dilluns, 20 de març de 2017

Caminada 2017

REPORTATGE DE LA CAMINADA 2017


El passat diumenge 12 de març va tenir lloc al nostre poble la tradicional Caminada Popular en la seva trenta-unena edició, tot i que es compliran ara al juny els 30 anys justos des que es va celebrar la nostra primera caminada, sorgida de la il·lusió d’uns quants balsarenyencs que volien portar endavant aquesta nova activitat al poble. Doncs bé, ens congratulem que, després de 30 anys, encara continuem i donem les gràcies a totes les persones que al llarg de tot aquest temps ho han fet possible i als que, esperem, ho continuaran fent. I a totes aquelles persones del poble i de comarques que hi participen sempre que els és possible i que, any rere any, ens acompanyen en els recorreguts pel nostre entorn.

Enguany hi van prendre part 295 persones, algunes menys que l’any passat, que van ser 330. No feia tant fred com l’any passat però, en canvi, no vàrem veure el sol en tot el matí, al contrari del 2016. De fet, el temps ennuvolat anava bé per caminar i, en canvi, no feia pas fred; per altra banda, ens vàrem escapar de la pluja.

A quarts de vuit començaven les inscripcions a la plaça de l’Església, al preu acostumat de 8 € en general, i de 6 € per als socis del Centre Excursionista de Balsareny, organitzador de l’activitat; i al voltant de les 8 es començava a caminar.

El recorregut va ser de 15,5 quilòmetres, si fa no fa com l’any passat; però, és clar, transcorria per una ruta força diferent: al costat est del terme municipal, travessant dos cops el Llobregat; primer, pel pontet de la Rabeia i, després, pel pont del Riu, poc abans de l’arribada.

A la sortida, es marxava en sentit nord, començant pel nostre famós Repeu; seguint per l’aqüeducte de Santa Maria, de la síquia, i vorejant aquesta gran obra d’enginyeria del segle XIV fins arribar a la Resclosa dels Manresans, on hi havia el primer control, amb coca i moscatell per a tothom. S’acabava així el primer tram, d’aproximadament 1,5 quilòmetres.

Endavant, que no ha estat res! Els caminants van continuar, si volien, donant una mirada, just a sobre de la caseta de la Resclosa, a les conegudes “dames coiffées” (“dames amb barret”), una formació geològica que tenim al poble, desconeguda per alguns, que de tant en tant visitem en les nostres caminades; surt a tots els llibres que parlen d’aquest fenomen que és degut a l’erosió diferencial, sobre diferents tipus de roques, que han fet les aigües al llarg dels temps; cal preservar-la, perquè pot desaparèixer en els temps geològics; de fet, el procés culmina, de forma natural, amb la caiguda dels “barrets” a causa del soscavament de la columna Així, podem veure que en parla la Guia d’espais naturals del Bages i es pot trobar fàcilment, i veure’n fotos, a Internet. També s’anomenen, en català, pilars coronats.


Per un corriolet enmig de la vegetació que ja començava, a mitjan març, a revifar-se després de l’hivern, amb força plantes que ja brotaven i algunes eren florides més que altres anys, pel fet que el febrer d’enguany ha estat força càlid i les ha fetes avançar, la gent seguia l’itinerari marcat; després, un camí més ample els portava fins a les primeres cases del nucli de la Rabeia. Un cop travessat el pontet, al punt més al nord del recorregut, i, arribats a la Masoveria,  calia enfilar-se des de la vora del riu cap a l’interior, pel mig del bosc i a la vora d’uns camps, fins a la casa abandonada del Vilar. Des d’aquí es continuava cap a la font del Vilar, una font molt nostra en què, com a mínim, encara hi raja un bon gruix d’aigua.

Tombant a l’esquerra del camí principal, la ruta seguia per dintre del bosc i, pujant per un corredor, enmig d’una gran boixeda, ja visitada en alguna altra ocasió, s’arribava a un punt en què calia travessar amb compte la carretera d’Avinyó i, de nou passant uns quants metres dintre del bosc, s’arribava ben bé a la masia dels Plans de Cornet (sí, en terme de Sallent, però molt “nostres” també). Allà, a uns 7,5 quilòmetres de la sortida, hi havia el segon control i avituallament, amb el típic entrepà de botifarra i un trago de vi per esmorzar.

Bo i tips, els caminants van continuar enfilant-se de ple per les costes de sobre els Plans fins arribar a l’altiplà conegut popularment com a “Serrat del Repetidor”, des d’on s’albiren sovint molt bones vistes del Prepirineu, però aquell dia estava molt tapat per poder-ne gaudir gaire. Continuant per aquesta zona de les més altes del nostre terme municipal, la ruta anava ara en sentit sud i es ficava, justet, però de nou en terme de Sallent, prop de Serra-sanç, sense acabar d’arribar-hi, perquè, abans, hi havia un desviament a la dreta, per dintre d’un alzinar molt bonic, que menava cap a una pista ampla que baixava fins arribar al tercer control i avituallament: les esperades taronges i aigua, per refrescar la gola.

