Pàgines

divendres, 18 de juliol del 2014

Balsareny Avui

Aniversari de la Coral Infantil Romaní



El dia 24 de juny, festa de Sant Joan, una trentena de persones es reunien a l'església de Santa Maria de Balsareny per tal de celebrar l'aniversari de la Coral Infantil Romaní, que enguany fa 35 anys. La Coral Romaní també va voler celebrar, amb el seu concert, el sant de mossèn Joan Bajona, ànima de la Coral Sant Esteve i de la Coral Infantil.

Després de les paraules de presentació de Josep Creus, el concert va començar sota la direcció de mossèn Joan Bajona i Pintó, amb Marc Comabella al teclat i Dúnia Fornell a la flauta.

L'himne de la coral, amb música de Joan Bajona, va ser la peça que va encetar el concert. Van seguir cinc cànons a tres i quatre veus. Seguidament, cinc cançons més: El Cóndor Pasa (Perú), Puff, el drac màgic; El Corn del Pastor (Finlandesa), Si pogués oblidar i Que tinguem sort (Lluís Llach). El concert va finalitzar cantant Els Segadors.

Fotos: A. Fontanet

Música i pintura

El dia 15 de juny es celebrava un any més el gran concert de fi de curs de l'Escola Municipal de Música, que integren una quarantena d'alumnes. Ells i l'equip docent ens explicaven:

«Així com una obra pictòrica ens genera diverses sensacions mentre contemplem les imatges que ens ofereix, la música ens transporta quan drecem l’oïda vers uns sons que ens deixen veure amb els ulls tancats. Per a aquest concert hem aparellat quadres i cançons; a cada pintura, una tonada; a cada melodia, una imatge. Escoltarem amb els ulls ben oberts i mirarem amb les orelles ben descloses.»

Repertori i obres aparellades:

Tots cantem (Antoni Miralpeix) - Jardí d'infància (Hans Thoma)
La flor del lilà (Béla Bartok) - Jardí florit (Claude Monet)
El rotlletó (tradicional catalana) - La dansa (Henri Matisse)
El rossinyol (tradicional catalana) - Poble dels Pirineus (Enric Rubió)
Bon dia, Pachelbel (Antoni Miralpeix) - La Lletera (Johannes Vermeer)
Illes dins d'un riu (Barry Gibb, T.Penya) - Paisajes fantásticos (Nico Brunet)
El Tango de Roxanne (Sting, del film Moulin Rouge) - Moulin Rouge (Toulouse-Lautrec)

Les corals que van formar part del concert van ser les dels nivells de sensibilització, elemental, mitjà i adults.

Sorteig de la Coca Gegant al Forn Serra

Foto: Arxiu

Enguany s'han acomplert quatre anys del sorteig de la coca gegant per la revetlla de Sant Joan. Cada any, en aproximar-se aquestes dates, el Forn Serra organitza el sorteig de l'esmentada coca, que és de tres gustos i té dos metres de llargada.

La mecànica del sorteig és la següent: en comprar una coca de Sant Joan es rep una butlleta on el client hi ha de fer constar el seu nom. La butlleta s'introdueix dins d'un cilindre. En arribar el dia de la revetlla, s’extreu una de les butlletes dipositades, se’n llegeix el nom i es lliura el premi. La butlleta guanyadora l’extreu cada any mossèn Joan Bajona; també cal esmentar la participació de Ràdio Balsareny, en concret, del seu director Marc Vilardell Casado. Enguany, el premi va correspondre a Carmina Pastor.

Visita cultural a Can Papiol, a Vilanova i la Geltrú


Malgrat els temps que corren, l'associacionisme segueix viu, per mitjà de persones que volen que perduri en el temps l’esforç engegat pels nostres avantpassats, que creien en una societat humana i solidària i treballaven per fer el món millor.

El dia 7 de juny de 2014, una quarantena de persones s'enfilaven dalt d'un autocar per tal de seguir un itinerari guiat per Vilanova i la Geltrú, Cambrils i Salou.

El museu romànic Can Papiol, residència vuitcentista ambientada amb mobles i decoració de l'època, evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle XIX. Fou la casa pairal d'una de les nissagues més influents de la vila, els Papiol. Francesc Papiol i Padró (1750-1817), advocat i terratinent, persona de gran cultura i erudició, diputat per Catalunya a les Corts de Cadis de 1812, la va fer construir a finals del segle XVIII (1790-1801). En morir sense descendència, les germanes van heretar el patrimoni familiar i fou així, per matrimoni, que la propietat va passar a mans de la família Torrents. La Diputació de Barcelona va adquirir l'immoble l'any 1959 i es va inaugurar com a museu el 1961.

La façana té elements neoclàssics. Entrem als baixos, on es poden visitar les cavallerisses, el celler, el graner i els estris per fer el pa; després passem a l'entresòl, on trobem l'habitació de les minyones, la biblioteca i la cambra d'oli. A la planta noble, tot pujant per l'escala principal, es pot veure el rebedor i s'entra a la sala Imperi, on visitem l'alcova Imperi, la sala de malalts, la capella, etc. Entre les estances més interessants i luxoses destaquen la sala de música, la de billar i el gran saló de ball, on la família rebia els convidats i on es celebraven reunions, tertúlies literàries i vetllades musicals. A l’esmentada capella hi trobem l'urna de santa Constança (Constança va ser una nena màrtir de les primeres persecucions del Cristianisme a Roma). Acompanyats d'un guia local, sortim a la planta jardí, on en aquesta ocasió trobem els preparatius d’una celebració nupcial.

Acabem la visita i enfilem cap al Gran Buffet de Cambrils, sala acollidora per a un àpat suculent amb assortits de peix i de carn, segons el gust de cadascú. A la sobretaula, ball-disco per a tothom, amb dedicacions especials per tots els convidats. Van haver-hi forts aplaudiments de les taules balsarenyenques en el moment en què la megafonia feia un esment a la nostra Festa dels Traginers.

I després, tornada cap a Balsareny, amb la companyia de l'Elvira, la guia de l'autocar, que tant a l'anada com a la tornada va ser l’autèntica animadora del grup.

Com a únic punt negatiu, hem de dir que l'autocar no disposava de wàter. En recorreguts llargs, i tenint en compte que es tractava d'un grup de gent gran, és un servei molt necessari. Malgrat aquest fet, l'arribada a Balsareny es va convertir en ganes de repetir-ho ben aviat.

Josep Gudayol i Puig
Foto: Arxiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.