divendres, 22 de març del 2019

Biblioteca Pere Casaldàliga




DIA DE LA DONA. Lliurament dels premis del Concurs de Microrelats i Espectacle ‘Les Travesuras de Eros’ a càrrec de l’actriu Sandra Rossi

Enguany, i gràcies a la col·laboració amb la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Balsareny, la Biblioteca va viure una tarda especial de divendres, celebrat el  8 de març, Dia Internacional de la Dona.

A les 7 de la tarda va tenir lloc l’acte de lliurament dels premis del Concurs de Microrelats i la lectura dels relats guanyadors. El primer premi va ser per al balsarenyenc Josep Estruel amb el relat ‘La goma d’esborrar’; el segon premi va ser per a Ramon G. Reverter, de Sant Carles de la Ràpita, amb el microrelat ‘Cita a cegues’.


A continuació, es va iniciar l’espectacle de contes per a adults “Las Travesuras de Eros”, a càrrec de Sandra Rossi, actriu argentina establerta a Gelida, i dirigit pel manresà Jordi Girabel, basat en relats de Quim Monzó, Daniel Samper Pizano, Pedro Zarraluki i la mateixa actriu. 


Quatre històries travessades per la juganera mirada d'Eros, el Déu de l'amor que amb les seves fletxes gaudeix fent bategar cors i inflamant sexes, i protagonitzades per una lligacama, un espectre, un desig obsessiu i un tango. L'espectacle, que es mira l'erotisme des de diferents punts de vista, va fer passar una vetllada molt agradable i divertida a les gairebé 50 persones assistents que, en la seva totalitat, van valorar efusivament la professionalitat i la genialitat de la Sandra Rossi.

Laboratori de lectura ‘L’armari de l’Olívia’ 


El dimarts 12 de març, la Biblioteca va esdevenir un taller de creació i una passarel·la de moda, ja que va tenir lloc un  laboratori d’experimentació lectora dedicat al personatge de l'Olívia, la hiperactiva porqueta creada per l'il·lustrador nord-americà Ian Falconer. 


En aquest laboratori, l'Olívia va rebre diverses invitacions per participar a actes de diferents tipus i els participants, gairebé 20 infants acompanyats dels seus familiars, van haver de dissenyar un vestit per a cada ocasió. Abans, però, es va fer necessari llegir diferents contes de l’Olívia per conèixer la seva personalitat, les seves preferències i les seves inquietuds. Un cop fets els vestits, es van mostrar a l’Olívia i al públic assistent simulant una desfilada de models.


Aquest tipus d’activitat ens permet treballar el foment de la lectura amb els infants, experimentant al voltant de la lectura, entesa en el sentit més ampli del terme, i gaudint de l'essència dels llibres infantils des de la vessant creativa.



Primavera poètica

El dilluns 18 de març és el Dia Internacional de la Poesia. Amb motiu d’aquesta celebració, el 18 de març vam celebrar un recital poètic a la Residència-Casal Verge de Montserrat, on participaren els membres del Club de lectura d’AMPANS de la Biblioteca, la poetessa Hermentera Fàbrega de Cardona i un dels rapsodes dels Pastorets de Balsareny, Ramon Carreté.  A partir d’una àmplia i variada selecció de poesies vam compartir una estona molt agradable amb els avis, recitant i escoltant poesies. Membres de la Coral Ametllers, dirigits per mossèn Joan Bajona, van cloure l’acte amb cançons tradicionals. Per finalitzar, la Residència va convidar a berenar tots els assistents. 

I el dimecres 20 de març vam realitzar un taller infantil dedicat a la poesia i a la primavera. Vam jugar amb les paraules i vam mirar llibres de poesia infantil, a partir dels quals cada participant va triar un poema que, un cop ben treballat, va recitar en veu alta.  Entre tots vam fer un mural ple de flors i colors a la sala infantil de la Biblioteca per celebrar l’arribada de la primavera.

EXPOSICIÓ ‘Éssers diminuts fabulosos’

De l’11 al 28 de març tenim a la Biblioteca l’exposició ‘Éssers diminuts fabulosos’, creada per Tantàgora i que és propietat de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una mirada divertida a la literatura infantil sobre els follets, les fades i totes les criatures màgiques que viuen al bosc.

L’ exposició aporta informació sobre cinc espècimens, el follet, el minairó, el dimoni boiet, la petita dama, i el perot i la caterineta, presentada de la següent manera: nom, com és, on se’l pot trobar i diuen que, a més d’una tria de relats que exemplifiquen les relacions que han mantingut amb els humans.

Presentació del llibre ‘De Gandesa a Grossbeeren’, de Gemma Masip



El dijous 27 de març, a les 7 de la tarda, es presentarà el llibre De Gandesa a Grossbeeren, de Gemma Masip Bonet. L’autora, veïna de Balsareny, hi narra la història del seu pare, Manel Masip, un obrer català que va viuire en primera persona els esdeveniments europeus més crucials del segle XX. Als 16 anys, Masip es va allistar com a voluntari per anar a defensar la República. Va ser ferit al font de l’Ebre. Un cop finalitzada la guerra, i cansat de no trobar feina, se n’anà a treballar a Alemanya. Ignorava, però, que en realitat acabaria treballant per al règim de Hitler.
Acte emmarcat dins del Club de Lectura de la Biblioteca Pere Casaldàliga i obert a tothom.

Text i fotos: Ana Pérez Hidalgo
Biblioteca Pere Casaldàliga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.