Pàgines

dimarts, 22 de novembre del 2011

Eleccions generals a Balsareny

Eleccions generals 20 de novembre de 2011



Isidre Prat

El passat diumenge, dia 20 de novembre, es varen celebrar les eleccions generals per escollir els representants al Congrés de Diputats i al Senat de Madrid. Aquests comicis es van convocar per a aquesta tardor anticipadament, a conseqüència de la greu situació econòmica del país, ja que la legislatura hauria acabat el mes de març vinent. Sigui com sigui, i tal com s’esperava, ha quedat clar que el guanyador absolut ha estat el Partit Popular, que tornarà a governar l’estat espanyol després de vuit anys de mandat socialista. Per tant, properament, serà investit com a nou president del govern espanyol, en Mariano Rajoy, que ocuparà aquest càrrec en substitució de José Luís Rodríguez Zapatero,  després de tres vegades de ser-ne candidat (a la tercera va la vençuda!).

Els resultats a Catalunya, més propers a nosaltres, han donat que tanmateix aquí el guanyador no és el PP sinó Convergència i Unió, per primera vegada a la història d’uns comicis generals, amb 16 escons; seguit dels socialistes, partit que fins ara sempre havia vençut a Catalunya en unes generals, amb 14 escons (i una gran baixada, ja que en tenien 25 des de 2008),. A continuació es situa el PP, amb 11 escons (3 més dels que tenia). I, al darrere, I.C-Verds-EUiA, i ERC-Rcat-Si, amb 3 cada coalició, però la primera amb més vots totals (Iniciativa puja, mentre que Esquerra es manté amb els mateixos representants que al 2008). En total sumen els nostres 47 escons.

Coneixeu els resultats concrets de Balsareny?

Doncs, al nostre poble, a petita escala se segueix bé la mateixa tònica que a tot Catalunya, atès que queden els mateixos partits situats als tres primers llocs, de manera que, per segona vegada, a Balsareny guanya CiU. La primera va ser el 2000, quan també va guanyar el PP per majoria absoluta a nivell d’estat (en aquella ocasió de la mà de José María Aznar). Ara CiU obté un total de 577 vots (en guanya 95 respecte a 2008). En segon lloc, els socialistes n’obtenen 509 (en perden 442, una gran baixada, ben comparable a la de nivell general). I en tercer lloc també hi trobem el PP, amb 232 vots (seguint també la tendència general, donat que en puja 62).

Les posicions quarta i cinquena, en canvi, varien respecte al còmput de Catalunya, ja que a Balsareny es situa clarament en quart lloc ERC, amb 165 vots, i perd 10 vots respecte a 2008; en aquella ocasió havia quedat tercera, una mica per davant del PP, fet que ara s’ha invertit i per força diferència. Per últim queda ben distanciada, en cinquè lloc, IC-V-EUiA, amb 82 vots, la meitat que ERC (i 5 vots menys que en la convocatòria anterior). Per altra banda, la participació ha baixat 7 punts respecte a la darrera vegada, ja que ha passat del 71% al 64,1%; de fet, ha anat baixant molt, ja que el 2004 va ser del 78,2%. La comparació entre el 2008 i el 2011, sobre els principals partits, la reflectim a la següent gràfica:


I ara, en la següent graella podem veure amb més detall, i per seccions i taules, els resultats amb els corresponents percentatges, i tenint també en compte, com fem sempre, els partits petits, que fins ara no han tingut representació parlamentària, i que en conjunt a Balsareny han obtingut un total de 73 vots, els quals tampoc no podem menysprear (el 2008 només varen ser 23).






















Els percentatges dels 5 partits principals (amb representació parlamentària) i les seves fluctuacions en cada taula es poden veure també a la següent gràfica:

Com podem veure, CiU té el percentatge de vots més alt a les taules 1-A, 1-C, 2-B i 3 (en aquesta darrera amb la meitat dels vots, un 50%); en canvi a 1-B i 2-A el percentatge més alt és per als socialistes. El PP queda en tercera posició a totes les taules menys a la 1-C, on hi queda ERC, que és quarta a les altres taules. Per últim, Iniciativa queda en darrer lloc a totes.

