Pàgines

divendres, 16 de desembre del 2011

Joan Bajona, Fill Adoptiu de Balsareny

EDITORIAL



El dia 15 de desembre, l’Ajuntament ha nomenat mossèn Joan Bajona i Pintó Fill Adoptiu de Balsareny. La distinció li serà oferta públicament el dia 26, amb motiu del tradicional Concert de Sant Esteve, a la sala Sindicat.

Al CCB ens sembla molt merescut aquest nomenament, en una persona que porta mig segle a Balsareny, treballant en els àmbits socials, culturals i espirituals més diversos. Uns àmbits des dels quals s’ha sabut guanyar l’estimació i el reconeixement de tothom, perquè sempre ha estat una persona oberta i bonhomiosa, que ha escoltat i ha respectat tothom i no ha tingut mai un no per a ningú. En justa contrapartida, tothom l’aprecia i el respecta com a sacerdot, com a ciutadà i com a amic. Són centenars els balsarenyencs que, al llarg d’aquests cinquanta anys, han rebut el seu ensenyament musical o coral, i milers els que d’una forma o altra han assistit o participat en les activitats promogudes per ell o pels grups en què ha col·laborat i col·labora.

Ja l’any 2006, en ocasió de les noces d’or de la seva ordenació sacerdotal, el poble es va abocar a felicitar-lo, i fins es va fer una representació teatral, Ai Mossèn!, inspirada en la seva trajectòria. Després hom l’ha homenatjat dedicant-li un Gegantó amb la seva efígie, el qual va presidir l’acte públic que el poble li va retre el dia 27 de novembre, i del qual en donem compte en aquest número del Sarment. Faltava tan sols aquest reconeixement oficial que ara completa el cercle amb què el poble de Balsareny li agraeix la bona feina feta.


Joan Bajona i Pintó va néixer a Sant Llorenç de Morunys i va estudiar al seminari de Solsona. Es va ordenar sacerdot a Vilanova de Bellpuig el 17 de juliol de 1955, ungit pel bisbe Vicenç Enrique i Tarancón, i va cantar la primera missa a Sant Llorenç el 7 d’agost d’aquell mateix any. El seu primer destí va ser a Navàs (1955-1961), on va col·laborar amb diverses entitats locals. També va fer de professor a l’Escola Tècnico-Professional Diocesana de Navàs (del 1958 al 1978), ensenyant Humanitats i Història de l’Art, així com Treballs manuals i Geografia; i tan sols al final, també Religió.

La seva arribada a Balsareny va tenir lloc l’any 1961, quan el bisbe Tarancón el va destinar com a capellà de la colònia Soldevila de Balsareny. A Sant Esteve, mossèn Joan es va integrar de seguida amb la seva comunitat i, home actiu com sempre ha estat, es va implicar amb totes les activitats culturals i socials que hi havia, com és ara el teatre, les Caramelles, la festa de la Primera Comunió o les Enramades de Corpus, però també l’esport: en concret, el tennis, la pesca, el futbol i  l’excursionisme.

Allà va consolidar unes altres de les seves facetes. En primer lloc, el col·leccionisme, de pipes, capses de llumins, postals, programes... Després, el dibuix, en què sempre ha excel·lit: tota una vida dibuixant cartells i programes de tota mena d’activitats de la comarca. També la fotografia (té milers de fotografies i diapositives ben catalogades, un arxiu d’enorme valor artístic i històric, perquè hi ha reflectides gairebé totes les activitats en què ha intervingut). Val a dir que ha participat i guanyat premis en molts concursos de fotografia. També cal fer esment a la seva creativitat artística: amb l’ajut de gent de la colònia, va construir la capelleta amb la Mare de Déu i la bonica Font dels Escolans (1971) així com el jardí, les escales, el pessebre...També va emprendre, l’any 1981, la restauració de l’interior de l’església de Sant Esteve, descobrint on fou possible la pedra original, sempre amb la col·laboració d’altres persones de la colònia.


