Pàgines

dissabte, 25 de març del 2017

Balsareny avui

Nova informació, seguretat i neteja a Balsareny
Darrerament l’Ajuntament de Balsareny ha apostat per fer actuacions per a una millor informació i netedat del poble. Fa un temps que s’han col·locat nous punts d’informació en diferents indrets, amb notícies de fets i activitats polítiques, culturals, festives i socials que es duen a terme al poble. ‘Balsareny Avui’ creu que personalment ens hi hem de fixar.

També ens podem adonar de què en determinats punts viaris hi ha nous elements de seguretat, com ara miralls retrovisors o rètols informatius per tal que els ciutadans tinguin cura de la neteja (intentant conscienciar els amos d’animals domèstics), així com punts de llum nocturna en indrets amb perillositat vianant evident. També darrerament s’han rehabilitat ferms en alguns passos de vianants de les carreteres de Manresa i Berga, els quals a dia d’avui estaven molt deteriorats i eren un perill per a vianants, sobre tot per a la gent gran.

Ben segur que hi ha altres coses més, i cal dir que no tot pot ser positiu, però siguem realistes i no busquem els aspectes negatius que, com a éssers humans que som, tenim.

De Francesc Soler i Fàbregas a Jordi Soler i Soler

El balsarenyenc Francesc Soler i Fàbregas va ser el responsable des dels primers anys de Sarment (anys 1975-76) de la secció informativa de ‘La Pluja’, que tants anys ha format part del butlletí, i que més recentment es va transformar en la ‘Meteorologia’. Soler i Fàbregas va ser, per dir-ho d’alguna manera, l’home del temps del Sarment. Amb un aparell rudimentari mesurava i ens informava dels litres d’aigua de pluja caiguda.

Si no recordo malament en Francesc va signar la secció de la pluja des del número 1 del Sarment fins al 109, del febrer de 1985. A partir d’allà va agafar el relleu el seu fill Jordi Soler i Soler, qui ens diu el següent: «El meu pare era pagès d’ofici, com tants altres pagesos d’aquell temps. Pagesos que, als matins quan es llevaven, el primer que feien era posar la vista al cel, ja que eren homes seguidors fidels d’aquelles sàvies informacions extretes del Calendari del Pagès, encara avui vigent: la lluna, els vents, la pedra i naturalment la pluja eren i són signes significatius per a les feines del camp. Al costat de casa teníem un veí paleta que també tenia l’afició de mesurar els litres de pluja caiguda. Tots dos competien cordialment en la determinació de les quantitats. Recordo, jo era molt petit encara, que tant l’un com l’altre recollien amb un plat l’aigua de la pluja. El plat era, però, com un termòmetre, ja que hi tenien uns senyals marcats. El bon veïnatge feia que es diguessin: “ei, tu, a mi em marca més quantitat que a tu!” Molt més endavant, ambdós aconseguiren aparells mesuradors més fiables».

Recentment, i després de continuar amb la secció deixada pel pare, en Jordi ha deixat de donar les dades pluvials per la secció de ‘Meteorologia’ del Sarment, de la qual ara és responsable en Francesc Camprubí. Sarment vol donar les gràcies al Francesc i al Jordi per tants anys de col·laboració amb el nostre butlletí.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.