Al Bages només en un municipi es mantenen com a guanyadors els socialistes, al Pont de Vilomara, mentre que fa 4 anys eren 21 els pobles on s’imposaven, entre ells Balsareny. En 34 dels 35 municipis l’hegemonia ara és de CiU. Per altra banda, al Berguedà també s’imposa CiU a tot arreu menys en un municipi també, precisament el més petit de Catalunya en habitants, Sant Jaume de Frontanyà, on guanya el PSC.

A part d’aquestes dades corresponents al Congrés dels Diputats, cal esmentar també els noms dels candidats més votats a Balsareny per al Senat, que, de fet, es corresponen també amb el mateix ordre en què s’han posicionat els seus respectius partits. Són els següents:

Montserrat Candini i Puig
C i U
543 vots
Jordi Torra i Vendrell
C i U
535 vots
Josep Vives i Portell
C i U
530 vots
Mònica Almiñana Riqué
PSC i IC-V- EUA
480 vots
Jordi Guillot Miravet
PSC i IC-V- EUA
461 vots
Carles Martí Jufresa
PSC i IC-V- EUA
457 vots
Manuel Reyes López
P.P.
181 vots
Domingo Beltran Arnaldos
P.P.
176 vots
Emma Salarich Matavacas
P.P.
176 vots
Moisès Broggi i Vallès
ERC-RI.cat
136 vots
Mireia Ingla i Mas
ERC-RI.cat
127 vots
Lluïsa Llop i Fernàndez
ERC-RI.cat
121 vots

 Isidre Prat, novembre 2011 



Foto J. Sarri

diumenge, 20 de novembre del 2011

Cafè per a ningú

EDITORIAL

Celebrades les eleccions generals, en aquest número us oferim els resultats a nivell local; d'acord amb les enquestes, els resultats a nivell estatal estaven més que dats i beneïts. Caldrà veure, ara, què passarà amb el finançament, amb la sanitat, amb l’educació, amb el català, amb la televisió pública..., àmbits tots plegats que es perceben amenaçats per l’ofensiva privatitzadora i assimiladora d’una dreta centralista que pot fer-se amb la majoria absoluta de l’Estat i no amaga que vol aprofitar l’excusa de la crisi per retallar serveis bàsics i per reunificar competències de les autonomies.

No estarà de més recordar que moltes d’aquestes competències (en llengua pròpia, en mitjans de comunicació, en policia autonòmica, en serveis sanitaris, educatius, penitenciaris... no eren fa trenta anys desitjades per la majoria de les autonomies espanyoles. Unes autonomies que varen ser inventades ad-hoc en el cèlebre “café para todos” que es va idear perquè no semblés que accedir a les legítimes aspiracions autonòmiques de catalans, bascos i gallecs era atorgar-nos cap privilegi. D’aquesta manera, es creava un model d’Estat de les Autonomies que en la majoria de casos duplicava serveis no demanats per moltes “regions” espanyoles i hi multiplicava el funcionariat. Les noves autonomies de seguida van veure que aquest cafè era prou bo i que no els anava pas malament. Però ara, que cal ajustar-se el cinturó, el pretext per retornar competències a l’àmbit estatal servirà bàsicament per atacar els aspectes més diferencials com és ara el model educatiu diferenciat o els mitjans de comunicació en la llengua pròpia, que altres comunitats no tenen. I aquí la ballarem: podrem comprovar com la retallada en el subministrament de cafè afectarà molt més profundament aquells que el 1975 realment exigíem cafè que no pas aquells altres que se’l van trobar sense haver-lo demanat.

Quaranta anys després de l’Assemblea de Catalunya, podem constatar que els fràgils equilibris de la Transició s’han trencat definitivament, pel que fa als fets diferencials. Catalunya no ha vist reconeguda la seva identitat, i encara menys el seu dret d'autodeterminació, i ara es qüestiona fins i tot el seu model educatiu integrador, que ha funcionat perfectament durant trenta anys. Les sentències del Tribunal Constitucional i nombroses lleis orgàniques estatals han deixat tot això més que clar. I encara hem de sumar-hi un espoli econòmic sense paral·lel a Europa. Entre 16.000 i 22.000 milions d’euros anuals que se’n van i no tornen, que serveixen per pagar el cafè dels altres a costa del propi: a costa del cafè que bevem els residents a Catalunya, parlin la llengua que parlin i votin a qui votin. Aquest cafè el paguem tots els ciutadans de Catalunya, inclosos els que voten els partits que reparteixen el cafè i encara ens titllen d’insolidaris. Aniria bé posar una cafeteria pròpia, però també per a això les urnes decideixen. Si ara encara no toca, potser aviat, aviat...