A partir d’aquí, a uns 13 quilòmetres de la sortida, s’arribava als plans de Puigdorca, amb una bona panoràmica del poble, i es travessaven camps i graveres, prop de la casa de les Planes, per baixar cap al riu, travessar-ne el pont i acabar passant altra vegada pel tram del Repeu, sobre la riera del Mujal, que portava finalment fins al davant de l’església parroquial.

Allà els participants varen poder fer un petit aperitiu i, un cop passat el control d’arribada, rebien el tradicional obsequi com a record, consistent enguany en un potet de melmelada ecològica; n’hi havia de diferents gustos, a triar si era possible.

La tradició d’aquest popular esdeveniment anual ens va portar de nou a visitar, com hem vist, molt topònims balsarenyencs (cases, fonts, la síquia...) i també a revisar la nostra vegetació, amb prop de 140 rètols d’espècies d’arbres, arbustos i herbes, amb molta més varietat al primer tram, prop del riu, i coincidint amb l’espai d’interès natural de la Resclosa dels Manresans, que també inclou les fites geològiques, com les dames coiffées, de què hem parlat, i el gran meandre que fa el Llobregat en aquella zona, el meandre de la Rabeia; a més, la varietat d’ànecs, bernats pescaires i altres aus, que ja consten al plafó de l’aguait que es creua amb el camí per on es passava, just arran de la resclosa.
A la tarda d’aquell diumenge, a dos quarts de 7, per completar el dia, tenia lloc, com de costum, a la sala gran del Sindicat, una projecció de fotografies tirades, durant el matí, als diversos àmbits de la caminada. Tot seguit es va oferir també l’audiovisual del CEB sobre l’expedició al Pic Robiñera, al Pirineu d’Osca, de 3.003 metres, que es va fer el juliol passat. L’acte es va cloure amb coca i beguda per a tothom. Fins un altre any!

Petita estadística sobre la procedència dels participants

A la Caminada 2017 hi van participar, com hem dit, 295 persones, de les quals just la meitat, 150 eren de Balsareny, un nombre bo però que podria ser una mica més alt, com havia estat anys enrere. De la resta, 76 eren del Bages: de la capital, Manresa, el grup més nombrós, 23 persones; seguit de la veïna Navàs, amb 11 (molts menys que anys enrere); Sallent i Sant Joan de Vilatorrada, amb 7 cadascun; Súria i Navarcles, amb 6 cada poble; Sant Fruitós i Artés, amb 5 cadascun; Santpedor, amb 4; i després, amb un participant, Canet de Fals i Sant Vicenç de Castellet.

A continuació, la comarca més concorreguda, com sol ser habitual, va ser el Berguedà, amb 7 participants de Gironella, 6 de Berga i 6 de Puig-reig; a més d’un de Bagà. En total, 20 persones.
La tercera comarca amb més participació, curiosament, ja no és tan propera: és el Barcelonès: amb 7 barcelonins, 2 badalonins i 1 hospitalenc; en total 10 persones.

Darrere ve una comarca d’on quasi cada any rebem visitants, com és el Vallès Occidental, amb 9 persones més: 4 de Terrassa, 4 de Ripollet i 1 de Matadepera. I en cinquè lloc, la comarca d’Osona, propera a nosaltres, amb 6 participants: 4 de Prats de Lluçanès i 2 de Torelló.

Finalment, hi va haver participants, si bé amb quantitats més baixes, de comarques molt diverses: de l’Alta Anoia (Calaf); el Baix Llobregat (Sant Feliu); el Garraf (Sant Pere de Ribes); i algunes, molt llunyanes, com la Selva (Cassà de la Selva) i l’Alt Camp (el Pla de Santa Maria).


Com veiem, podem estar contents que gent de llocs molt diversos, alguns fent molts quilòmetres, ens visiten per la Caminada de Balsareny. Que continuï així!

Isidre Prat
Fotos: I.Prat / A.Selgas
























dilluns, 13 de març de 2017

L'Ajuntament informa


L’Ajuntament informa – març de 2017

Al març arriba la fi de l’hivern, i el despuntar de les flors al camp dóna inici a la primavera. Amb l’arribada del bon temps arriben, també, les ganes de sortir a caminar, especialment al nostre poble, molt actiu en aquesta matèria i que posseeix un entorn natural esplèndid per a aquesta pràctica. Durant aquest mes de març, a Balsareny ja n’hem celebrat unes quantes de caminades, com ara la 33a edició de l’esperada Transèquia (5 de març, 26 km de Balsareny a Manresa), organitzada pel Parc de la Sèquia en col·laboració amb els municipis per on passa el canal de la Síquia i diversos grups de voluntaris/es, i també hem celebrat la 31a edició de la tradicional Caminada Popular (12 de març, 15 km pel terme municipal de Balsareny), organitzada pel Centre Excursionista de Balsareny. Aquest mes també hem dut a terme, conjuntament des de l’Ajuntament i el Centre Excursionista, la tercera de les sortides del Cicle de Passejades Adreçades a la Gent Gran (7 de març, 8,5 km per les costes del Garraf). Prèviament, també dins aquest cicle, vam visitar Collserola i la Serra de l’Obac, i el proper 4 d’abril visitarem el Montnegre. Com cada mes, el Centre Excursionista prepara una caminada que recorre el terme balsarenyenc o una sortida a un altre municipi, i també prepara, en col·laboració amb l’AMPA de l’Escola Guillem de Balsareny, la segona sortida de la nova iniciativa, oberta a tothom però, sobretot, pensada per a famílies i per als més menuts, anomenada “Descobrim Caminant!”, una sèrie de passejades que pretenen mostrar i fer conèixer el patrimoni i la història de l’entorn balsarenyenc des d’una perspectiva didàctica. Durant la primera sortida es va visitar el Fortí Carlí del Serrat del Maurici, i en aquesta ocasió es visitarà el Forn de Calç i les Tombes de Sobirana. Sens dubte, el març és un mes de caminades, i que per molts anys segueixi aquesta bona salut i constància de què gaudeixen les caminades dins el nostre municipi quan arriben aquestes dates en què, a poc a poc, deixem enrere el fred.

