Pàgines

dimarts, 25 d’octubre del 2011

La biodiversitat d'arbres urbans

La biodiversitat d’arbres urbans a Balsareny
Isidre Prat

En els últims temps hi ha hagut una sèrie de canvis en la biodiversitat d’arbres urbans a Balsareny, lligats a diferents obres d’urbanització i arranjament que s’han dut a terme en algunes zones. En conjunt ha augmentat la quantitat total d’arbres plantats al nucli urbà i, per altra banda, ha crescut una mica la diversitat dels mateixos.

Per un costat, ja fa més d’un any, es van plantar nous arbres a la plaça de Ricard Viñas, que substituïen les antigues i emblemàtiques moreres, a ran de la darrera urbanització d’aquest indret. No desapareix, però, aquesta espècie del poble, ni molt menys, ja que tenim moreres a la Travessera, al Trull (dues de molt antigues), al carrer Ponent i al recinte de la piscina municipal (una vintena), entre altres llocs.

Ara, d’ençà de la seva remodelació, a la plaça Ricard Viñas hi tenim una nova espècie arbòria, amb la qual fins ara no comptàvem al poble:  es tracta d’un tipus d’arbre anomenat erable, del grup dels aurons i blades. Fins ara ja  teníem mostres d’altres espècies d’aquesta família al nucli urbà, tal com vàrem explicar fa un temps al col·leccionable de Sarment “Arbres de Balsareny”, número 374  (novembre de 2008). En aquella ocasió havíem dit que  a Balsareny hi ha alguns aurons blancs, aurons negres i falsos plàtans en zona urbana, encara que n’hi ha molts més, com a vegetació natural, cap a la resclosa dels manresans, junt amb negundos i blades. Doncs bé, ara hi podem afegir un arbre de la mateixa família que se sol plantar en carrers i jardins, però que fins ara no teníem aquí, en cap lloc públic, que és l’erable.

L’erable (Acer platanoides)

Aquest arbre té unes fulles palmades i oposades, de 10 a 12 cm. d’amplada, que se semblen molt a les del plàtan típic (d’on ve la paraula platanoides), dividides en uns 5 lòbuls, que a més tenen unes dents molt llargues i punxegudes. El seu fruit no és com el del plàtan (aquelles boles grosses amb punxes, que podem veure als plàtans de la plaça de l’Ajuntament), sinó del tipus que tenen totes les espècies de la seva família que, com havíem dit a l’esmentat número de Sarment, és un fruit anomenat sàmara, format per una mena de nou, on hi ha la llavor, amb una ala que l’ajuda a volar i escampar-la (el plàtan pertany a una altra família). En el cas de l’erable el fruit és una doble sàmara (com tots els aurons i blades) amb les ales molt obertes, encara que no tant com les de l’auró blanc. Tant l’aspecte de la fulla com el de la llavor, que identifiquen molt bé aquest arbre, els podem veure en les corresponents fotos.

D’erables se n’han plantat 6, a banda i banda de la plaça Ricard Viñas, com es pot veure a la foto. Esperem que de mica en mica s’hi adaptin bé i que vagin creixent (ho diem perquè algunes no van anar bé i es varen haver de substituir).

Foto 1: Erables de la plaça Ricard Viñas

Foto 2: Detall de la fulla de l’erable.


Foto 3: Detall dels fruits de l’erable, formats per 2 ales molt obertes entre elles.












Nous ametllers

Per altra banda, l’any passat també es van plantar, al costat del nou bar de la piscina municipal, tres nous ametllers (de nom científic Prunus dulcis), que fan honor al nom que des de fa molts anys es va donar a la zona esportiva: “Els ametllers”. Actualment, en aquest lloc, on hi ha el camp de futbol, només en quedava algun, d’ametller, entre el camp i els blocs del passatge Roqueta. I, de fet, no en tenim gaires al nucli urbà, sinó que són als afores del poble.


Foto 4: Els nous ametllers del bar de la piscina.














Més alzines

Aquest final d’hivern es van plantar quatre noves alzines (Quercus ilex), en dos raconets que s’han arranjat al darrera de l’edifici del Consultori Mèdic (carrer de l’Om), com a resultat de les recents obres de tot l’edifici que s’han portat a terme. Ara, en aquest indret, on abans només hi havia camp obert, s’hi han col·locat també uns bancs per seure.


Foto 5: Les noves alzines del carrer de l’Om.














Diversitat de til·lers

A principis de primavera també es van plantar 6 nous arbres en un raconet que hi ha entre el carrer Carrilet i el Sant Marc, a uns 200 metres de la rotonda de la carretera d’Avinyó. És com un petit passatge paral·lel al carrer Giragulles, que ara queda integrat a l’entorn, ja que per sota hi passa, soterrat, el conducte de la riera de la Roqueta. Allà hi ha aquests arbres i uns bancs per descansar o prendre-hi la fresca. Es tracta d’una espècie de til·ler, de la qual ja vàrem parlar en els números 362 (octubre de 2007) i 371 (juliol-agost de 2008) de Sarment: el til·ler de fulla petita (Tilia cordata). Aleshores vàrem dir que d’aquesta espècie no en teníem en cap lloc públic a Balsareny (només en algun jardí privat). Doncs bé, ara sí que n’hi ha, a l’indret esmentat. És un arbre molt semblant a d’altres til·lers però que, com ja diu el seu nom, la principal característica que el distingeix és que la seva fulla és més petita que la del  til·ler de fulla gran (Tilia platyphyllos). Podem veure en la corresponent foto l’aspecte d’aquest nou racó de Balsareny, amb el detall dels til·lers de fulla petita.

Foto 6: Til·lers de fulla petita entre els carrers Carrilet i Sant Marc.










Foto 7: Detall de les fulles de til·ler i de les seves flors i fruits, que formen la til·la.











Per altra banda, recentment a la zona d’aparcament de la nova llar d’infants municipal, ja inaugurada, s’hi han plantat 6 til·lers més, que són til·lers d’Holanda (Tilia vulgaris), híbrids entre els til·lers de fulla petita i els de fulla gran, amb característiques intermèdies entre tots dos, com és ara la seva fulla. Els podem veure ara també a la corresponent foto.

Foto 8: Els til·lers d’Holanda del davant de la nova Llar d’Infants.













Desapareix una espècie de cedre

Per últim hem d’esmentar també un apunt negatiu: com a resultat de la construcció de la llar d’infants, ha desaparegut l’únic exemplar que hi havia al poble, en espai públic, d’una espècie de cedre: el cedre de l’Atlas (Cedrus atlantica), que es trobava al pati de les antigues escoles Sant Marc, ben al costat de la carretera d’Avinyó. Això ha fet disminuir la diversitat d’arbres urbans del municipi. Sí que, en canvi, queden al poble exemplars d’una altra espècie de cedre, el cedre de l’Himàlaia (Cedrus deodara), com el que hi ha al nucli de La Rabeia (sobre la fàbrica) i, el més monumental, el del Cementiri (de tronc molt inclinat, que es veu des de la carretera). Vàrem parlar dels cedres al número 366 de Sarment (febrer de 2008). Bé, ja per acabar, incloem aquí la foto d’arxiu perquè quedi constància de l’exemplar de cedre de l’Atlas que hem perdut. A veure si en un futur en podem tornar a tenir algun exemplar al nostre poble.

Foto 9: L’antic exemplar de cedre de l’Atlas del carrer Sant Marc, ja desaparegut.




















Isidre Prat, octubre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.