Mentrestant, la gent de Balsareny va fent, com arreu de Catalunya: amb més resignació que il·lusió i cada vegada amb més maldecaps i menys feina. Les entitats, però, van seguint el seu cicle i sort n’hi ha, tot i que lògicament també noten les retallades en la qualitat i en la mateixa distribució del cafè. Aquest any, el Sarment no tindrà subvenció de la Generalitat. Ja esperàvem una retallada considerable, però al final ha estat, no pas una retallada, sinó un tall radical. Però no hem de baixar el cap davant les dificultats: hem de mirar els reptes més durs com a oportunitats per repensar les coses i esforçar-nos a fer-les canviar perquè millorin. I en això estem, a tots els nivells: d’associacions, de poble i de nació.

CCB, novembre 2011

Arxiu Fotogràfic de Balsareny





Foto 295: Noies del cosidor de Cal Riba. Arxiu CCB.













Foto 263: Font de Serarols. Arxiu CCB.










Aquestes fotografies són una mostra del contingut de l’Arxiu Fotogràfic de Balsareny, ubicat a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny.

L’AFB conté digitalitzades nombroses fotografies antigues de Balsareny. Una bona part provenen del Cercle Cultural de Balsareny, que fa uns anys va cedir el seu fons a la Biblioteca Pere Casaldàliga; i d’altres són fotografies cedides directament a l’Arxiu per persones del poble.

L’Arxiu es pot consultar per internet a la següent adreça:


Us animem a col·laborar-hi aportant informació sobre les fotos digitalitzades (data, persones que hi surten, autor de la fotografia…), o bé portant a la Biblioteca les fotografies antigues que tingueu. Allí les escanejaran i us les tornaran de seguida.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

AFB

Balsareny Avui

“Ajuda’ns a ajudar”. Noves campanyes de Càritas

Segona edició de l’acte organitzat per Càritas Parroquial de Balsareny a favor d’un dels col·lectius mes desfavorits del nostre poble. Amb el lema “Ajuda’ns a ajudar”, el passat dissabte 22 d’octubre de 2011, als  locals de la Parròquia, l’entitat d’ajuda balsarenyenca va tornar a promoure una crida solidària envers els mes necessitats.

Al llarg de l’acte, diverses persones es van comprometre a rebre les diferents aportacions (productes alimentaris) dels balsarenyencs. Aquella tarda van oferir les seves actuacions: el grup coral Els Ametllers, la Coral Infantil (sota la direcció de mossèn Joan Bajona) i Marc Comabella al piano. També van oferir una petita representació el Quadre d’intèrprets en Playback del Club d’Avis de Balsareny i el Grup Folklòric sevillà de Navàs.

No es va cobrar entrada, sinó que es demanava una aportació voluntària mitjançant la venda d’unes tires que entraven en el sorteig d’un pernil. En acabar, tots els voluntaris van celebrar-ho amb un suculent berenar.

“Decàleg per a una alimentació saludable”, Jornada informativa adreçada a la tercera edat

El dia 21 d’octubre a les 7 de la tarda es va dur a terme la xerrada informativa sobre com s’ha de fer per tal de gaudir d’una bona dieta alimentària a la tercera edat. L’acte l’organitzava Càritas i estava recolzada per l’àrea de consum, sota la regidoria de Noelia Ramírez, i amb el suport de la Diputació Provincial de Barcelona. L’acte va estar conduït per dues representants de l’empresa alimentària “Menjar sa és vida” que van donar uns resumits consells sobre quina es considera una alimentació saludable:

1. Menjar cada dia aliments de tots els grup: cereals i llegums, verdures i hortalisses, llet i derivats, peix, ous i carn.