Més enllà de l’arribada del bon temps i les caminades que acompanyen aquest mes de març, el mes vinent, per sant Marc, torna, un any més, la Festa Major de Balsareny (del 21 al 25 d’abril). Aquest any, la Festa Major arriba amb la idea de seguir creixent com creiem que va aconseguir créixer l’any passat, sempre amb les limitacions pressupostàries de què disposem però sobretot creant sinergies i col·laboracions entre institucions i entitats, mirant de fer-la més participativa i oberta a totes les edats i a tots els gustos del municipi, implicant-hi el variat teixit associatiu local de què disposem, potenciant els actes que es van encetar per primera vegada l’any passat però mantenint aquells que, històricament, tenen un pes més rellevant dins aquesta celebració, amb la idea de no perdre el sentit i l’esperit de la tradició que Sant Marc té al nostre poble. Amb aquest eix com a idea principal, s’està confeccionant una Festa Major amb la voluntat que sigui encara més oberta i participativa que l’any passat, de la qual ben aviat rebreu els programes a casa vostra, i que omplirà el poble d’actes per a tots els públics durant els cinc dies de durada que tindrà. Prèviament a la festa, tindrem el Concurs de Pintura a l’Aire Lliure (dissabte 8 d’abril, del qual enguany celebrarem ja la 38a edició) i el Concurs Literari de Sant Marc (amb l’entrega de premis que tindrà lloc dijous 20 d’abril a la biblioteca), i ja en context de la festa pròpiament dita tindrem espectacles itinerants i pirotècnics, balls i concerts per a totes les edats, la segona edició del Cercatapes, homenatges a entitats que enguany fan anys, la Diada de Sant Jordi amb la participació de la Biblioteca i les parades de roses, teatre al carrer, entrega del Panet de Sant Marc, mostres de balls tradicionals, cantautors, obres teatrals, trobades de gegants i, no cal dir-ho, tots els actes que, any rere any, les nostres entitats i associacions duen a terme durant aquestes dates tan assenyalades al calendari local. És evident que la Festa Major té, històricament, un impacte menys rellevant per al municipi si la comparem amb la Festa dels Traginers, sobretot pel que fa a implicació, desplegament, infraestructura i impacte, i també pel que significa per a la gent del poble, però no per això té un valor menys important. Cada diada té el seu valor propi, i la Festa Major de Balsareny n’és una que, any rere any, celebrem al nostre poble amb sentiment, alegria i ganes de passar-ho bé. Doncs fins a l’abril, quan arriba la nostra altra gran celebració, la Festa Major!

Albert Otero Bonet. Regidoria de Comunicació i Informació de l’Ajuntament de Balsareny

dijous, 9 de març de 2017

Caminada pel Parc del Garraf


El dia 6 de març va tenir lloc la tercera sortida del Cicle de passejades adreçades a la gent gran 2016/17, iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Balsareny i del Centre Excursionista de Balsareny, amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Casal de la Gent Gran de Balsareny. Aquell matí, 47 persones van agafar l’autocar de Balsareny fins a Begues, on, després d’esmorzar i acompanyats de dos guies, van emprendre un recorregut planer i bonic d’uns 8,5 quilòmetres. Els caminants van poder distingir el “Garraf blanc”, de sòl calcari amb avencs i altres formacions càrstiques, i el “Garraf vermell”, format per gresos i conglomerats, tot fent camí entre pins, barraques de vinya i parets de pedra seca. I van gaudir d’excel·lents panoràmiques sobre el Barcelonès i el Baix Llobregat, amb les seves ciutats, horts i platges, així com vistes del Garraf i del Vallès. Van passar sota els puigs del Pedró, la Clota i la Desfeta, prop de les ruïnes del castell d’Eramprunyà —contemporani del de Balsareny—, la penya Cabridera, el coll de la Clota i el puig Castellar, i van dinar vora una barraca de vinya rodona abans d’emprendre el viatge de tornada a casa. La propera excursió serà el dia 4 d’abril al Montnegre.

Sarment
Fotos: A.Selgas