i socials, i això fa que hi hagi moltes propostes d’activitats. El Tempo i el SonaB crec que són iniciatives genials, sobretot el fet que perdurin tant de temps, ja que són una oferta regular de teatre familiar i música que a molts pobles més grans ja els agradaria tenir.

— Quins son els principals serveis que podem trobar a la Biblioteca?

— Resumint, us diré que la nostra Biblioteca té com objectiu fomentar el gust per la lectura i per les arts en general, així com ajudar la gent en l’ús de les noves tecnologies. Per tant, fem activitats i oferim serveis per a aquelles persones que els agrada llegir, que els agrada el cinema, informar-se de temàtiques concretes, documentar-se de temes que els afecten directament (salut, econòmics, etc.), que han de preparar un viatge, que volen estudiar, llegir la premsa, etc. Ho fem a través del préstec de novel·les, guies de viatge, manuals de medicina... I també amb pel·lícules en format DVD, i música en CD. També ajudem persones que necessiten obtenir documentació, fer peticions o enviar currículums via internet i que encara no hi tenen la suficient destresa. Ens agrada molt anar de la mà d’altres serveis i entitats de Balsareny per arribar a més gent i creiem que el treball col·laboratiu fa que puguem oferir propostes més interessants i útils per a la gent. A tall d’exemple:
- Treballem molt amb l’Escola Guillem i la Llar d’Infants Sant Marc per contribuir amb ells a fer que els infants agafin l’hàbit de la lectura i es puguin aprofitar de tots els beneficis que això els comportarà al llarg de la seva vida.
- Col·laborem amb la Residència Casal Verge de Montserrat i tenim un grup de 10 avis amb els quals cada dimecres ens trobem per llegir un llibre i comentar-lo.
- Participem amb Ràdio Balsareny fent el programa setmanal “Omple’t de lectura”.
- Hem iniciat vies de col·laboració amb l’Associació “Adona’t que ets dona” oferint l’activitat “Grups de conversa en anglès”.

— Quins són els passos que hem de fer per acollir-nos a tots els serveis de què disposeu i ens podeu donar des de la Biblioteca?

— De forma general, només cal fer-se el carnet de la Biblioteca. És gratuït i no cal portar foto. En el cas dels infants, els pares ens han d’omplir i signar una autorització. Amb aquest carnet es pot utilitzar el servei de préstec de la Biblioteca de Balsareny i també de la resta de les biblioteques públiques de la Diputació. També es necessita per accedir a Internet des dels nostres ordinadors i per fer impressions. Per participar en les activitats que es duen a terme no és necessari el carnet. Només cal que vingueu!

— Actualment quin nombre de socis i visitants utilitzen la biblioteca?

— Doncs la Biblioteca té 1.546 socis, tots els quals tenen el carnet. D’aquests, 599 són usuaris que durant el 2016 han utilitzat el servei de préstec o d’accés a Internet a la biblioteca. A l’any 2016 hem tingut un total de 13.143 visites a la Biblioteca. Que, tot i que no està malament, en voldríem més!

— Voldríeu afegir alguna cosa més?

— Només recordar a tots els balsarenyencs i balsarenyenques que la Biblioteca és un servei municipal obert a totes les persones. Que comptin amb nosaltres per tot allò que estigui relacionat amb el nostre àmbit, com recomanacions de llibres, cerca d’informació, préstec de revistes, pel·lícules, llibres, etc. També disposem d’ordinadors amb connexió a Internet i servei d’impressora. Al llarg de l’any duem a terme activitats diverses, com ara: l’hora del conte, el club de la lectura de novel·la, presentacions de llibres, xerrades, exposicions, grup de conversa d’anglès... Esteu tots i totes convidats a participar-hi.


Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.