2. Fer cinc àpats al dia: esmorzar complet a casa, refrigeri a mig matí, dinar, berenar i sopar.

3. Prendre fruites, verdures i hortalisses, menjar-ne cada dia 400 grams.

4. Consumir aliments rics en hidrats de carboni: cereals (pa, arròs, pasta, galetes, etc), patates i llegums, quan haurien d’aportar la meitat de calories de la dieta.

5. Beure molta aigua. La millor beguda és l’aigua. Beure entre un i dos litres d’aigua al dia. Si fa molta calor o es realitza una activitat física intensa, s’ha d’incrementar el consum de líquids per evitar deshidratacions. Els refrescos s’han de prendre ocasionalment.

6. Mantenir un pes adequat per a l’edat i alçada. Evitar pesar molt més o molt menys del que correspon. S’ha d’intentar equilibrar les calories que rep el cos amb les que es gasten. Si el teu cos rep mes calories de les que gasta, tindrà excés de pes, si el teu cos gasta mes calories de les que rep, t’aprimaràs.

7. Fer exercici cada dia. Pujar les escales en lloc d’utilitzar l’ascensor, caminar o anar amb bicicleta en comptes d’anar amb cotxe o transport públic són bones opcions a banda de practicar altres esports.

8. No canviar els hàbits d’alimentació d’un dia per l’altre. Si es vol canviar d’hàbits s’ha de fer a poc a poc, marcant uns objectius concrets per cada dia. Intentar que el conjunt de la dieta sigui equilibrada, sense prescindir del què t’agrada. No deixar que els mites, les modes, la publicitat i els prejudicis et condicionin.

9. No hi ha aliments bons o dolents, sinó hàbits inadequats. Evitar els excessos i fer una dieta variada combinant aliments de tots els grups. Una dieta variada i equilibrada és la base per a una bona salut.

10. Mantenir una bona higiene. La higiene és essencial per a la nostra salut, per això, sempre abans de menjar, ens hem de rentar les mans i després de menjar, les dents. A més a mes d’aquests consells, és important gaudir del menjar, en companyia de la teva família i de les teves amistats.

Josep Gudayol i Puig


SOCIETAT
Associació de veïns Sant Josep – Balsareny
(fundada l’any 1987)
Associació creada amb la finalitat d’ajuda mútua, en el moment de la defunció d’un familiar.
En el cas de defunció d’un soci, l’Associació es fa càrrec de les despeses de l’enterrament.
FES-TE’N SOCI!
 
- Socis fins a 35 anys: Tan sols abonaran el 30% de la quota. (aprox. uns 24€ per any).
- Socis de 35 a 45 anys: Tan sols abonaran el 70% de la quota.
- Socis a partir de 45 anys: Abonaran la quota integra.
- L’ingrés de persones majors de 55 anys: S’estudiarà cas per cas.
INSCRIPCIONS: Als telèfons 938 396 237 – 938 396 370 (fins al 31 de gener de 2012)

 










Sònia de los Santos - Mariana Henares


Sònia de los Santos Galera: Coneixement
teòric i pràctic sobre el món dels cavalls

La Sònia ens acull dins la Finca del cavall, un complex hípic balsarenyenc. Després d’enfilar el camí que ens mena a la casa de Cal Maiol, arribem, uns metres més amunt, al que fou la Vinya d’en Picas, on ens trobem amb tanques, estables i equipaments relacionats amb el món del cavall. El fil de l’entrevista comença aquí: qui és la Sònia?

Sònia de los Santos Galera va néixer a Manresa el 13 d’agost de 1978. Li agrada llegir. L’últim llibre que ha llegit ha estat Sé el que estàs pensant, de Verdon John. També li encanta viatjar, tot i que no disposa de massa temps per fer-ho, ja que tot el temps que té el dedica plenament als seus cavalls. A banda de l’equitació, també passa algunes hores al gimnàs.

—Escola hípica. Com va començar tot això del món dels cavalls?

