Pàgines

diumenge, 19 d’octubre del 2014

'Gent de Balsareny'


Entrevista al col·lectiu ‘Gent de Balsareny’

Fa uns mesos que un grup de gent del poble convoca els ciutadans de Balsareny a reunions públiques per tal de debatre i millorar aspectes de la vida local. Sarment ha contactat amb tres portaveus d’aquest col·lectiu —que han insistit molt en el fet que són tan sols portaveus: que no tenen, ni volen, cap lideratge ni protagonisme especial— perquè expliquin als nostres lectors quina és la seva visió dels problemes de Balsareny que es podrien millorar. Ells són, per ordre alfabètic, Jorge Aguilera, Agustí Codina i Albert Neiro. Atès el seu paper de representants d’un col·lectiu, transcriurem les seves paraules col·lectivament, sense atribuir-les a ningú en concret.

En un context on la societat civil ha quedat desemparada enfront de les decisions de les grans corporacions i la consegüent manca de reacció per part de la casta política que governa, no només a Balsareny, sinó a tot el país, deixant-nos a la ciutadania al marge de les decisions que conformen el nostre dia a dia, vam decidir que era hora d’organitzar-nos per tal de fer l’exercici democràtic de tornar al poble allò que és del poble.

Per votació popular, el nostre col·lectiu porta per nom Gent de Balsareny: volem donar les gràcies a tots els que, opinant, ens heu ajudat a decidir-ho. Funcionem de manera assembleària, amb un moderador, un secretari i un tresorer que canvien per torn rotatori. Les reunions són públiques, convocades amb cartells que indiquen dia, hora, lloc i temes a tractar. Som un moviment inclusiu, obert a persones de totes les edats i maneres de pensar: tothom, independentment del seu tarannà polític, pot assistir a les assemblees amb veu i vot; l’únic criteri és que siguin de Balsareny o hi tinguin relació professional, familiar o de qualsevol mena. L’assistència mitjana a les primeres reunions ha estat d’uns 20 persones, des de 18 a 70 anys. Tenim una voluntat de transparència total: tenim publicats els nostres estatuts i les actes de les reunions, en català i en castellà, al nostre grup de Facebook (busqueu: Gent de Balsareny) perquè tothom els pugui conèixer de primera mà.

Pensem que a Balsareny la població està molt segmentada: voldríem superar les etiquetes, perquè tothom qui vulgui pugui treballar pel poble de manera oberta i independent. Un objectiu important és millorar la comunicació entre les persones del poble. No hi ha espais on reunir-se per compartir idees, iniciatives i informacions. Sabem que això ve de lluny: volem crear un espai on totes les persones de Balsareny tinguin veu i vot a l’hora de decidir quin futur volem construir  al nostre poble, que ens pertany a tota la gent de Balsareny, no pas a una minoria privilegiada. Volem que tothom pugui recuperar la il·lusió d’implicar-se en temes culturals, socials i polítics. Ara mateix estem recollint firmes perquè l’Ajuntament no prengui decisions arbitràries, com la de no cedir locals a entitats del poble que no estiguin registrades formalment; de moment, en portem unes dues-centes.

Volem potenciar una obertura democràtica, que considerem més que necessària en els temps que corren. Hi ha un fort personalisme a l’equip de govern que ha governat durant molts anys l’Ajuntament, i això és un problema. Considerem que són totes les persones del poble, les que l’han de governar. Un mitja per aconseguir això (diem un mitjà, no pas una finalitat) pot ser presentar candidatura a les eleccions municipals, amb l’objectiu de retornar el poder a la gent de Balsareny. La nostra intenció és descentralitzar el poder, que ara es troba concentrat en molt poques mans, per tal d’incloure la majoria de persones que, ara per ara, ens en sentim excloses. A l’hora de prendre decisions, tothom és igual i totes les idees valen.

La veu de qualsevol ciutadà hauria de tenir el mateix pes que la d’un regidor, i els regidors les haurien d’escoltar. Falta comunicació entre l’Ajuntament i el poble. Això es veu molt clar en els plens, on el públic assistent no té dret a parlar ni a preguntar: una manera de fer que ens recorda la dels polítics que parlen al poble a través d’una pantalla de plasma.

La representació democràtica, tal com s’exerceix, no acaba de funcionar —i amb la nova llei d’alcaldes (LRSAL) serà encara pitjor. Nosaltres advoquem per una democràcia real, directa, fomentada en la participació popular mitjançant urnes i votacions. En una ciutat gran, el sistema assembleari és més complex, però en un poble és molt més senzill. Volem donar a tothom l’oportunitat de parlar: és un exercici positiu i necessari.

D’alguna manera, ens sentim identificats amb tots els moviments que, arran de la protesta dels indignats (15M), han anat sorgint de la base del poble: això demostra que les coses es poden fer diferent, i que hi ha ganes d’empènyer per fer-ho possible. Les solucions als problemes les hem de decidir entre tots. I aquesta no és una utopia gaire llunyana: tant a Navàs com a altres poblacions, els pressupostos i altres decisions municipals importants es prenen a partir de la consulta directa a l’opinió pública. Les decisions que adoptem entre tots podran ser més o menys encertades; però sempre seran més justes i legítimes que les que es prenen entre uns pocs.

https://www.facebook.com/groups/1551988535021532/ 

Entrevista: R. Carreté
La fotografia és de l'arxiu del CCB i no té relació amb el col·lectiu entrevistat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.