Cal destacar la seva implicació amb el grup teatral que des de 1948 muntava Els Pastorets de Folch i Torres, així com altres obres teatrals, alguns de gran ambició escenogràfica i artística. Alguns anys després de la seva arribada, el grup va entrar en una etapa de crisi i semblava que s’anava a dissoldre. Va ser llavors, el Nadal de 1968, que mossèn Joan va agafar un grup de nois i noies molt joves i va dirigir uns Pastorets infantils, que van actuar per primer cop el dia 6 de gener de 1969, abans de la darrera representació del grup dels adults. Així, el Nadal de 1969-70 ja van ser els joves els qui van assumir tot sols la continuïtat de l’entitat. En aquella segona etapa, l’entitat va anar creixent i va mantenir l’activitat fins l’any 2000, en què, per circumstàncies externes, es van haver de deixar de fer Pastorets a la colònia, no sense abans fer-ne una darrera i molt emotiva representació a l’aire lliure el dia de Nadal del 2000. Arran d’allò, els Pastorets es van constituir en associació privada. Joan Bajona va ser elegit president de la nova junta, que, ara fa deu anys, va reprendre els Pastorets a la sala Sindicat. Actualment ostenta la Presidència d’Honor de l’entitat, i continua sent membre actiu de la junta directiva i actuant.





L’any 1963 va fundar la Coral Sant Esteve, una entitat que és a punt de complir el seu cinquantenari, amb una gran qualitat artística Han fet recitals arreu del país i a l’estranger; han participat a les trobades internacionals de Cant Coral de Puig-reig i Castellbell; van crear i han mantingut el tradicional Concert de Sant Esteve, amb la Polifònica de Puig-reig i, durant alguns anys també amb la Coral Sant Genís de Navàs. La Coral ha enregistrat alguns discos, com el de Balsareny més de mil anys (1990) o el de Música de Mn. Llorenç Riu (1996). Han intervingut en muntatges teatrals com el referit Balsareny més de mil anys, El retaule del flautista o Residència Sant Esteve. Darrerament en comparteix la direcció amb l’Olga Puigbò, una digna successora del seu mestratge.

El 1978, va ser destinat a la parròquia de Santa Maria de Balsareny, de la qual va ser arxiprest, elegit democràticament, entre 1979 i 1982, i representant del territori al Presbiteri Diocesà. A Balsareny va continuar apuntant-se a totes les activitats culturals i socials: les Caramelles, els Reis de l’Orient, la Festa dels Traginers, el Carnestoltes... I va seguir fent excursions i anat a buscar bolets, una altra de les seves grans afeccions, juntament amb el Barça.

A més de la Coral Sant Esteve, va crear i dirigir durant 25 anys la Coral Infantil Romaní (1979-2004), que va adoptar el nom d’una altra Coral Romaní que havia existit als anys 1966-1969, dirigida per Jaume Torras i Rodergas. Més endavant, va crear i dirigeix encara la Coral Infantil. I ha estat l’impulsor i és director de la Coral Els Ametllers, del Casal de la Gent Gran de Balsareny. També ha col·laborat durant anys amb l’Escola Municipal de Música.


Ha col·laborat activament amb moltes altres entitats esportives, socials, culturals i benèfiques locals, fent-se’n soci o ajudant-hi amb el seu esforç personal, dissenyant logos (per exemple, el del CCB) o component la música dels himnes quan li ho han demanat. Ha continuat la seva feina de constructor i decorador, artista del trencadís gaudinià, amb obres que embelleixen el poble o les seves institucions emblemàtiques, com ara l’absis del Crist Jacent a l’església parroquial o els mosaics de la Font de Sant Roc al Pont del Riu, la Font del Romaní, la Font del Bruc, el jardí del Casal o la façana de la Llar Parroquial, a part d’altres decoracions en finques particulars.

Felicitem l’Ajuntament per la iniciativa de nomenar-lo Fill Adoptiu del Poble mossèn Joan per la bona feina que ha fet i continua fent a Balsareny, i li desitgem que per molts anys pugui fer semblants obres. I desitgem bones festes i bon any 2012 a tots els nostres lectors.

CCB
Fotos: Joan Peralta i Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.