—L’equitació és un esport que sempre m’ha agradat i cridat l’atenció, ja que des de ben petita, he tingut devoció vers aquest animal. Recordo que quan vaig aconseguir la primera feina, vaig comprar-me el meu primer cavall. Fou arran d’aquesta compra quan vaig posar-me a estudiar, teoria i pràctica, per més tard entrar en la compra de cavalls i ponis. Això em va portar a instal·lar la meva pròpia hípica a Sant Vicenç de Castellet. Dins d’aquest complex hípic, vaig començar a promoure tot un seguit de sessions lúdiques, celebracions de festes d’aniversaris, passejades amb ponis i cavalls, classes per a la iniciació a la muntura, excursions, etc. Això em va anar molt bé i poc temps després vaig proposar-me buscar un terreny al meu Balsareny i així poder desenvolupar la meva il·lusió de tenir cavalls molt més a prop de casa, on tinc tota la meva família.

—Quant temps fa que vau crear aquest complex?

—Fa uns vuit anys que vaig obrir el complex de Sant Vicenç, però tal i com us he dit, la meva il·lusió era portar-ho al nostre poble. Va passar el temps i després de buscar i buscar, vaig trobar aquest terreny situat sota el castell. Em va agradar molt i vaig decidir portar les instal·lacions santvicentines a Balsareny. Des de principis de gener, vaig posar fil a l’agulla per tal d’enllestir tot el complex. Un mes més tard, ja vaig poder fer el trasllat dels cavalls. Avui, ja us puc dir que estem oberts a tot el públic en general .

 —On us trobeu situats?

—A Balsareny, des de l’escola Guillem (antic traçat del Carrilet), tot enfilant el pont direcció a Navàs i sobre el quilòmetre 1, al peu del Castell, i davant del Camp de Tir.

—Quina és l’extensió que comprenen els terrenys dedicats a les activitats cavallístiques?

—La finca és un terreny rústic de dues hectàrees, amb dues barraques molt ben conservades i una nau amb set boxs interiors, i a l’exterior, pàdocs per tenir-los en llibertat. També ens agradaria, més endavant, fer-hi unes pistes.

 —Quin tipus de llicència s’ha de tenir per portar a terme aquesta activitat?

—Un nucli zoològic, llicència d’activitats amb un projecte presentat i RC.

—De quants exemplars disposeu i de quines races són?

—Aquí a Balsareny, tenim vuit exemplars: quatre ponis i quatre cavalls. Aquests últims són de races Apaloosa, Àrab, Espanyol i creuat.

 —Quins són els serveis que oferiu?

—Organitzem festes d’aniversari, passejades amb poni i cavall conduïts per un adult, iniciació en el món de l’equitació, etc.

 —Finalment, com podem contactar amb vosaltres per tal d’aprendre a muntar a cavall?

—Ens podeu trucar al telèfon de contacte número 670 237 821. També ens podeu visitar a la mateixa Finca del Cavall, sota l’horari següent: de dilluns a divendres els matins (hores concertades) i dissabtes, diumenges i festius de 9 a 14h i de 16 a 20h.

Josep Gudayol i Puig


Mariana Henares Serrano, aportacions i agraïments
des de l’arribada a Balsareny (1949)

“Com sabeu, a casa som lectors de Sarment de fa molts anys i, en haver llegit unes pàgines de record on s’hi poden veure molts balsarenyencs, tinc la necessitat nostàlgica d’explicar-vos els fets i records que em van lligar per sempre al nostre poble.”

Avui entrem a casa dels Chávez-Henares i ens rep la Mariana. Amb caràcter obert, que li ha donat el fet d’estar molts anys de cara al públic, es disposa a emprendre el diàleg que ens endinsarà dins un llarg capítol de records.

Mariana Henares Serrano va néixer a la població andalusa de Rute el 13 de novembre de 1940. Té els estudis de primària, dedica temps a la lectura, a escoltar la ràdio i a les labors de ganxet. Henares coneix diferents llocs de l’Estat espanyol, com el País Basc, Galícia i, naturalment, Andalusia, així com ens recorda la seva estada de cinc anys a Alemanya.

—Sobre quin any vas arribar a Balsareny? Quants anys tenies?

—El 1954 vam arribar el meu pare i els meus german;, la meva mare va arribar més endavant. Tenia 14 anyets (ho afirma mentre mira una de les fotografies de l’àlbum familiar).

—Ens pots dir alguna de les primeres impressions que vas tenir en arribar a Balsareny?

—Sí. Recordo l’arribada al carrer Balmes. Tot era un fangueig. Vaig plorar molt. Vam tenir la nostra primera casa, fa uns anys desapareguda, davant de la que tots coneixíem com la Pista del Met.

—Com van ser aquells primers dies a Balsareny?

—Eren temps de la industrialització cotonera, la mina de potassa també era una gran font d’ingressos per a les famílies balsarenyenques. Era un moment molt bo per l’economia familiar. El que seria després l’eix del Llobregat va donar feina i benestar a moltes famílies treballadores d’aquells anys. A Cal Viñas (fàbrica del Molí) i a Vilafruns, la Colònia Soldevila, Sant Esteve i Ca l’Ill (la Rabeia) van ser les indústries tèxtils que formaven part del sosteniment econòmic de Balsareny. Són uns anys que no oblidaré mai.

—Ens podries explicar com vas conèixer el Joan Lluís Chavez, que ara és el teu marit?

—Aquest capítol va molt lligat amb la indústria de Cal Viñas. Jo vaig entrar a treballar al Molí i, ras i curt, al cap de dos dies vaig conèixer el qui seria el meu marit. Amb el fet, guardo molt bons records de tots els companys d’aquells anys.

—I el casament?

—Calla! Ara em dónes peu per explicar una anècdota. En aquells anys, al voltant de 1959, a Balsareny hi havia molt pocs cotxes i poques eren les parelles que podien anar a casar-se a l’església dalt d’un automòbil. Jo, a mes a mes de tenir uns testimonis que no oblido, el senyor Francesc Viñas i el senyor Francesc Rodríguez, em vaig poder passejar amb cotxe per tots els carrers principals de Balsareny i el cotxe era del senyor Francisco, que és aquest de la fotografia.

—A mes a mes de la teva etapa laboral a “Cal Viñas”, durant uns anys vas ser la nostra cartera. De quin any estem parlant?

—Era sobre l’any 1963. Se’m va oferir aquest servei quan els antics responsables van deixar la vacant. Permet-me explicar-te una altra anècdota: en aquells anys, jo no parlava català i, en el repartiment, no podia tenir gaire contacte verbal amb els conciutadans. Vull expressa el mes ferm agraïment als germans Marquès, a tots dos, però concretament al senyor Lluís, l’home de la Salvadora Puig. El cas és que vaig anar a l’Ajuntament i em va atendre ell. En exposar-li la meva preocupació, ell em digué: “Això no t’ha de preocupar, ets jove i ja aprendràs el català. El que sí que has de tenir en compte és de fer un repartiment amb tota responsabilitat. Donar un bon servei és el que compta, és això el que t’agrairan tots els balsarenyencs.”

Josep Gudayol i Puig


dimecres, 16 de novembre del 2011

Preacord i Assemblea a la Mina

PREACORD referent al trasllat del personal del centre de Balsareny-Sallent i les derivacions en el de Súria per l’aplicació del Pla Fènix

Garantia d’ocupació.  Es garanteix l’ocupació a la plantilla actual, realitzant els ajustos necessaris per complir els objectius ressenyats al Pla. El personal del centre Balsareny-Sallent cobrirà les necessitats del centre de Súria i es traslladarà de forma gradual i no traumàtica.

S’elaborarà un pla de jubilacions per aplicar fins la realització del Pla, consistent en la jubilació del personal que pugui arribar a la edat de jubilació amb el coeficient reductor fins la realització del Pla o bé en dates pròximes posteriors.

Les persones que es puguin veure afectades abans de complir l’edat reglamentària amb coeficient reductor seran indemnitzades amb una quantitat que, afegida a la prestació neta contributiva per desocupació fins la data de jubilació ordinària, equivalgui al 100% de la percepció de la pensió neta estimada en el moment de plegar  a l’empresa.

Les extincions d’aquets contractes es realitzaran de forma gradual en funció de les necessitats organitzatives i de forma que no afecti el normal desenvolupament de l’activitat, amb prioritat per a aquelles persones que es trobin mes properes a la percepció de la pensió i personal d’edat avançada o bé que pateixin malalties cròniques que les impossibilitin en la realització normal i continuada de les seves tasques habituals.

Així mateix s’estudiarà la possibilitat que l’empresa elabori un pla de baixes incentivades voluntàries.

Mobilitat funcional i entre centres.  Al personal traslladat se li respectarà  el salari total anual reconegut en el seu centre d’origen i tindrà l’estructura i conceptes salarials del nou lloc de treball. La diferència respecte d’aquella quantitat garantida s’abonarà mensualment com a complement “ad-person” a títol estrictament individual.

En aquells casos en què es vegi afectat personal a menys de cinc anys de l’edat reglamentària de jubilació amb coeficient reductor per canvis de lloc de treball no derivats del Pla, l’empresa evitarà que es vegi perjudicada la base reguladora per al càlcul de la pensió.

La mobilitat es realitzarà atenent  la capacitació per desenvolupar el treball, amb prioritat per quedar-se al seu lloc de treball del mateix grup professional, categories equivalents. En els canvis que afectin llocs de treball interior/exterior, serà prioritària la voluntarietat del personal afectat.

Transport. L’empresa posarà a disposició dels treballadors un autocar, que sortirà de Balsareny, passant per Sallent i pagarà una compensació per el temps empleat. Fins que no hi hagi l’autocar pagarà el  desplaçament.

ASSEMBLEA 14 DE NOVEMBRE

Punts de l’ordre del dia:

- Informació del preacord.
- Trasllats.
- Consulta de proposta de un referèndum.

L’assemblea va transcórrer en torns de matí i tarda, i va donar informació sobre les pretensions de l’empresa, començant per un repàs del Pla Fènix, que  contempla el tancament del pou de Balsareny i la planta de Sallent.

Les condicions del preacord preveuen el trasllat de 43 persones de plantilla del pou de Balsareny al pou de Cabanasses a Súria. El trasllat va ser comunicat als afectats el mateix dia 14 de novembre, dilluns; amb la incorporació dels primers treballadors a partir d’aquell mateix dijous. La direcció del centre hi va donar, per tant, un caràcter de fets consumats, la qual cosa va generar un gran malestar a la plantilla i, més en concret, a les persones afectades.

Es va obrir un torn de paraules i preguntes. Es va demanar si no anàvem massa tard: si el comitè no havia reaccionat fins trobar-se en un punt sense retorn. O bé si, donada la situació de crisi, no érem capaços d’oferir una resposta a les conseqüències que comporta la substitució de treballadors de plantilla pròpia al pou de Balsareny per personal subcontractat.

La veritat és que es va produir un debat agre i sense alternatives, on creixia la sensació de frustració i de desencís pel resultat de la  negociació duta  a terme aquests mesos pel comitè d’empresa.

La direcció d’ICL Europa té uns plans per a la conca potàssica del Bages: l’enfortiment de les inversions a Súria i el cessament progressiu de l’activitat de Potasses del Llobregat. Els representants dels treballadors s’hi mostren escèptics i volen veure la foto de com quedaran ubicats els treballadors traslladats, amb una plantilla final de 715 empleats aproximadament, que planteja la direcció d’Iberpotash.

Sense concretar cap data de la consulta o ni tan sols si aquesta realitzarà, va acabar l’assemblea.

Andreu Fernández i Aguado
Membre de Comitè de Seguretat i Higiene en el Treball
Iberpotash, S.A. - Centre de Balsareny-Sallent

Novembre 2011 

Reis de l'Orient


Els Reis et necessiten

Tots hem estat petits alguna vegada, i és que quan ets petit viu les coses amb una il·lusió que a mida que et fas gran, es va perdent.

La nit de reis és de ben segur la nit més màgica de l’any, la nit de la il·lusió per excel·lència i aquesta es percep en la innocent mirada dels infants.

La comissió de reis de Balsareny us convida a tots els adults del poble que en tingueu ganes a formar-ne part, i sobretot a treballar aquells últims dies abans d’una gran preparació i necessitem la vostra ajuda.

És una manera diferent de veure la festa i viure-la des de dins, treballant fins l’últim moment perquè sigui un dia immillorable!

Si estàs interessat/da o vols més informació, contacta amb nosaltres:

Climent: 686.146.264
Anna: 609.216.135

Participa a la Cavalcada de Reis 2012!

T’agradaria participar a la Cavalcada de Reis de Balsareny 2012?

Aquest any des de la comissió apostem per una cavalcada on participi gent adulta, amb la intenció de fer una representació més real i lluïda de la festa.

Si tens més de 18 anys i vols passar una nit màgica, apunta’t!

Ajudaràs a fer una nit especial pels més menuts del poble i viuràs la festa d’una manera ben diferent de com l’has viscuda fins ara!

Així que, si en tens ganes, tan sols cal que ens ho diguis!  Truca a:

Climent: 686.146.264
Anna: 609.216.135

Comissió de Reis de Balsareny

diumenge, 13 de novembre del 2011

Rigueu mortis



‘Rigueu mortis’, nou èxit d’Els Marus

Els dies 29, 30 i 31 d'octubre, el grup Els Marus va presentar a Balsareny, amb gran èxit de públic, l’obra de Santi Fornell Rigueu Mortis. Una divertida obra en què el gran protagonisme és de l’escenografia i del maquillatge.


En efecte, l’espai escènic ocupava no tan sols l’escenari sinó també tota la platea de la sala Sindicat, reconvertida per a l’ocasió en “necròpoli”, ja que representava un sinistre cementiri ple de teranyines, en què els difunts, d’acord amb una antiga tradició, retornen la nit de Tots Sants per visitar llurs famílies i intercanviar castanyes i panellets. Ja s’entén que el tema dóna per a situacions inesperadament còmiques, que acabaven amb una castanyada per a tots els assistents. Le meitat de la recaptació del dia de l’estrena es va donar a la parròquia de Balsareny per ajudar a la reparació de la teulada de l'església. Després, els dies 5 i 6 de novembre, es va tornar a representar a Casserres.
L’elenc artístic el formaven Marc Comabella, Josep M. Soler, Anna Fornell, Núria Majoral, Roc Carulla, Gerard Capdevila, Susi Rodríguez, Meritxell Fenoy, Pere Corominas, Josep Fornell, Santi Fornell i Ramon Carreté, amb un divertit “cameo” de Vicenç Pulido. L’escenografia, un espectacular cementiri ple de tombes amb passadissos secrets i làpides insòlites, va anar a càrrec de Manuel Fenoy, Santi Fornell, Joan Ruiz, David Fornell i Josep Fornell; i el complicat maquillatge, especialment treballat pel que fa als “morts vivents”, va ser obra de Mercè Farràs, amb l’ajut de Meritxell Mas i Anna Catllà, tot sota la direcció de Santi Fornell. Cal felicitar al grup per la seva bona feina, que va donar unes tardes de diversió al públic, que en va sortit francament satisfet.
Sarment, novembre 2011

















Fotos: J. Peralta

XVI Fira d'Artesans i de Nadal

XVI Fira d’Artesans i de Nadal










Foto: Trobada de Puntaires. J. Peralta





Com ja és tradició, els dies 19 i 20 de novembre ha tingut lloc la XVI Fira d’Artesans i de Nadal. 

En el transcurs de la fira s’han celebrat els següents actes: dissabte i diumenge, exposició d'artistes locals. Dissabte a la tarda, desfilada de vestits de paper. Diumenge, parades de la fira, XIII trobada de puntaires, taller de tatuatge del cabell, teatre infantil.

La desfilada de vestits de paper del museu de Mollerussa compta, com ja és tradicional, amb l’organització a càrrec de la dissenyadora balsarenyenca Anna Bonals, amb el suport de les perruqueries Mercè, Maria i Maria Rosa.

I el teatre infantil, dins de la programació de Tempo, ha ofert l’obra “Com un mirall”, a càrrec de la companyia “El somni del drac”.





Trobada de Puntaires. Foto J. Sarri











Desfilada de vestits de paper. Foto J. Sarri


Exposició de manualitats. Foto J. Sarri






La plaça de la Mel. Foto J. Sarri












Sarment, novembre 2011